Activities

Ulaganje u infrastrukturu za sakupljanje e-otpada u Općini Posušje

ZEOS eko-sistem je osigurao nabavku jednog velikog kontejnera za e-otpad, koji je postavljen u saradnji sa našim partnerom i ovlaštenim sakupljačem za e-otpad Ladanušić / boxi. Naše drage kolege su omogućile besplatno odlaganje svih kategorija e-otpada (aparata koji su radili na struju ili baterije) u okviru njihove kompanije Ladanušić / boxi. A kontejner će se od danas moći pronaći i na interaktivnoj karti cjelokupno postavljene infrastrukture na www.zeos.ba

Learn more

Izabrano novo rukovodstvo Udruženja operatera sistema Federacije Bosne i Hercegovine

30.01.2024. godine, u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH, održana je izborna sjednica Udruženja operatera sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

Learn more

UN Women Bosnia and Herzegovina: "Generacija za ravnopravnost"

Odgovorni akteri privatnog sektora predvode promjene! Održali smo 1. sastanak privatnog sektora u okviru globalne kampanje "Generacija za ravnopravnost", i kreirali prostor za diskusiju, dijalog i razmjenu iskustava.

Learn more

Važne informacije o e-otpadu!

Električni i elektronski otpad (e-otpad) se preko društva ZEOS eko-sistem d.o.o. u Federaciji Bosne i Hercegovine pravilno zbrinjava još od 2013. godine. Zakonska regulativa koja uređuje ovu oblast zove se Pravilnik o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda (Sl. novine. FBiH 23/23). Pravilnik uređuje postupak i pravila za stavljanje u promet električnih i elektronskih proizvoda, ali i uspostavu sistema upravljanja električnim i elektronskim otpadom i to, preuzimanje, sakupljanje, obradu, reciklažu, izvoz, privremeno skladištenje i druge aktivnosti sa ciljem postizanja elemenata cirkularne ekonomije.

Learn more

Gostovanje ZEOS-a na BHT1 u emisiji Eko Eho

Pratite li emisiju Eko Eho na BH Radio 1? Tu smo 8. januara imali priliku da gostujemo i razgovaramo o važnim problemima današnjice, a koji su usko vezani za e-otpad. Evo jedna interesantna informacija:

Learn more

Hvala vam ❤️💚

Dragi naši, Hvala Vam na svim trenutcima, koje smo dijelili zajedno tokom ove godine. Želimo Vam ugodne novogodišnje praznike uz ispunjenje svih Vaših želja. ZEOS eko-sistem tim

Learn more

Zabava za mališane i uposlenike kolektiva KJKP Rad d.o.o. Sarajevo

Sinoć smo imali pravu malu zabavu za mališane u saradnji sa našim partnerima KJKP RAD Sarajevo i Ekopak Svim našim dragim kolega, partnerima i saradnicima želimo sretnu i uspješnu Novu 2024. godinu. Veliki pozdrav od čitavog ZEOS tima.

Learn more

Intervju u emisiji Jutro za sve - BHRT

Dana 5.12.2023. imali smo intervju sa BHRT u emisiji Jutro za sve. Elektronski otpad kao i svaki drugi otpad predstavlja problem kada se pravilno ne odloži.

Learn more

Gostovanje u emisiji Špica - Televizija Sarajevo

Dana 13.12.2023. godine gđa. Elma Babić-Džihanić bila je gost u emisiji Špica, na Televiziji Sarajevo (TVSA).

Learn more

ZEOS je učestvovao na konferenciji „OTPAD- RESURS za razvoj cirkularne ekonomije u BiH“

Dana 07.12.2023. je svečano otvorena dvodnevena konferencija „OTPAD-RESURS za razvoj cirkularne ekonomije u BiH“, u organizaciji Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i konsultantske kompanije nLogic Advisory. Konferencija je okupila na jednom mjestu donosioce odluka na svim nivoima, stručnjake, poduzetnike, finansijere, javna komunalna preduzeća, predstavnike nevladinog sektora i medije.

Learn more

Više od 100 metara kablova i 100 kg električnog otpada umjetnik Aldin Mustafi pretvorio u „Čistu umjetnost“

Sarajevo, 21. novembar 2023. – Izložbom i aukcijom skulptura umjetnika Aldina Mustafija ozvaničen  je  završetak aktivnosti „Čista umjetnost“ koja je skrenula pažnju na važnost recikliranja, ali i reduciranja električnog i digitalnog otpada.

Learn more

🛑 BLACK FRIDAY "ZELENA" AKCIJA ♻️

U našoj Black Friday akciji ne trošiš novac 😎 Ukoliko iskoristiš BESPLATNU uslugu i predaš stari elektro otpad sa kućne dobivaš na poklon putni fen.

Learn more

Otkriven je nevidljivi e-otpad - Međunarodni dan e-otpada još jednom pokazuje uspjeh!

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 8 kg e-otpada po stanovniku biti će proizvedeno širom svijeta do 2023. godine. To znači da je 61,3 miliona tona elektronskog otpada odbačeno u roku od godinu dana, što je više od težine Kineskog zida.

Learn more

Naše sjedište je na novoj adresi

Obavještavamo naše klijente, partnere i prijatelje da smo u proteklom periodu promijenili adresu sjedišta, koja sada glasi Kamenolom 11, 71215 Blažuj, Sarajevo.

Learn more

Udruženje operatera sistema FBiH organizovalo radionicu o rezultatima u reciklaži ambalažnog, električnog i elektronskog otpada

Udruženje operatera sistema FBiH održalo je radionicu o reciklaži ambalažnog, električnog i elektronskog otpada. Od 13. do 14. oktobra 2023., udruženje je bilo domaćin ove važne inicijative posvećene primjeni pravilnika o upravljanju ambalažom i elektronskim otpadom u Bosni i Hercegovini.

Learn more

Izvoz 17.960 kilograma opasnog otpada od TV-monitora

17.960 kilograma opasnih katodnih cijevi i LCD monitora je izvezeno na reciklažu 14.09.2023. godine, jer u našoj državi ne postoji infrastruktura za njihovo zbrinjavanje.

Learn more

Kontejneri za e-otpad u Tomislavgradu

Tomislavgrad ima kontejnere za e-otpad. Oni se nalaze na 2 lokacije:

Learn more

Postavljen ulični kontejner u općini Breza

Ulični kontejner postoji i u Brezi, na adresi Šehidska bb, plato parkinga ispred bazena ADA.

Learn more

Pogledajte gdje se nalazi kontejner u Varešu

Ulični kontejner nalazi se i u Varešu, njegova adresa je: Ulica Zvijezda, glavna ulica, kod kamenog mosta.

Learn more

Zašto je bitno da elektro otpad pravilno odlažemo u prave kontejnere ili legalnim putem?

1. Jedino tako je isti moguće reciklirati, ako se u kontejneru nalazi samo jedna vrsta otpada, npr. ukoliko se u njemu nalazi pokvarena hrana, ulje, prljava ambalaža, biološki otpad, papir i slično procenat reciklaže drastično opada i radnik na reciklaži mora ručno da odvoji svaku od navedenih frakcija prije samog početka prerade,

Learn more

Svjetski dan zaštite prirode / World Nature Conservation Day 28. juli

Dragi naši, 28. juli se obilježava kao Svjetski dan zaštite prirode / World Nature Conservation Day Na ovaj dan ljudi u svijetu podižu svijest o važnosti očuvanja prirode. Uz male doprinose svakoga dana, možemo spasiti planetu i obnoviti prirodu koja nam je poklonjena. To će dodatno učvrstiti put prema zdravom životu.

Learn more

ZEOS eko-sistem u 2022. godini sakupio 3.411 tona elektro otpada - Godišnji izvještaj 2022.

S ponosom vam predstavljamo godišnji izvještaj ZEOS eko-sistema za proteklu godinu. Ova godina je obilježena brojnim izazovima, uz koje smo ostvarili značajan napredak u našim naporima da promovišemo održivo upravljanje e-otpadom i doprinesemo boljoj budućnosti naše planete.

Learn more

ZEOS eko-sistem podržao naše Vaterpolo reprezentativce na Evropskom prvenstvu u Podgorici

Evropsko prvenstvo za U15 sekcije se održava od 08. do 16. jula u Podgorici. U pitanju je naveće vaterpolo takmičenje između mlađih selekcija, a učestvuje 25 nacionalnih timova.

Learn more

Postavljen kontejner za e-otpad u Općini Kupres

Na sastanku održanom 04.07.2023. godine potpisan je Memorandum o saradnji i postavljen je kontejner za električni i elektronski otpad u Općini Kupres.

Learn more

Postavljen kontejner za e-otpad na području Općine Trnovo

27.06.2023. je potpisan Memorandum o saradnji sa Općinom Trnovo, a povodom postavljanja novog kontejnera za e-otpad na lokaciji Babin do bb, kod kontejnera KJKP RAD d.o.o., u blizini hotela Maršal.

Learn more

Drugi izvoz od cca 30.000 sijalica na pravilno zbrinjavanje

Drugi izvoz sijalica, koje se klasifikuju kao opasan otpad, je organizovan u mjesecu junu 2023. godine.  Ukupno je izvezeno u kompaniju BEC - Becker Elektrorecycling Chemnitz GmbH, 5,96 tona sijalica što je ekvivalent cca 30.000 sijalica.

Learn more

ZEOS U SARADNJI SA 140 ŠKOLA SAKUPIO 98.932 kg E-OTPADA - ZELENA REVOLUCIJA 2

Zelena revolucija 2 se desila u BiH! ZEOS eko-sistem (www.zeos.ba)  je realizovao drugi dio najvećeg ekološkog projekta sa školama i učenicima, ovaj put iz svih deset kantona Federacije BiH. Učenici osnovnih škola su učili i radili na području zaštite životne sredine, sakupljajući e-otpad i osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije.

Learn more

Postavljanje kontejnera za e-otpad na području Grada Goražda

U Maloj sali Gradske uprave Goražde dana 20.06.2023. godine je upriličeno potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Goražde i operatera ZEOS eko–sistem d.o.o. Memorandum je potpisao gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i predstavnica firme Elma Babić-Džihanić.

Learn more

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Bugojno

U mjesecu junu u Općini Bugojno potpisan je Memorandum o saradnji i postavljeni su kontejneri za e-otpad na tri lokacije Iza zgrade Općine, Kod KSC, U ulici Slobode, kod Gume

Learn more

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Gornji Vakuf - Uskoplje

U mjesecu junu u Općini Gornji Vakuf - Uskoplje potpisan je Memorandum o saradnji i postavljeni su kontejneri za e-otpad na dvije lokacije Gradska bb Mehmed bega Stočanina, lokacija u blizini sjedišta JKP "Radovina" d.o.o.

Learn more

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Širokom Brijegu

U mjesecu junu u Gradu Široki Brijeg postavljeni su kontejneri za e-otpad na dvije lokacije Ulica Bana Jelačića, preko puta objekta Dječijeg vrtića Ulica Stjepana Radića, lijevo od ulaza na parking iza zgrade Vlade Županije Zapadnohercegovačke i objekta Civilne zaštite

Learn more

Postavljen osmi kontejner za E-OTPAD u Novom Sarajevu!

