Projects

Austrija prva u EU subvencioniše popravku električnih uređaja

27.04.2022.

Austrija će uz podršku Evropske unije subvencionisati popravku starih ili pokvarenih električnih aparata kako bi građane podstakla da ih što duže koriste, a krajnji cilj je zaštita resursa, životne sredine i podrška održivoj cirkularnoj ekonomiji.

Država će od 26. aprila građanima putem bonova finansirati do 50% izdataka za svaku popravku nekog električnog ili elektronskog uređaja, pri čemu subvencija može da iznosi maksimalno 200 eura, prenijeli su austrijski mediji.

Projekat „bonus za popravke“ osmislilo je austrijsko ministarstvo za zaštitu klime i za tu svrhu je do 2026. već obezbeđeno 130 miliona eura iz Fonda za obnovu „Sljedeća generacija EU“, prenio je portal Euraktiv Srbija.

Slični projekti već postoje u nekim austrijskim pokrajinama i u njemačkoj Tiringiji, ali je Austrija prva članica EU koja takve subvencije uvodi na nivou cijele države. Stanovnici Austrije će onlajn moći da naruče jedan bon za uređaj koji namjeravaju da poprave, ali je upotreba bona ograničena na servisere i radionice koji su se uključili u akciju i koji imaju sedište ili predstavništvo u Austriji. Važenje bona ističe poslije tri nedjelje, a građani će odmah nakon toga već moći da naruče i novi.

„Što više popravljamo i što manje bacamo, utoliko više štedimo resurse“, rekla je austrijska ministrica ekologije Leonore Gevesler. Ona je naglasila da se na taj način ne štede samo sirovine i stvara manje otpada, nego se stvaraju i nova radna mjesta u zanatskim radionicama. „Svake godine proizvodimo ogromnu količinu elektronskog otpada i tako opterećujemo životnu sredinu“, rekla je ministrica, dodajući da popravke bije loš glas da su skupe i komplikovane, a da su novi električni uređaji odmah iza ugla. Državna subvencija odnosi se na popravku gotovo svih električnih i elektronskih uređaja koji se koriste u domaćinstvima.

Odnosi se na aparate koji se napajaju preko kabla, iz akumulatora ili baterija ili sunčevom energijom, a riječ je na primjer o mašinama za pranje veša, televizorima, pametnim telefonima, bušilicama, mašinama za pravljenje kafe, usisivačima, muzičkim uređajima. Austrijanci, međutim, neće moći da traže od države da im naknadno refundira troškove već će bon morati da zatraže i iskoriste u vreme popravke uređaja. Subvencijom su obuhvaćena isključivo fizička lica. Privredna komora Austrije pozdravila je inicijativu kao „win-win situaciju“ za životnu sredinu i za potrošače. Prema navodima komore, učešće servisa za popravku je jako veliko, a akcija će u svjetlu današnjeg globalnog manjka sirovina doprinijeti jačanju svijesti „da mentalitet bacanja otpada više ne odgovara ovom vremenu“.

Potez vlade pozdravila je i ekološka organizacija Global 2000, koja je zatražila da se subvencije prošire i na druge vrste proizvoda i da popravke budu praćene i poreskim olakšicama.

Preuzeto sa: www.danas.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Linkedin, Twitter i TikTok nalogu i uključite se na naš newsletter klikom ovdje.

More news

Share content