Firma ZEOS eko-sistem koja je ovlašteni operater sistema za upravljanje elektronskim i električnim otpadom na području Federacije BiH, postavila je osmi po redu kontejner za električni i elektronski otpad na području općine Novo Sarajevo i to na adresi Trg heroja 18.

Learn more

ZEOS eko-sistem kao biznis lider održivog razvoja u BiH za 2023. godinu u kategoriji mikro preduzeća

Na svečanosti održanoj 14. juna 2023. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu, promovisana je peta, jubilarna generacija biznis lidera održivog razvoja u BiH. Ova nagrada se dodjeljuje u sklopu programa "Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini" (SDG2BIH)“, zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini pri implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.

Learn more

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Stolac

U mjesecu junu 2023. godine održan je sastanak sa predstavnicima Komunalnog Stolac d.o.o., a u vezi novih kontejnera koji su postavljeni na dvije lokacije, kako bi građani svoje stare aparate promjera 45 cm imali priliku pravilno odlagati.

Learn more

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Čitluk

Dana 07.06.2023 godine održan je sastanak sa predstavnicima Općine Čitluk, sa ciljem da se uspostavi saradnja i adekvatno zbrinjavanje e-otpada na području lokalne zajednice.

Learn more

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Ilidža

Dana 06.06. održan je sastanak u okviru kojeg je potpisan Memorandum o saradnji između društva ZEOS eko-sistem d.o.o. i Općine Ilidža. Saradnja se odnosi na postavljanje kontejnera za e-otpad koji će služiti građanima za pravilno odlaganje svih starih aparata, koji se godinama gomilaju u domaćinstvima.

Learn more

Obilježen 5.juni Svjetski dan zaštite okoliša

Danas smo imali smo pravu malu zabavu u Reciklažnom dvorištu Paromlinska 64. ZEOS eko-sistem d.o.o. je u saradnji sa KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo i EKOPAK d.o.o., danas 05.06.2023. godine, obilježio Svjetski dan zaštite okoliša. Manifestacija je održana u terminu od 12:30 sati na Reciklažnom dvorištu KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo u ulici Paromlinska br. 64.

Learn more

Potpisan Memorandum o saradnji i Ugovor o sakupljanju e-otpada na području Grada Čaplijne

U mjesecu junu potpisan je Memorandum o saradnji sa Gradom Čapljina, koji se odnosi na postavljene kontejnere i Ugovor o sakupljanju e-otpada sa JKP Čaplijna.

Learn more

Održana radionica Upravljanje otpadom u gradu Goražde

ZEOS eko-sistem je učestvovao na radionici u Goraždu na temu „Upravljanje otpadom u Gradu Goražde“, a realizirana je u sklopu projekta „Poticanje cirkularne ekonomije u Gradu Goražde“ koji ova lokalna zajednica implementira u saradnji s Centrom za politike i upravljanje, u periodu januar - juli 2023. godine.

Learn more

Novi kontejneri za e-otpad u Kalesiji, Odžaku, Lukavcu, Čeliću i Gradačcu

26. aprila postavljeni su novi kontejneri za e-otpad u općinama:

Learn more

U Osnovnoj školi Stari Ilijaš obilježen Dan planete Zemlje

ZEOS je sa Mr. Reckom i mališanima Osnovne škole Stari Ilijaš obilježio Dan planete Zemlje.

Learn more

U Mostaru i Tuzli implementiran projekat Zelena e-volucija

U perodu od jula 2022. godine pa do aprila 2023. godine ZEOS eko-sistem d.o.o. je u okviru projekta Zelena e-volucija, a zahvaljujući sufirnansiranju Fonda za zaštitu okoliša FBiH, implementirao novi ekološki projekat za dobrobit lokalne zajednice. Naime radi se o unapređenju sistema za sakupljanje e-otpada, te povećanje dostupnosti besplatne usluge zbrinjavanja i reciklaže za što veći broj stanovnika.

Learn more

Izvoz opasnih fluorescentnih cijevi i CFL sijalica na pravilno zbrinjavanje

ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera organizovao sakupljanje, te finansirao troškove izvoza i konačnog zbrinjavanja plinskih sijalica, u certificiranoj kompaniji BEC Becker Elektrorecycling Chemnitz GmbH, Njemačka.

Learn more

Otvoreno reciklažno dvorište u Općini Ilijaš

Danas 28.02.2023. bilo nam je čast i zadovoljstvo da u službi ovlaštenog operatera prisustvujemo otvaranju novog reciklažnog dvorišta u Općini Ilijaš.

Learn more

Uredba o kriterijima za obračun i način plaćanja naknada za proizvode koji nakon upotrebe postaju ambalažni otpad i električni i elektronski otpad

Ovom uredbom utvrđuju se kriteriji za obračun i način plaćanja naknada za proizvode koji nakon upotrebe postaju ambalažni otpad i električni i elektronski otpad, način i rokovi dostavljanja godišnjeg izvještaja, obveznici plaćanja naknade, kriteriji za obračun, visinu, način obračunavanja i plaćanja naknade, definiraju se uloge i odgovornosti učesnika u sistemu, nadzor nad provođenjem uredbe te kaznene odredbe.

Learn more

Novogodišnji paketići za mališane u Sarajevu, Tuzli, Travniku i Novoj Kasabi

Akcija „Jedan paketić za jedan osmijeh“, koju već dvanaestu godinu zaredom provodi Addiko Bank Sarajevo nastavljena je i ove sedmice, uz saradnju sa ZEOS-om.

Learn more

Treće produženje dozvole ZEOS-u na period od 5 godina

Upravljanje e-otpadom u Bosni i Hercegovini regulisano je na entitetskim nivoima, a ZEOS eko-sistem d.o.o. prvi je operater sistema upravljanja električnim i elektronskim otpadom u FBiH.

Learn more

Održana je 32. Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije

1. decembra 2022. godine u Sarajevu je otvorena 32. Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Poljoprivrednog fakulteta Ege Univerziteta u Izmiru.

Learn more

Mnogo je rješenja i mogućnosti koje grad Sarajevo pruža za održivo i odgovorno poslovanje

Društveno odgovorno poslovanje je način na koji oraganizacije upravljaju svojim poslovnim procesima kako bi oni imali pozitivan učinak na društvo.

Learn more

Pogledajte video gdje se nalazi reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo

Novo reciklažno dvorište za sve vrste otpada otvoreno je u Kantonu Sarajevo. Partneri ovoga projekta su KJKP Rad, EKOPAK i ZEOS eko-sistem.

Learn more

Promotivna konferencija "Sarajevo - destinacija za odgovorno i održivo poslovanje"

Promotivna konferencija "Sarajevo - destinacija za odgovorno i održivo poslovanje" u organizaciji TANA 21 se održava 29.11.2022. godine u hotelu "Holiday" Sarajevo

Learn more

Mostar će dobiti kontejnere za električni, elektronski i tekstilni otpad te dva reciklomata

U saradnji s ovlaštenim operaterima "ZEOS-eko sistem" i "Vuprom" bit će postavljeni kontejneri za električni i elektronski otpad i kontejneri za tekstilni otpad na osam novih lokacija. Osam kontejnera za električni i elektronski otpad u Mostaru finansira ZEOS eko-sistem d.o.o., a kroz projekat Zelena e-volucija, čija je ukupna vrijednost 47.960,00 KM, od kojih Fond za zaštitu okoliša FBiH sufinansira 25.000,00 KM. Više o projektu Zelena e-volucija pročitajte ovdje.

Learn more

Novi kontejneri za električni i elektronski otpad u Mostaru i Tuzli

Pogledajte nove lokacije na kojima će biti kontejneri u Mostaru i Tuzli od sredine novembra 2022. godine. Tu možete odložiti sve male aparate promjera do 45 cm. Električni otpad potpada pod opasan otpad. Njegovim pravilnim odlaganjem u ZEOS-ove e-kontejnere spriječavamo opasno zagađenje. Rezultat pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada je reciklaža i stvaranje radnih mjesta u reciklažnom sektoru, a u konačnici čista okolina.

Learn more

Dodjela pehara i zahvalnice Osnovnoj školi Meša Selimović u Zenici

Danas je uručen pehar i zahvalnica Osnovnoj školi Meša Selimović u Zenici.

Learn more

Radionica "Deset godina implementacije pravilnika o upravljanju ambalažnim i elektronskim otpadom, ciljevi rezultati, izazovi, te prijedlozi za prevazilaženje izazova".

Danas kao jedan od ključnih subjekata ZEOS eko-sistem d.o.o. predstavlja rezultate poslovanja i ključne izazove za upravljanje e-otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine, za učesnike iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Privredne komore FBiH, nadležnih inspektora u ovoj oblasti, te predstavnika drugih operatera iz naše države.

Learn more

Pozitivne priče postoje!

Svaka porodica u prosjeku ima 11 starih aparata godišnje, koje skladišti u svome domu.

Learn more

Održan vaterpolo turnir 'Sarajevo Champions Challenge 2022'

U subotu i nedjelju, 17. i 18. septembra 2022. godine, na Olimpijskom bazenu Otoka, održan je tradicionalni XII međunarodni vaterpolo turnir "SARAJEVO CHAMPIONS CHALLENGE 2022". Nastupili su vaterpolo klubovi: Budva, Crvena Zvezda, POŠK, te Reprezentacija BiH.

Learn more

Međunarodni vaterpolo turnir ‘Sarajevo champions challenge’ 17. i 18. septembra

JP Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. i Vaterpolo savez Kantona Sarajevo 17. i 18. septembra organiziraju 12. međunarodni vaterpolo turnir “Sarajevo champions challenge 2022.“. Turnir počinje u 10:30 sati svaki dan, a ulaz je besplatan.

Learn more

Saradnja Addiko Bank Sarajevo i ZEOS Eko – sistem na polju upravljanja elektronskim otpadom

ZEOS eko – sistem, kompanija koja se već 9 godina bavi zbrinjavanjem elektronskog otpada započela je saradnju sa Addiko Bank Sarajevo.

Learn more

Zahtjev za ponudu za nabavku kontejnera za električni i elektronski otpad

Obavještavamo Vas da u narednom periodu planiramo nabavku šesnaest (16) kontejnera za električni i elektronski otpad, prema sljedećim karakteristikama.

Learn more

Otvoreno prvo Eko igralište u Osnovnoj školi Aleksa Šantić

Danas je otvoreno prvo Eko igralište u Osnovnoj školi Aleksa Šantić.

Learn more

Početak projekta Zelena e-volucija, Gradovi Mostar i Tuzla dobivaju šesnaest kontejnera za elektro otpad

ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje električnim i elektronskim otpadom osigurao nabavku i postavljanje osam (8) kontejnera za e-otpad u Grad Mostar i osam (8) kontejnera za e-otpad u Grad Tuzlu.

Learn more

Godišnji izvještaj operatera za 2021. godinu

Uvodna riječ direktora o rezultatima poslovanja Imamo vrlo optimistične podatke kada je u pitanju svijest stanovništva o e-otpadu, jer smo od početka poslovanja 2013. do danas, u 2021. ostvarili najbolje rezultate sakupivši 2.958 tona e-otpada. Izvještaj o poslovanju preuzmite ovdje.

Learn more

Postavljeni kontejneri za električni i elektronski otpad u Općini Jablanica

U sali za sastanke Općine Jablanice danas je potpisan Memorandum o saradnji Općine Jablanica i ZEOS eko-sistema d.o.o. iz Sarajeva o uspostavljanju sistema sakupljanja električnog i elektronskog otpada.

Learn more

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Gradu Visoko

ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje električnim i elektronskim otpadom finansirao nabavku i postavljanje tri (3) kontejnera za e-otpad u Gradu Visoko.

Learn more

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Maglaj

ZEOS eko-sistem je finansirao nabavku i postavljanje tri (3) kontejnera za e-otpad u općini Maglaj.

Learn more

Edukativna radionica za učenike Play school

Danas je ZEOS eko-sistem d.o.o. imao edukaciju i radionicu sa mališanima iz Play school.

Learn more

U Kantonu Sarajevo uspostavlja se efikasan sistem upravljanja otpadom

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad” s devet općina u Kantonu Sarajevo učestvuje u realizaciji projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom u KS”.

Learn more

Događaj: Biznis lideri održivog razvoja u BiH 2022

Jučer smo kao finalisti imali čast da prisustvujemo događaju dodjele nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH.

Learn more

Kontejneri za električni i elektronski otpad u Općini Kiseljak

Općina Kiseljak je dobila nova tri kontejnera za e-otpad. Građani sada mogu sve što je radilo na struju ili baterije, promjera do 45 cm, odložiti u ove kontejnere.

Learn more

Zelena revolucija se desila u BiH

ZEOS U SARADNJI SA ŠKOLAMA SAKUPIO 117.190 kg E-OTPADA Zelena revolucija se desila u BiH! ZEOS eko-sistem (www.zeos.ba)  je realizovao veliki ekološki projekat sa učenicima iz devet kantona Federacije BiH. Učenici osnovnih škola su učili i radili na području zaštite životne sredine, sakupljajući e-otpad i osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije.

Learn more

Svjetski dan okeana 8. juni

Danas je Svjetski dan okeana (08. juni) Već se dvije trećine vodenog svijeta smatra ugroženom vrstom zbog nepropisno odloženih hemikalija i drugog otpada. Kada otrovni otpad šteti jednom organizmu, može završiti uništavanjem cijelog lanca ishrane vodenog svijeta. Ovo se dešava i to vrlo brzo, gubimo biodiverzitet 1.000 puta brže nego što je normalno u prirodi.  

Learn more

Povodom svjetskog dana zaštite okoliša ZEOS eko-sistem zasadio 68 sadnica u Osnovnoj školi Umihana Čuvidina

5. juna, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, ZEOS eko-sistem d.o.o. organizovao je uređenje dvorišta Osnovne škole Umihana Čuvidina.

Learn more

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se na području Općina Hadžići i Općine Trnovo

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se na području Općina Hadžići i Općine Trnovo od 21.05 i traje do 27.05.2022. godine. Donosimo plan akcije "OČISTI - RECIKLIRAJ" za Općine Hadžići i Trnovo.

Learn more

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Novi Grad

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Novi Grad od 30.04 i traje do 06.05.2022. godine. Donosimo plan akcije "OČISTI - RECIKLIRAJ" za Općinu Novi Grad. KJKP "PARK" d.o.o. Sarajevo realizovat će aktivnost uređenja školskih dvorišta, 05.05.2022. god. u OŠ "Skender Kulenović" i 06.05.2022. god. u OŠ “Umihana Čuvidina” sa početkom u 10 sati.

Learn more

Austrija prva u EU subvencioniše popravku električnih uređaja

Austrija će uz podršku Evropske unije subvencionisati popravku starih ili pokvarenih električnih aparata kako bi građane podstakla da ih što duže koriste, a krajnji cilj je zaštita resursa, životne sredine i podrška održivoj cirkularnoj ekonomiji.

Learn more

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Novo Sarajevo

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Novo Sarajevo od 23.04 i traje do 29.04.2022. godine. Donosimo plan akcije "OČISTI - RECIKLIRAJ" za Općinu Novo Sarajevo. KJKP "PARK" d.o.o. Sarajevo realizovat će aktivnost uređenja školskih dvorišta, 26.04.2022. god. u JU OŠ "Pofalići" i 28.04.2022. god. u JU OŠ “Grbavica II” sa početkom u 10 sati.

Learn more

Obilježen Dan planete Zemlje sa mališanima u osnovnim školama

Dana 22.04.2022. godine, od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o. u saradnji sa Osnovnom školom Meša Selimović i Drugom osnovnom školom Hrasnica, Ilidža, obilježen je Dan planete Zemlje. 

Learn more

Evropski parlament odlučio: Isti punjač za sve uređaje

Odbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio je direktivu kojom se uvodi jedinstveni punjač za sve elektronske uređaje. Direktiva predviđa da potrošači ne treba da kupuju novi punjač ili kabal za svaki novi uređaj, već da mogu da koriste jedan USB-C punjač za sve male i srednje elektronske uređaje.

Learn more

Edukacija djece povodom Dana planete Zemlje

Edukaciju djece smatramo neizmjerno važnom, zbog toga smo 15.04.2022., a povodom Dana planete Zemlje, za malene čuvare okoliša organizovali radionicu, edukaciju i posjetu reciklažnom dvorištu, čisto da naučimo kako se to radi.

Learn more

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Centar

Proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo, nastavlja se u Općini Centar u periodu od 16.04 i traje do 22.04.2022. godine. Akcija "OČISTI - RECIKLIRAJ" na području Općine Centar podrazumijeva aktivnosti koje su bile na prethodnoj Općini koje će realizovati komunalna preduzeća zajedno sa partnerima na ovom projektu. Donosimo plan aktivnosti za Općinu Centar.

Learn more

Sretan vam 06.04.2022. Dan grada Sarajeva

Dragi građani i građanke, Svima onima koji grad Sarajevo smatraju svojim gradom, svima onima koji ga vole i poštuju, svima onima koji se odnose prema njemu sa poštovanjem želimo sretan Dan grada Sarajeva.

Learn more

Počinje proljetna akcija prikupljanja kabastog otpada

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa komunalnim preduzećima RAD i Park, te ostalim partnerima - ZEOS eko-sistem, EKOPAK i NVO Prljavi Grad Sarajevo, organiziraju proljetnu akciju prikupljanja kabastog otpada i unapređenja odvojenog prikupljanja otpada.

Learn more

Naš poklon prirodi ❤

Već desetu godinu građani i firme u našoj državi imaju mogućnost besplatnog zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada.

Learn more

Dvije stotine škola učestvuje u projektu Zelena revolucija

Veliki ekološki nacionalni projekat „Zelena revolucija“ je pokrenut od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje električnim i elektronskim otpadom. U periodu od 01. februara do 31.maja 2022. godine, osnovne škole širom Federacije Bosne i Hercegovine će zajedno raditi na području zaštite životne sredine osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije naše države. Cilj projekta je: Izgraditi zdrave navike odlaganja kod školske populacije kroz edukaciju i praktične primjere odlaganja e-otpada u školama.

Learn more

Spisak škola koje učestvuju u projektu Zelena revolucija

Nakon održanog prvog informativnog sastanka 16.02.2022. godine zvanično počinje projekat Zelena revolucija. Da li je na listi i tvoja škola? Provjeri ovdje: Spisak škola

Learn more

ZEOS eko-sistem uspješno implementirao projekat Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti

U razvoj sistema zbrinjavanja e-otpada i infrastrukturu na području Tuzle i Živinica uloženo 124.959,33 KM. Nakon nabavke i postavljanja ukupno 17 specijalnih uličnih kontejnera za e-otpad (električni i elektronski otpad), u koje od januara ove godine i građani Tuzle i Živinica besplatno mogu odlagati različite uređaje iz svih kategorija e-otpada, s naglaskom na one prikupljene iz domaćinstva, kao što su mali aparati, IT oprema, električne igračke, zabavna elektronika i alati, uspješno je završen projekat Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti.  Sve lokacije postavljenih kontejnera građani mogu pronaći na karti putem web stranice www.zeos.ba.

Learn more

Mobilno reciklažno dvorište u prigradskim naseljima Grada Tuzle

Obavještavamo građane prigradskih naselja Grada Tuzle da će u periodu od 26 – 29. januara imati mogućnost da koriste uslugu besplatnog odlaganja električnog i elektronskog, putem mobilnog reciklažnog dvorišta.

Learn more

Objavještavamo naše stanovništvo da se akcija besplatnog odlaganja e-otpada od vrata do vrata produžava i u 2022. godini.

Objavještavamo naše stanovništvo da se akcija besplatnog odlaganja e-otpada od vrata do vrata produžava i u 2022. godini.

Learn more

Edukacija šire javnosti o pravilnom odlaganju električnog i elektronskog otpada

Edukacija o zagađenju je vrlo važna. Sada smo naš video prilagodili i za naše najmlađe.

Learn more

Prvi put u Tuzli i Živinicama kontejneri za elektro otpad

U sklopu projekta Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti, kojeg finansira i implementira ZEOS eko sistem d.o.o., a kroz program Challenge to Change sufinansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, od januara 2022. godine na ulicama Tuzle i Živinica, bit će postavljeni ulični kontejneri za odlaganje e-otpada.

Learn more

Uskoro novi kontejneri za elektro otpad u Gradu Visoko

U zgradi gradske uprave Grada Visoko, predstavnici ZEOS-a zajedno sa predstavnicima Službe za komunalne poslove i Javnog komunalnog preduzeća Visoko, dana 21.12.2021. godine održali su sastanak povodom postavljanja uličnih e-kontejnera.

Learn more

ZEOS eko-sistem učestvuje na online konferenciji „Brojimo do nula – Opštine sa nula otpada”

Pozivamo vas da nam se pridružite na online konferenciji „Brojimo do nula – Opštine sa nula otpada” koja će se održati 16. i 17. decembra 2021. sa početkom u 9.00 sati.

Learn more

Škole širom Gračanice spriječile zagađenje kroz sakupljenu količinu od 950 kilograma elektro otpada

Globalni projekat Međunarodni dan e-otpada obilježen je i u Bosni i Hercegovini 14. Oktobra 2021. godine, tim povodom ovlašteni operater ZEOS eko-sistem, u saradnji sa Javnim preduzećem Komus d.o.o. Gračanica organizovao je edukaciju i sakupljanje elektro otpada u 28 osnovnih, područnih i srednje škole u Gradovima Gračanica, Sarajevo i Mostar.

Learn more

Odgovorni građani razmišljaju o budućnosti bez elektro otpada

Čišćenje stana pred novogodišnje praznike od električnog otpada nikada nije bilo lakše. Besplatna usluga za predaju elektro otpada sa kućne adrese je idealna u uslovima gdje građanima nije dostupan kontejner za otpad.

Learn more

Novi kontejneri za elektro otpad u Tuzli i Živinicama

Sredinom mjeseca novembra ZEOS eko-sistem d.o.o., u službi ovlaštenog operatera, a u okviru provođenja projekta Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti, organizovao je sastanke sa ključnim učesnicima povodom uspostavljanja sistema odlaganja i sakupljanja elektro otpada. Projekat Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti je sufinansiran od strane Challenge to Change projekta i Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini.

Learn more

Nikada nije kasno da počneš zbrinjavati elektro otpad

Štitimo planetu zajedno, učestvuješ li? Radio RSG, Mix, Antena Sarajevo, Dobre Vibracije i Kameleon, podržavaju naš projekat Sakupljanje elektro otpada od vrata do vrata.

Learn more

Reciklaža e-otpada u OŠ Hasan Kaimija Sarajevo

Povodom Međunarodnog dana e-otpada JU Osnovna škola Hasan Kaimija je organizovala aktivnosti pravilnog odlaganja otpada sa svojim učenicima, te na taj način dala svoj doprinos u ovome važnom ekološkom datumu i zaštiti naše okoline. U akciji je bilo 219 učesnika (učenici, roditelji, nastavnici, uposlenici škole), kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Learn more

Međunarodni dan e-otpada 2021: U Federaciji Bosne i Hercegovine širi se mreža za sakupljanje električnog i elektronskog otpada

Ovogodišnja svjetska planina otpadne električne i elektronske opreme procjenjuje se na ukupno 57,4 miliona tona, što je više od težine Kineskog zida, najtežeg vještačkog objekta na Zemlji. Statistike pokazuju da će do 2030. godine količina e-otpada godišnje biti 74 miliona tona, što znači godišnji rast 3-4%. Navedeno je posljedica sve već broja korištenja elektronske opreme, kraćeg životnog vijeka i ograničenih mogućnosti servisiranja-popravke pokvarene opreme.

Learn more

Prvi sastanak platforme za suradnju relevatnih aktera na projektu "Efikasno upravljanje otpadom u Kantonu Sarajevo"

Dana, 07.10.2021. godine sa početkom u 09.00 sati, u prostorijama KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo, održan je prvi sastanak platforme za suradnju relevatnih aktera na projektu "Efikasnog upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo".

Learn more

Svjetski dan čišćenja - počisti i svoj elektronski otpad

Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day) je ekološki pokret kojeg je svjetski Let's Do It tim započeo 2018. godine sa ciljem da našu planetu očisti od otpada i podigne ekološku osviještenost njenih stanovnika. Do sada je ovaj pokret ujedinio aktiviste iz 180 zemalja, koji organizuju akcije čišćenja u septembru širom svijeta. Ove godine Svjetski dan čišćenja obilježava se 18. septembra, a Let's Do It tim će u našoj zemlji organizovati i koordinisati akcije čišćenja na više od 30 lokacija širom BiH.

Learn more

Uspješan primjer sistema za upravljanje električnim i elektronskim otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine

„Efikasno i pravilno upravljanje električnim i elektronskim otpadom je zadatak stavljen ispred društva ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je u toku 2020. godine uspješno završen uz ostvarenje Pravilnikom propisanih ciljeva. Sakupljena je količina od 2.513 tona, a kontinuiran godišnji rast zbrinutog e-otpada pokazuje stabilnost poslovanja cjelokupnog sistema.

Learn more

Gdje sa starim elektronskim aparatom?

Je li vam se ikad dogodilo da ste šetali prirodom i naišli na stari TV, frižider ili pećnicu? Nažalost, ovo je tragično ali se dešava. Razlog je ilegalna obrada nestručnih lica.

Learn more

Ogromna skulptura "Mount Recyclemore" napravljena od e-otpada par dana prije održavanja samita grupe G7

Skulpture lidera grupe G7 napravljene od električnog i elektronskog otpada podsjećaju na statue na planini Rushmore. Skulpture su postavljene ispred samita G7 u okrugu Cornwall, a naziv skulpture glasi Mount Recyclemore.

Learn more

Kampanja: #BudiPrimjer - povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

ZEOS eko-sistem d.o.o., u ulozi ovlaštenog operatera sistema za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada, u periodu od 4. juna do 11. juna 2021. godine organizuje eko kampanju Budi primjer.

Learn more

Munja Business Challenge 2021: Održano osmo državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu

Dana 06.05.2021. godine održano je osmo državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu pod nazivom Munja Business Challenge. Ukupno se takmičilo 13 timova iz cijele Bosne i Hercegovine, a stručni žiri je izabrao 5 najboljih koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na regionalnom takmičenju “Poslovni izazov Zapadnog Balkana” (uz učešće Srbije, Crne Gore i Hrvatske) koje će biti održano  17. – 18.05.2021.

Learn more

Svjetski dan recikliranja: šta je e-otpad i šta s njim?

U okviru projekta Take Your E-waste to a Better Place, povodom Svjetskog dana recikliranja, 18. marta, u saradnji sa EU Info Centrom BiH i Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini, organizovane su edukacije u deset osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine kako bismo s učenicima razgovarali o važnosti recikliranja, elektronskom otpadu i pravilnom odlaganju otpada. U svakoj od škola pokrenute su akcije prikupljanja elektronskog otpada kojeg će Zeos eko-sistem prikupiti i pravilno zbrinuti. Prilikom posjete jednom od reciklažnih dvorišta  razgovarali smo o njihovom radu i važnosti podizanja svijesti o pravilnom odlaganju elektronskog otpada u Bosni i Hercegovini.

Learn more

Dodijeljene nagrade u sklopu inicijative Pronađimo zajedno rješenja: “Planeta je naše dvorište!“

Povodom inicijative Pronađimo zajedno rješenja: “Planeta je naše dvorište!” pokrenute 19. septembra 2020. za Svjetski dana čišćenja u sklopu projekta “Misli o prirodi!” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” odnosno Eko HUB Sarajevo je u periodu od 15-17. februara 2021. održao takmičenje za učenike osnovnih škola. Zbog širenja pandemije COVID-19, takmičenje je najprije odloženo za 2021. godinu, a zatim je održano online na način da su učenici u skladu sa predviđenim COVID-19 scenariom pojasnili svoja idejna rješenja putem video snimaka, a koja su objavljena na Facebook stranici Aarhus centra 15. februara 2021.

Learn more

Sretan dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine - 1. mart

Našim dragim partnerima i prijateljima želimo sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Learn more

Novi aparat je IN, stari je OUT

Planirate kupiti veliki kućanski aparat i želite se riješiti starog besplatno?

Learn more

Mali aparati idu u e-kontejnere

Ovakvi kasetofoni možda ne mogu da puštaju modernu muziku, ali im ZEOS-ovi kontejneri mogu dati novi smisao.

Learn more

Go Green, aplikacija sa lokacijama kontejnera za odlaganje otpada

Prošle godine četiri mlade osobe su nas oduševile svojom idejom na hackathonu #ZajednoZaZajednicu, a zajedno s njima poručujemo #GoGreen - svi mi! Uz podršku Evropska unija u Bosni i Hercegovini kroz Regional Programme on Local Democracy.

Learn more

U prošloj godini prikupljeno 2.334 komada starih velikih kućanskih aparata ukupne mase 111.657 kg

U sklopu zajedničke ekološko-prodajne akcije „Staro za novo s popustom“ koju sprovodi Gorenje Commerce d.o.o. sa svojim Gorenje STUDIJIMA u saradnji sa ovlaštenim operaterom ZEOS eko-sistem d.o.o. već drugu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini u samo devet mjeseci trajanja ove akcije prošle godine, prikupljeno je rekordnih 2.334 starih velikih kućanskih aparata ukupne mase 111.657 kg.

Learn more

Čestitka za Novu 2021. godinu

Dragi saradnici i prijatelji, Želimo Vam sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu.

Learn more

Koliko je opasan električni i elektronski otpad?

E-otpad sadrži nekoliko toksičnih aditiva ili opasnih tvari, kao što su živa, bromirani usporivači plamena (BFR) i klorofluorougljikovodici (CFC) ili hidroklorofluorougljikovodici (HCFC).

Learn more

Znate li kako adekvatno zbrinuti e-otpad?

Zbog štetnih supstanci koje sadrži, e-otpad nije dozvoljeno odlagati zajedno sa ostalim otpadom. Za to su predviđeni ZEOS e-kontejneri, Zeleni namještaj ili Reciklažno dvorište, gdje električni i elektronski otpad mogu odlagati građani, dok pravnim licima ZEOS nudi besplatno  preuzimanje e-otpada na željenoj adresi.

Learn more

Kampanja za reciklažu plinskih sijalica

ZEOS eko-sistem u saradnji sa Obveznikom sistema kompanijom ELEKTRO-JURIĆ d.o.o. provodi kampanju za reciklažu plinskih sijalica. Naime radi se o tome da će prvih 50 kupaca u TC Piramida, na adresi Dubrovačka bb, Mostar, koji svoju staru plinsku/LED sijalicu predaju u ZEOS-ov Zeleni namještaj, dobiti na poklon eko ceker.

Learn more

Jednominutna edukacija

Sigurno imate električni otpad u svome domu, ali niste ni svjesni da se on odvojeno odlaže.

Learn more

Anketa za unapređenje sistema zbrinjavanja e-otpada (4 min)

Gdje bacate električne uređaje? Šta nedostaje sistemu reciklaže e-otpada?

Learn more

Koristite li besplatnu uslugu reciklaže električnog otpada u svojoj kompaniji?

Besplatna reciklaža električnog otpada uz dokumentaciju i rješenje bez stresa. Zvuči odlično?

Learn more

Jeste li koristili reciklažno dvorište za električni otpad na Otoci?

Obratite pažnju prilikom čišćenja doma, jer sve što je radilo na struju ili baterije (male i VELIKE aparate) možete odložiti besplatno. Video gdje se nalazi reciklažno dvorište pogledajte ovdje:

Learn more

Uključite se u ZEOS eko-sistem

Uvozite, distribuirate ili prodajete električne i elektronske uređaje, a ne izvršavate obaveze u skladu sa Pravilnikom o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda?

Learn more

1.751 građanin je uspješno reciklirao svoj veliki kućanski aparat

Zaključno sa oktobrom u akciji „Staro za novo s popustom“ u Bosni i Hercegovini prikupljeno i sigurno zbrinuto 1.751 komad starih velikih kućanskih aparata ukupne mase 85.029 kg

Learn more

Uskoro postavljanje 32 ulična kontejnera za e-otpad u općine FBiH

Novi kontejneri za e-otpad su spremni za općine FBiH koje pokažu interes, a vas pitamo gdje da ih postavimo. Napišite nam svoje mišljenje ovdje:

Learn more

Poziv svim distributerima, uvoznicima i proizvođačima električne i elektronske opreme da se uključe u ZEOS eko-sistem

Nadzor nad primjenom Pravilnika, da li se na električne i elektronske proizvode trgovaca i distributera plaća propisana naknada, provode inspektori zaštite okoliša i tržišni inspektori, na federalnom nivou - federalni inspektor i na kantonalnom nivou - kantonalni inspektor.

Learn more

Znaš li gdje idu tvoji električni uređaji?

Nakon što se odlože u ZEOS-ov kontejner za električni i elektronski otpad ili reciklažno dvorište, svi aparati se rastavljaju na dijelove, a pritom se vodi računa da opasne komponente iz e-otpada dobiju adekvatan tretman obrade u državi ili inozemstvu, kako bi se spriječilo bilo kakvo zagađenje.

Learn more

Zašto je tok od 82,6% e-otpada u svijetu nepoznat?

Sudbina 82,6% (44,3 Mt) e-otpada u svijetu iz 2019. godine je nepoznata, također zbog toga nepoznat je i njegov destruktivni uticaj na okoliš.

Learn more

Odloži svoje male aparate i plinske sijalice u KONZUM trgovinama

Koliko ste puta kupovali u KONZUMU, ali nikada niste primijetili da tu postoje kontejneri za električni i elektronski otpad (20x12 cm, plinske sijalice) i baterije? 

Learn more

Znaš li koliki je značaj jednog kontejnera?

Jedan ZEOS-ov kontejner za e-otpad spriječava do 250 kg e-otpada mjesečno, da ide na deponiju. Ukoliko ih pravilno koristimo za električni i elektronski otpad to je 3.000 kilograma godišnje manje zagađenja po jednom kontejneru.

Learn more

Radovi učenika u OŠ Jala Tuzla, povodom Međunarodnog dana e-otpada

Na incijativu profesorice Anđeline Sulejmanović i Osnovna škola Jala Tuzla se uključila u obilježavanje Međunarodnog dana e-otpada, 14. oktobra.

Learn more

Pronađi kontejnere za e-otpad u svim Gorenje trgovinama

"Moderni" ZEOS-ov Zeleni namještaj možete pronaći u svim Gorenje trgovinama, on služi građanima za besplatno odlaganje svog električnog i elektronskog otpada manjih dimenzija, čak i bez prethodne kupovine.

Learn more

Zelena sedmica Europske unije

Zelena sedmica Europske unije je najveći godišnji događaj na području zaštite okoliša. Ove godine je posvećena prirodi i biološkoj raznolikosti. Ovo je prilika da se ponovno razmotri naš odnos s prirodom, promijene aktivnosti koje dovode do gubitka biološke raznolikosti i šire ekološke krize, te ocijene posljedice za našu ekonomiju i društvo. 

Learn more

Danas je treći Međunarodni dan e-otpada, 14. oktobar

Treći Međunarodni dan e-otpada fokusiran je na informisanje javnosti sa ciljem podizanja svijesti o problemu koji predstavlja e-otpad. Preko 100 organizacija iz 50 država širom svijeta uzeti će učešće u trećem Međunarodnom danu e-otpada 14. oktobra. Događaj, u organizaciji WEEE Foruma, međunarodne zajednice neprofitnih i ovlaštenih operatera sistema sakupljanja e-otpada, okuplja interesne grupe širom svijeta kako bi se promovisao pravilan tretman otpada od električnih i elektronskih uređaja, sa ciljem da se omogući ponovna upotreba i reciklaža.

Learn more

Internet otpad - PDF literatura

Povodom Međunarodnog dana e-otpada, 14. oktobra, ITU i WEEE Forum su objavili dokument pod nazivom "Internet otpad", sa ciljem informisanja šire populacije o otpadu iz oblasti digitalne tehnologije, koji proizilazi iz svakodnevnog korištenja velikog broja uređaja (mobilnih telefona, tableta, kompjutera), koji su povezani u globalnu mrežu.

Learn more

Naravno da jeste! Bingo je uslugu odlaganja e-otpada omogućio besplatno za svoje potrošače, ali pored toga Zeleni namještaj za male aparate (20x12 cm) i plinske sijalice možete pronaći i u:

Learn more

Broj država, koje imaju zakonske mjere za rješavanje problema sa e-otpadom, konstantno raste. Sa oktobrom 2019. godine 71% svjetske populacije je obuhvaćeno nacionalnim propisima, politikama i regulativama o e-otpadu. Pogledajte proces u jednom reciklažnom dvorištu:

Learn more

Gdje odložiti štedne/plinske/LED sijalice?

Ukoliko ste upoznati sa opasnostima, koje plinske sijalice mogu uzrokovati zbog količine žive u okviru njihovih sastavnih dijelova, zasigurno ste sebi postavili pitanje gdje se štedne sijalice mogu odložiti ili kako se recikliraju? U Fedraciji Bosne i Hercegovine postoje kontejneri za plinske/štedne/LED sijalice, gdje ih građani mogu besplatno odložiti, kao i reciklažna dvorišta dostupna za korištenje.

Learn more

Recikliraj male aparate i sijalice u najbližoj trgovini - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

Pravilnim odlaganjem svog otpada osim zaštite okoliša doprinosite i otvaranju novih zelenih radnih mjesta. Kartu za reciklažu potraži na: https://bit.ly/zeos-lokacije.

Learn more

Gdje kupujem, tu recikliram - informativni video

Saznajte više informacija o kampanji koju provodimo zajedno sa našim partnerima, društveno odgovornim trgovinama u kojima se nalazi naš Zeleni namještaj i ostalim trgovinama koje prodaju električnu i elektronsku opremu.

Learn more

Vrijednost električnog i elektronskog otpada - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

Vrijednost sirovina unutar e-otpada, koji je generisan 2019. godine je jednaka cca 50,8 milijardi €.

Learn more

14. oktobra obilježava se Međunarodni dan e-otpada, ovim povodom u fokusu je kampanja Gdje kupujem, tu recikliram, čija je svrha informisanje potrošača o mogućnosti odlaganja e-otpada u društveno odgovornim trgovinama.

Learn more

Odloži svoje male aparate i plinske sijalice u Penny plus bau centrima

Treba li vam eko ceker? Kupujete li u Penny plus i Penny marketi?  Trebaju li vam nove sijalice ili lusteri?  Jeste li ekološki osviješteni?  Ako su odgovori da, da, da i DA! Posjetite Penny plus bau centre i od 9. do 11. oktobra uživajte u super popustima do 50% na preko 250 artikala rasvjete, ali ne zaboravite ponijeti svoje stare plinske (štedne, led, fluo) sijalice ili male aparate 20x12 cm, koje možete odložiti u:

Learn more

Završen ekološko – edukativni projekat EE otpad odvoji i prirodu osvoji

Nosioc projekta: Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj - C.E.K.O.R. Partner projekta: ZEOS eko-sistem d.o.o. Partner projekta: C.I.B.O.S. d.o.o. Partner projekta: Općina Kakanj  Partner projekta: JP Vodokom d.o.o. Kakanj  Partner projekta: UNDP Projekat finansira: Evropska Unija, kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD

Learn more

Nepravilno postupanje sa e-otpadom je veliki problem - Međunarodni dan e-otpada 14.oktobar

Ukoliko se e-otpad ne tretira po propisima, opasne supstance zagađuju tlo, vodu i cjelokupan lanac ishrane.

Learn more

Zašto je pravilna reciklaža neophodna - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

Ilegalni reciklažni sektor, djeca i odrasli su često uključeni sakupljanje, rastavljanje i reciklažu e-otpada, na taj način udišu otrovna isparavanja i dobivaju opekotine na koži od korozivnih sredstava i hemikalija.

Learn more

Koliko se e-otpada nalazi u domaćinstvima? - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

Tokom narednih deset godina, prosječna količina e-otpada, koja se proizvede godišnje, rasti će sa 7,5 kg na 9,0 kg po stanovniku godišnje.

Learn more

Jeste li znali? - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

U Evropi svako kućanstvo, u prosjeku, posjeduje 72 električna i elektronska uređaja, od koji je 11 pokvareno ili se više ne koriste.

Learn more

Jeste li znali? - Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar

E-otpad je najbrže rastući tok otpada u svijetu. Procjenjuje se da će do 2030. godine generisana količina biti 74.7 miliona tona.

Learn more

Uskoro počinje kampanja Gdje kupujem, tu recikliram (od 1. oktobra), tim povodom se u naš tim uključio i VELIKI Bingo City Center Sarajevo.

Learn more

Jeste li znali?

U svijetu postoji 196 država, od toga njih 78 ima zakonsku regulativu koja se odnosi na zbrinjavanje električnog otpada, to znači da 60% država još uvijek nema uređene i zakonski definisane okvire za zbrinjavanje i reciklažu ove vrste otpada.

Learn more

Pogledajte koliko će se električnog otpada generisati do 2030. godine.

Procjenjuje se da će do 2030. godine u svijetu biti generisano 74,7 miliona tona (Mt) električnog otpada na godišnjem nivou, što je udvostručenje u odnosu na količinu prije 16 godina. Izvor: The Global E-waste Monitor 2020

Learn more

Penny plus Blažuj je dobio kontejnere za električni i elektronski otpad

Kupujete li u Penny plus i Penny marketi Blažuj? Sada imate mogućnost da tu besplatno odložite svoje male aparate (20x12 cm) i plinske (štedne, fluo i led sijalice).

Learn more

Pogledajte šta o tome kaže gđa. Elma Babić-Džihanić, pomoćnica direktora društva ZEOS eko-sistem.

Learn more

Znate li lokaciju reciklažnog dvorišta za e-otpad u Kantonu Sarajevo?

Sa obzirom da se veliki aparati i ostale kategorije električnog i elektronskog otpada dimenzija većih od 45x45 cm, uključujući i plinske sijalice, ne mogu odlagati u ZEOS-ove ulične kontejnere, građanima je na besplatno korištenje stavljeno i reciklažno dvorište na Otoci. 

Learn more

Međunarodni dan e-otpada 2020 sa fokusom na edukaciju uslijed virusa Covid-19

Nakon uspjeha u 2019. godini i unatoč pandemiji, 14. oktobra 2020. godine održati će se treći Međunarodni dan e-otpada, s ciljem promocije pravilnog zbrinjavanja e-otpada u cijelom svijetu. Ove godine će se poseban fokus posvetiti edukaciji djece i mladih o načinima rješavanja rastućeg problema e-otpada. Aktivnosti će se odvijati putem interneta ili u skladu s lokalnim propisima.

Learn more

Kolika je vrijednost elektro otpada?

Električni otpad sadrži vrijedne i rijetke metale, koji se moraju reciklirati, jer se isti koriste za novu proizvodnju, alternativno vrši se vađenje novih sirovina iz prirode.

Learn more

Rezultati EKO takmičenja - crteži učenika o zaštiti okoliša

U periodu od 1. do 11. septembra, ZEOS eko-sistem je organizovao interesantno eko takmičenje sa ciljem razvoja ideja učenika osnovnih škola za oblast zaštite okoliša. Ukupno je učestvovalo jedanaest (11) učesnika sa svojim radovima, a ukupni anagžman ljudi koji su podržali ovo takmičenje, putem društvene mreže Facebook, iznosi 790.

Learn more

Jesu li vaši električni i elektronski proizvodi u sistemu reciklaže?

Ako se pitanja ispod odnose na vašu kompaniju, onda trebate kliknuti ovdje i saznati više informacija o svojoj obavezi.

Learn more

Anketa za unapređenje sistema zbrinjavanja e-otpada

Neka se čuje tvoje mišljenje! Popunite anketu (1min), dajte kritički osvrt ili ideju kako možemo poboljšati sistem zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada u našoj državi.

Learn more

Recikliraj male aparate, sijalice i baterije u OBI trgovini

Jeste li znali da u OBI trgovini možete besplatno odložiti svoje male aparate, mobitele, baterije ili plinske sijalice? Bau & Garten je društveno odgovorna kompanija, koja je u saradnji sa ZEOS eko-sistemom omogućila ovu pogodnost za svoje posjetioce.

Learn more

Otvoreni program - Elma Babić-Džihanić, "ZEOS eko-sistem" Ilidža

Današnja gošća Radija Federacije Bosne i Hercegovine bila je pomoćnica direktora društva „ZEOS eko-sistem“ Ilidža, pravnica Elma Babić-Džihanić, sa kojom je razgovarala urednica i voditeljica Otvorenog programa Aida Hadžiabdić.

Learn more

Uputa za reciklažu bez "COVID-19"

Dragi naši, Vaše zdravlje je na prvom mjestu, zbog toga smo pripremili kratku i zanimljivu uputu za reciklažu e-otpada u ovim "COVID-19" danima.

Learn more

EKO takmičenje

Dragi naši u svrhu kampanje podizanja svijesti naših mališana, a i podrške u njihovom obrazovanju pravimo nagradno takmičenje.

Learn more

Nepropisna reciklaža predstavlja veliki problem za okoliš

Pogledajte izdvojene sirovine iz ovog procesa "reciklaže".

Learn more

Vidjeli ste deponiju ili otpad koji dugo nije očišćen, šta uraditi?

Svaki građanin/ka može dati svoj doprinos i uticati na smanjenje zagađenja, tako što reaguje u skladu sa svojim mogućnostima. Pogledajte ispod način šta uraditi ukoliko uočite neki od ekoloških problema ili zagađenje.

Learn more

Gdje se otvara prva fabrika za odvajanje plemenitih metala iz e-otpada pomoću bakterija?

Ujedinjeno Kraljevstvo, doskorašnja članica Evropske unije, moglo bi uskoro da dobije prvu fabriku za odvajanje elektronskog otpada, koja će za taj proces koristiti bakterije, umjesto tehnologije zasnovane na cijanidu, prenosi Nova ekonomija pisanja portala Euractiv.

Learn more

Ne gomilaj - recikliraj!

Kome i kako ćeš predati svoj električni otpad ostaje na tebi. Za dobrobit svih nas, neka bude zbrinut u skladu sa zakonom.

Learn more

Budi odgovoran/na

FK Željezničar i ZEOS eko-sistem vas pozivaju na reciklažu! Pronađite najbliži kontejner u Kantonu Sarajevo i tu reciklirajte svoj električni otpad (45x45 cm).

Learn more

Zamijeni stari veliki kućanski aparat novim i ostvari do 30% popusta

Potreban vam je veliki kućanski aparat? U sklopu naše eko akcije "𝐒𝐭𝐚𝐫𝐨 𝐳𝐚 𝐧𝐨𝐯𝐨", koju provodimo sa Gorenje Commerce za mjesec august u njihovim trgovinama možete ostvariti popuste od 20% do 30%, kombinacijom trenutnih akcija!! Super pogodnost zar ne? Postaje još bolje!

Learn more

Količina sakupljenog električnog i elektronskog otpada u 2019. godini

U protekloj godini reciklaža i sakupljanje električnog otpada je bila u skladu sa planom, poteškoća nije bilo, te je uspješno ostvaren propisani zakonski cilj od 30%.

Learn more

Da li se u tvojoj kompaniji električni i elektronski otpad reciklira u skladu sa zakonom?

Kliknite ovdje i saznajte sve o načinu predaje ove vrste otpada, ta usluga je besplatna.

Learn more

Jeste li znali da prljave sijalice pružaju i do 30% manje svjetlosti?

Također prilikom kupovine razmotrite opciju da kupite LED sijalice, pored velike štedljivosti određene vrste imaju garanciju i do 3 godine.

Learn more

Gdje i kako reciklirati električni i elektronski otpad u FBiH?

Vrlo ti je važan okoliš bez otpada? Interesuje te kako možeš reciklirati električni otpad u FBiH? Pogledaj video, a sve dodatne informacije pronađi na www.zeos.ba.

Learn more

Mladi Eko Reporteri: Najbolje reportaže 2020

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Learn more

Znate li koje kategorije e-otpada postoje?

Električni i elektronski otpad ili kako ga još nazivaju elektro ili elektronički otpad ima 5 kategorija.

Learn more

Danas je Dan zaštite prirode (28. juli)

Pogledajte par jednostavnih savjeta kako možete doprinijeti održavanju ravnoteže u prirodi i smanjenju zagađenja. - brinite gdje odlažete svoj otpad, odaberite reciklažu - ne koristite više nego što trebate (hrane, odjeće, vode, jednokratnih proizvoda) - štedite energiju (sijalice, klime, ventilatori) - smanjite upotrebu automobila - posadite drvo - stvorite svijest kod članova svoje porodice, da svoje životne navike prilagode očuvanju i zaštiti prirode.

Learn more

Reciklaža električnog otpada u svijetu

Kolika je stopa reciklaže električnog otpada po kontinentima?

Learn more

Gdje reciklirati električni / elektronički otpad u Konjicu?

ZEOS eko-sistem u službi ovlaštenog operatera za Općinu Konjic je obezbijedio tri lokacije za zbrinjavanje i reciklažu električnog i elektronskog otpada. Građani imaju mogućnost da svoj elektro otpad odlože u ZEOS-ove kontejnere ili na lokaciji reciklažnog dvorišta JKP Standard Konjic.

Learn more

Pogledajte proizvedenu količinu električnog i elektronskog otpada, po kontinentima u 2019. godini.

- Azija 24,9 miliona tona (Mt) - Amerika 13,1 miliona tona (Mt) - Europa 12 miliona tona (Mt) - Afrika 2,9 miliona tona (Mt) - Okeanija 0,7 miliona tona (Mt)

Learn more

Koliki je rast količine električnog otpada godišnje?

U  prosjeku,  ukupna  težina (isključujući fotonaponske ploče) globalne potrošnje električnog otpada povećava se godišnje za 2,5 miliona tona (Mt), a bila je 53,6 Mt u 2019. godini.

Learn more

Gdje odložiti elektronički otpad u Mostaru?

U Gradu Mostaru građani svoj elektro (elektronički) otpad mogu odložiti na osam lokacija.

Learn more

Besplatno zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada za pravna i fizička lica u FBiH

Reciklira li se električni otpad u tvojoj kompaniji 𝐮 𝐬𝐤𝐥𝐚𝐝𝐮 𝐬𝐚 𝐳𝐚𝐤𝐨𝐧𝐨𝐦? Ta usluga je besplatna u FBiH i vrši se preko web stranice http://bit.ly/zbrinjavanje

Learn more

Sretni dobitnici nagradne igrice "Eko cekeri"

Dragi naši, Sretni dobitnici nagradne igrice "Eko cekeri" su: - Nukić Azra - Azra Begović Đogić - Sabina Edin Pezo

Learn more

Znate li koliko je generisano električnog otpada u svijetu?

U 2019. godini u svijetu je gerisano 53,6 miliona tona električnog otpada, a samo 17,4% je službeno dokumentovano, kao prikupljeno i reciklirano. U prosjeku to je 7,3 kg po stanovniku planete Zemlje.

Learn more

Pravilno odloži električni otpad za čistu i lijepu Gračanicu

Živite u Gračanici i želite pomoći da vaš grad bude čist i lijep? Onda pronađite ZEOS-ove kontejnere i u njih odložite svoje male električne aparate, IT opremu (45x45 cm) i baterije.

Learn more

U projektu Sakupljanje EE-otpada u Općini Stari Grad Sarajevo sakupljeno 4.766 kg električnog otpada

Nosioc projekta: Općina Stari Grad Sarajevo Partner projekta: ZEOS eko-sistem d.o.o. Trajanje projekta: 8 mjeseci (oktobar-juni) Učesnici: osnovne škole i Zavod Mjedenica Broj učesnika: 2130 U sklopu projekta „Sakupljanje EE-otpada“ u osnovnim školama i Zavodu Mjedenica Općine Stari Grad za osam mjeseci sakupljeno je oko pet tona elektronskog otpada. Najviše elektronskog otpada sakupili su učenici, vijeće roditelja i uposlenici OŠ „Saburina“, čak 1.192 kilograma.

Learn more

Koristiš li ceker umjesto kese?

Dragi naši, juli je mjesec bez plastike, zbog toga, a i sa ciljem razvoja svijesti o reciklaži u našoj državi, pravimo malu nagradnu igricu, gdje ćemo 𝐭𝐫𝐢 slučajna učesnika nagraditi sa ZEOS cekerima u ponedjeljak 13.07 u 12 sati.

Learn more

Električni otpad i deponije

Deponije su brda smeća na kojima završava električni (elektronski, elektronički, elektro, EE) otpad uslijed nepravilnog odlaganja od strane posjednika. Veliki broj divljih ilegalnih (preko 1.400) i legalnih deponija postoji širom FBiH. Ovakve deponije izazivaju razne bolesti po zdravlje građana i probleme za čitav eko-sistem. Način za njihovo rješavanje (osim složenih investicijskih projekata) je pravilno odlaganje otpada, što veća stopa reciklaže i smanjenje proizvodnje otpada u domaćinstvima. 

Learn more

Kontejneri za elektronički otpad Općina Vogošća

Gdje odložiti električni otpad (dimenzija 45x45 cm) u Općini Vogošća? - Ulica 24. juna, naselje Rosulje - Igmanska, okretaljka, kod pekare Aspek Kartu sa svim lokacijama kontejnera pronađi na www.zeos.ba #NeGomilajRecikliraj Općina Vogošća

Learn more

Kontejneri za električni i elektronski otpad u Općini Stari Grad Sarajevo

Svi građani imaju mogućnost da svoj elektro otpad (elektronički otpad) besplatno odlože u ZEOS-ove ulične kontejnere. Dimenzije otpada koji može stati u kontejner su 45x45 cm.

Learn more

Gdje se nalaze kontejneri za elektronski otpad u Općini Centar Sarajevo?

Ukoliko imate male kućanske aparate, IT opremu, alate ili električne igračke spremne (dimenzija 45x45 cm) za reciklažu, na karti ovdje pronađite najbliže mjesto za odlaganje električnog i elektronskog otpada (elektro otpada, elektroničkog otpada). Lokacije za odlaganje postoje širom FBiH, a adrese kontejnera u Općini Centar pogledajte ispod:

Learn more

Gdje reciklirati električni otpad u Sarajevu

Da li ćeš odložiti svoj aparat na deponiju ili u kontejner za reciklažu, izbor je na tebi. U nastavku pogledajte gdje se nalaze kontejneri za električni otpad (dimenzija 45x45 cm) u Općini Novo Sarajevo: - Paromlinska, Dolac Malta, kod Gorenje Commerce d.o.o. - Džemala Bijedića 73, Čengić Vila, zeleni otok - Ložionička 16, Garaža TC Mercator - Topal Osman-paše 14, u blizini slastičarne Palma - Hamdije Čemerlića 45, u blizini restorana Paper Moon - Zmaja od Bosne 7, smetljarnik Importanne centra

Learn more

Reciklirajte svoj aparat sa adrese: Nagradna igrica

Zajedno podignimo svijest o pravilnom odlaganju električnog otpada. Osvojite kupon za besplatno preuzimanje električnog otpada sa Vaše adrese. Rok važenja 1 godina. [2x nagrade].

Learn more

Odlični prvi rezultati ekološko-prodajne akcije „Staro za novo s popustom“ u periodu april-juni 2020!

Kupci Gorenja zamijenili 436 komada starih aparata za nove velike kućanske aparate u ukupnoj masi od 23.675 kg. U sklopu zajedničke ekološko-prodajne akcije „Staro za novo s popustom“ koja se provodi u maloprodajnim objektima Gorenje STUDIO u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci i Zenici, u saradnji sa Gorenje Commerce u periodu od 13.aprila do 15.juna ove godine, prikupljeno je i uspješno predato na reciklažu ukupno 436 kom. velikih kućanskih aparata i frižidera. Ukupna težina prikupljenih starih aparata u proteklom periodu iznosi 23.675 kg.

Learn more

Kontejner za električni i elektronski otpad: BBI Centar (etaža -1)

Novi kontejner za električni otpad je postavljen u garaži BBI Centra (etaža -1), u njega može da se odloži 300 kg malih aparata, IT opreme i baterija, a super je što mu možete prići i automobilom. Sve lokacije kontejnera pogledajte ovdje.

Learn more

Gdje odložiti velike kućanske aparate: pronađite reciklažno dvorište na Otoci

Imate stari veliki kućanski aparat i želite ga se riješiti? To sada možete učiniti besplatno na našem reciklažnom dvorištu na Otoci. Adresa Džemala Bijedića 144, radno vrijeme je pon-sub od 7,30 do 16 sati. Na reciklažnom dvorištu možete odložiti i rashladne uređaje, male aparate, sijalice kao i TV - monitore. Sve lokacije pogledajte ovdje.

Learn more

Kako spriječiti zagađenje

Pravilno odlaganje je najefikasniji način smanjenja zagađenja. Saznaj gdje se nalazi kontejner za električni otpad u tvojoj općini.   Gdje postoje kontejneri za električni i elektronski otpad?  Trenutno u FBIH postoji 32 kontejnera za sve stare aparate i IT opremu, promjera 45x45x45 cm i baterije. Kontejneri za elektro otpad se nalaze u Kantonu Sarajevo, Gradovima Konjic, Mostar, Goražde i Gračanica. Lokacije pogledaj ovdje: https://bit.ly/zeos-lokacije

Learn more

Zašto je KADMIJ opasan?

Zašto je električni otpad opasan? Kadmij se nalazi u QLED televizorima, čipovima, infracrvenim dektorima, poluprovodnicima, Ni-Cd baterijama, kablovima i žicama, a koristi se i kao premaz protiv korozije čelika. Oštećuje jetru, bubrege, kosti i taloži se u tijelu. Kadmij je otrovan kao živa i olovo.

Learn more

Svjetski dan okeana (8. juni)

Jeste li znali: - 50 % zraka koji udišemo proizvodi okean - "čuva" 50x više ugljen dioksida nego atmosfera - prekriva 70% Zemljine površine - "transportuje" toplotu od ekvadora prema polovima - reguliše našu klimu

Learn more

Svjetski dan zaštite okoliša (5. juni)

Vrijeme je da se probudimo, da počnemo brinuti o našoj životnoj sredini, da izgradimo bolje navike za bolju planetu. Hrana koju jedemo, zrak koji udišemo, voda koju pijemo i klima zbog koje je naš planet ugodan za život, potiču iz prirode. Ovaj Svjetski dan zaštite okoliša vrijeme je #ZaPrirodu!

Learn more

Kako smanjiti račun za struju?

Obična sijalica godišnje potroši 27 KM struje, dok jedna LED sijalica godišnje potroši 3 KM struje. Istina da su u prosjeku nešto skuplje, ali proizvođači daju garanciju i do 3 godine na njih, zbog toga mislimo da je LED pravi izbor. Je li vam savjet korisan? Pokažite nam to jednostavnim #share.

Learn more

AYA EL-BATOUT, osnivačica “Trashchallenge”

“Iskoristila bih ovu priliku da ljudi fotografišu i pošalju fotografije ili objave na grupu TrashChallenge - OSVIJESTI SE - Eko Akcije kako bismo imali lakši pregled koja je lokacija sljedeća, iako ima otpada na svakom koraku. Dodala bih da isto tako nudimo uslugu prijevoza e-otpada do kontejnera koje nam je omogućila kompanija ZEOS eko-sistem za sve ljude koji nisu u mogućnosti iz bilo kojeg razloga to obaviti sami”, kaže Aya El-Batout. Hvala ti Aya El Batout👏TrashChallenge!

Learn more

Gdje ide e-otpad iz tvoga doma?

Jeste li pronašli stari ili pokvaren mali kućanski aparat, IT opremu ili neki električni alat prilikom čišćenja svoga doma? ZEOS-ov ulični kontejner je pravo mjesto za njegovu reciklažu, pronađi najbližu lokaciju ovdje: https://bit.ly/zeos-lokacije

Learn more

Zašto je ŽIVA opasna?

Zašto je elektronički / elektro otpad opasan? ŽIVA kao jedan od otrovnih metala nalazi se u štednim i fluorescentnim sijalicama, te LCD ekranima. Oštećuje bubrege, šteti mozgu i razvoju fetusa. Zbog toga e-otpad moramo pravilno odlagati i zbrinjavati. Je li vam savjet korisan? Pokažite nam to jednostavnim #share.

Learn more

Recikliraj, recikliraj, recikliraj!

Najbliži kontejner za električni i elektronski otpad pronađi ovdje. Priroda te treba, proširi vijest.

Learn more

Zašto je električni i elektronski otpad opasan?

Električni i elektronski otpad / e-otpad / stari aparati /elektro otpad / elektronički otpad, prema klasifikaciji spada u OPASNI OTPAD zbog toga što sadrži mnoge štetne i opasne tvari za zdravlje ljudi i okoliš, poput: žive, kadmija, kroma, broma, olova, arsena, berilijuma, barijuma itd. Šta onda uraditi sa njim? Odložite ga jednostavno u ZEOS-ove kontejnere ili reciklažna dvorišta, a mi ćemo ga reciklirati. Lokacije potraži na www.zeos.ba

Learn more

Završen ekološko edukativni projekat „Mali ambasadori okoliša“ u Goraždu

Početkom mjeseca maja 2020. godine završen je edukativno ekološki projekat, u trajanju od ukupno osam mjeseci u Gradu Goražde, gdje su učenici na praktičan i društveno koristan način kroz različite vrste edukacija i aktivnosti učestvovali u procesu reciklaže i prenosa informacija o važnosti pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada.

Learn more

U kakvom je stanju vaša veš mašina?

Nečistoća, ostaci deterdženta i sve što se vremenom nakuplja u veš mašini, uslijed dugog korištenja će se prenijeti na odjeću, što dovodi do neugodnih mirisa i bijelih mrlja. To možete vrlo lahko spriječiti čišćenjem bubnja. Ako se nekada mašina pokvari možete je reciklirati na bilo kojem našem reciklažnom dvorištu (lokacije su na https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom)

Learn more

EKO vijesti

Nekada je bilo divno i vrlo moderno imati MP3 player, ali sada su ga već zamijenili pametni telefoni. Koristite li još uvijek MP3 player? Ukoliko ne, možete ga odložiti u naš kontejner, a mi ćemo ga u skladu sa propisima reciklirati! Sve kontejnere i lokacije gdje možeš odložiti e-otpad pronađi na karti ovdje: https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom  

Learn more

EKO vijesti

Električni i elektronski otpad se može reciklirati u BiH. Svi koji prate našu #Facebook, #Instagram, #Twitter i #Linkedin stranicu znaju kolika je važnost odlaganja starog aparata u ZEOS-ov kontejner.

Learn more

Dan planete Zemlje 2020.

Najveći svjetski ekološki događaj prvi put u svojoj povijesti ide digitalno. Zahtjevi su da lideri shvate ozbiljno nauku, angažuju stručnjake i planiraju aktivnosti na svim nivoima društva kako bi zaustavili rastući val klimatskih promjena. Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje su klimatske promjene, koje predstavljaju najveći izazov za budućnost čovječanstva i ekosistema koji čini naš svijet ugodnim za život.

Learn more

EKO vijesti

EKO vijesti Pogledajte proizvodnju plastike u svijetu u posljednjih 65 godina. Od toga se reciklira 30% Izvor: https://www.europarl.europa.eu/ Recikliraj svoj električni / elektronski /elektronički /elekro / EE / e-otpad. Kontejnere pronađi na našoj stranici. Za pravna lica potrebno je popuniti nalog za preuzimanje električnog otpada ovdje.

Learn more

Timski rad čuva naš grad! (VIDEO)

Timski rad čuva naš grad, pravilno odlažite svoj otpad, poručuje vam Srđan Stanić iz Fudbalskog kluba Željezničar. FK Željezničar

Learn more

Svake godine u našoj kompaniji nastojimo da unaprijedimo naše radne procese u oblasti reciklaže električnog i elektronskog otpada sa našim partnerima. Dugoročni zakonski ciljevi sakupljanja ove vrste otpada koji su postavljeni pred ZEOS eko-sistem d.o.o., putem zakonskih propisa, za nas predstavljaju važnu obavezu.

Learn more

Prevencija epidemije - sastanci COVID 19

Sastanci u vrijeme pandemije mogu biti uzrok širenja virusa, ali naravno samo u slučaju ukoliko se ne poštuju propisane mjere. Sa vama dijelimo 7. mjera prevencije, koje pratimo u našoj kompaniji. #staysafe

Learn more

Prevencija epidemije - kancelarija COVID-19

Nešto jednostavno kao ručak na poslu u vrijeme korona virusa nije uopšte tako lahak zadatak! U nastavku sa vama dijelimo naše interne preporuke kako ostati "siguran" u vrijeme pauze za ručak.

Learn more

Prevencija epidemije - dolazak na posao COVID 19

Sa obzirom da veliki broj ljudi mora ići na posao i ne mogu #ostatikući, sa vama dijelimo naše interne preporuke dolaska na posao, sa ciljem prevencije i širenja virusa #staysafe & #thankyou

Learn more

Prevencija epidemije - pranje ruku i korištenje maske COVID 19

Iako u trenutnoj situaciji imamo više vremena da gledamo naše omiljene filmove (#ostanikući #stayhome), vrijedi slijediti jednostavne instrukcije koje nas drže zdravim i sigurnim. Sa vama dijelimo unutrašnje preporuke koje pratimo u našoj kompaniji.   #Hisense #lifereimagined #Gorenje #ZEOSEkoSistem www.zeos.ba

Learn more

Sa ciljem sprječavanja zagađenja i gomilanja starih aparata postavili smo ulične kontejnere i obezbijedili smo sredstva da se električni otpad iz njih adekvatno zbrine! Pored kontejnera koji su za male aparate, građani mogu svoje velike aparate dovući i reciklirati na bilo kojem našem reciklažnom dvorištu potpuno besplatno. Sve lokacije pogledajte ovdje: https://bit.ly/zeos-lokacije

Learn more

22. mart je Svjetski dan voda

BiH je jedna od država koja ima najveći broj izvora čiste vode u Europi.   Osoba do 50 kg treba piti 1,5 L vode dnevno, osoba sa 75 kg treba piti 2,25 L vode dnevno. U našoj državi još uvijek se može pronaći otpad u rijekama i jezerima, želimo to da spriječimo, čuvajmo naše vode, otpad odlažite na obezbijeđena mjesta, jer zaista nije teško!   Zamislite da nemamo vode za piće?

Learn more

21. mart Svjetski dan šuma

Jedno drvo godišnje proizvede 145 kg kisika Jeste li znali da u BiH postoji čak 12 prašuma, a najveća od njih je Bobija koja se nalazi na području Grmeča. Dragi naši čuvajte svoju prirodu, 21. mart je Svjetski dan šuma!

Learn more

Ulični kontejner za električni otpad - Importanne Shopping Centar

Na više načina možete doći do našeg kontejnera za električni otpad (stare aparate) i baterije u Importanne Centar Sarajevo, na videu pogledajte najbrži. Lokacija: Zmaja od Bosne 7, Sarajevo P.S. nalazi se sa stražnje strane zgrade.

Learn more

Bravo građani Sarajeva!

Danas su ispražnjeni kontejneri u Mercator BH Ložionička i Importanne Centar. Imate li stari aparat ili baterije u svojoj kući? Pronađi najbliži kontejner na www.zeos.ba i recikliraj svoj elektro otpad!

Learn more

Sretan 8. mart!

🌹 Drage dame, hvala Vam što ste dio naše velike EKO zajednice. Ovu priliku koristimo da Vam u ime ZEOS eko-sistem kolektiva poželimo sretan Dan žena! ❤️ ZEOS eko-sistem tim www.zeos.ba

Learn more

Vaše odluke mogu promijeniti svijet!

Fudbaleri FK Željezničar recikliraju svoj e-otpad! Sve kontejnere za elektro otpad (stari aparati, električni otpad, elektronski otpad) pronađi na: https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom  

Learn more

Zahvalnica za doprinos lokalnoj Mjesnoj zajednici „Saraj Polje“

U petak 28.02.2020. godine u Osnovnoj školi Aleksa Šantić obilježen je Dan nezavisnosti BiH i Dan Mjesne zajednice "Saraj Polje". U velikoj sali škole „Aleksa Šantić“ priređen je bogat kulturno - umjetnički program posvećen 1. martu - Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom učenici su priredbom “Čežnja za Bosnom”, a direktorica škole Rasija Ibrahimović i predsjednik savjeta MZ „Saraj Polje“ Hamdija Lagumdžić, svojim obraćanjem, uputili jasnu poruku o važnosti obilježavanja ovog značajnog datuma u historiji naše domovine.

Learn more

Znate li gdje sa svojim električnim otpadom?

Jeste li znali da se ulični kontejneri za električni otpad redovno prazne i održavaju? Sa obzirom da ova vrsta otpada izaziva vrlo teška oboljenja pozivamo građane da svoj električni otpad pravilno odlažu.

Learn more

Kontejner za e-otpad u BBI Centru

Od danas svoj e-otpad možete odložiti u naš kontejner i u garaži BBI Centra na etaži -1! “BBI REAL ESTATE” d.o.o. je u službi društveno odgovorne kompanije koja brine o okolišu postao član naše EKO porodice! Bravo BBI Centar i BBI Real Estate doo Sarajevo!

Learn more

Fudbaleri FK Željezničar recikliraju svoj e-otpad!

Kada vam se pokvari električni uređaj razmislite gdje je najbliži kontejner u koji ga možete odložiti. Lokacije potraži na karti na : https://zeos.ba/bs/19/pages/11/gdje-sa-e-otpadom

Learn more

Kako su kompanije u FBiH dužne zbrinjavati električni otpad?

Za zbrinjavanje električnog otpada u FBiH nadležno je društvo ZEOS eko-sistem d.o.o., koje je za sva pravna lica i institucije obezbijedilo tu uslugu BESPLATNO, ukoliko se popuni elektronski nalog putem web stranice na linku: http://bit.ly/38o3692.

Learn more

Gdje završava e-otpad iz uličnih kontejnera?

Trenutno u FBiH postoji 105 lokacija gdje građani mogu odložiti svoj električni otpad. Od toga su postavljena 32 ulična kontejnera, čiji se sadržaj prazni od strane ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem i odvozi direktno na reciklažu.

Learn more

**🔔 NOVOST  ZA  RECIKLAŽNO  DVORIŠTE 🎈

  🎁 Svi građani koji donesu svoj uređaj (mali ili VELIKI) na naše reciklažno dvorište na Otoci, ul. Džemala Bijedića 144 (bivša pijaca Texa) i popune kupon dobiti će ZEOS 🎀 poklon na svoju kućnu adresu.

Learn more

Otvoreno prvo reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad u Kantonu Sarajevo

Korak naprijed i otvaranje reciklažnog dvorišta za električni i elektronski otpad Sa početkom 2020. godine ZEOS eko-sistem je uspostavio 104 mjesta za preuzimanje e-otpada od toga je ukupno 32 ulična kontejnera, 107 komada Zelenog namještaja u trgovačkim centrima, 26 reciklažnih dvorišta kod sakupljača u 35 općina Federacije Bosne i Hercegovine. 

Learn more

Postanite Obveznik sistema

Znate li koje su obaveze uvoznika, distributera i proizvođača električne i elektronske opreme u FBiH?

Learn more

31.01.2020. EKO vijesti

Svi možemo uraditi nešto da nekome pomognemo da sazna novi način kako zaštiti svoju životnu sredinu.

Learn more

Eko vijesti - primjer uređenja autobuskih stajališta Holandija

Utrecht, grad u Holandiji koji je na interesantan i inovativan način odlučio raditi na očuvanju pčela.   #ZEOS #NeGomilajRecikliraj #Share #Like #Kontejneri #Elektro #Električni #Elektronski #Otpad #Ekologija #Reciklaža  #RecycleWithUs #Ecology #StariAparati  

Learn more

Gdje sa malim aparatima?

Ako se u vašim ladicama nalaze pokvareni punjači i📲📱, imate pokvarena kuhinjska pomagala, laptop ili možda električne igračke koje vam samo smetaju, onda trebate posjetiti www.zeos.ba i pronaći najbliži kontejner u koji možete odložiti taj e-otpad.

Learn more

U Gradu Goražde uspostavljanje sistema pravilnog odlaganja i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada

ZEOS eko-sistem d.o.o. je dana 23.01.2020. godine u Velikoj sali Gradske uprave Goražde organizovao prezentaciju rezultata projekta Mali ambasadori okoliša i postavljenog kontejnera za e-otpad u Gradu Goražde na lokaciji u ul. Ferida Dizdarevića (kod Kantonalne bolnice).

Learn more

EKO vijesti: Jeste li znali?

Jeste li znali da u e-otpadu postoje otrovne supstance koje taloženjem u prirodi prvo štete prirodi, a onda štete svima nama. Taloženje olova u ljudskom organizmu izaziva probleme sa reproduktivnim i nervnim sistemom. Svaki pojedinac može učiniti nešto, a treba početi sa odlaganjem e-otpada u kontejnere predviđene za to.  

Learn more

Radni sastanak društva ZEOS eko-sistem d.o.o. i KJKP Rad d.o.o. Sarajevo u oblasti zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada u Kantonu Sarajevo

U protekloj sedmici je održan radni sastanak predstavnika ZEOS eko-sistem d.o.o. i KJKP Rad d.o.o. Sarajevo, koji je imao za cilj da se utvrdi način saradnje i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada (u daljem tekstu e-otpada) na području Kantona Sarajevo

Learn more

Da li recikliraš?

Neka vaša okolina bude čista , ne dozvolite da OTROVNE tvari iz e-otpada dospiju u prirodu, vodu koju pijete, hranu koju jedete. Potražite najbliži #ZEOS kontejner i odložite električni otpad na pravilan način (www.zeos.ba).

Learn more

Poziv za uključenje u sistem novih uvoznika / distributera / proizvođača električne i elektronske opreme

Ukoliko se Vaša kompanija bavi proizvodnjom, prodajom ili uvozom bijele tehnike, malih kućanskih aparata, IT opreme, opreme za osvjetljenje, električnih alata, igračaka ili automata, onda trebate znati da postoji Pravilnik koji se odnosi na plaćanje naknade po principu ”produžene odgovornosti proizvođača”. Postanite dio našeg tima i plaćajte NIŽE naknade. Zakažite svoje besplatne konsultacije na e-mail info@zeos.ba.

Learn more

Jeste li koristili ulične kontejnere za e-otpad?

ZEOS-ovi kontejneri za e-otpad su posebno i namjenski napravljeni kontejneri.  U njih odlažete e-otpad, odnosno onaj otpad koji treba da bude posebno tretiran i recikliran zbog štetnih tvari koje ta vrsta otpada sadži.

Learn more

Pražnjenje uličnih kontejnera u Kantonu Sarajevo

U decembru smo ispraznili i naše kontejnere u Kantonu Sarajevo u saradnji sa KJKP RAD Sarajevo. Zahvaljujemo se našim građanima na propisnom odlaganju e-otpada i trudu da naš Kanton Sarajevo bude čist i lijep.

Learn more

Lutkarska predstava: "Pismo iz Zelengrada"

Mališani vam poručuju: "I vaš i naš to je dom!". U okviru projekta “Pretvori otpad u korisnu stvar”, danas su održane lutkarske predstave u osnovnoj školi Maarif Schools iz Sarajeva, čime je još jedan naš projekat završen. Lutkarske predstave su rezultat rada učenika i učenica osnovnih škola "Maarif" i "Kovačići, koji su zajedno sa svojim nastavnicama dramskih, ekoloških i likovnih sekcije od oktobra radili na izradi lutaka od ambalažnog i elektronskog otpada i uvježbali tekst predstave po priči "Pismo iz Zelengrada".

Learn more

Sretna i uspješna 2020. godina!

Dragi naši, Neka Vam Nova godina donese ostvarenje Vaših ciljeva i nove uspjehe. Zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju iz prethodne godine i radujemo se novim poslovnim uspjesima i druženju u predstojećoj.  - ZEOS eko-sistem tim

Learn more

Poziv uvoznicima/distributerima/proizvođačima

Bavite li se uvozom ili distribucijom bijele tehnike, malih kućanskih aparata, IT opreme ili alata? Provjerite kakva su vaša prava i obaveza prema važećem Pravilniku!

Learn more

Pobjednik nagradnog kviza znanja povodom Međunarodnog dana planina

Dragi naši Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u obilježavanju Međunarodnog dana planina! Nadamo se da smo ovim putem uspjeli barem malo podignuti svijest o očuvanju našeg okoliša.  

Learn more

🗓 11. decembar je Međunarodni dan planina 🎁

Bosna i Hercegovina ima cca 140 planina, istraživanja pokazuju da nam planine daju cca 70% pitke vode. Veliki problem planina je jednokratna ambalaža, probajmo da je manje koristimo. Čuvajmo ove resurse!

Learn more

5. Decembar Svjetski dan tla / World Soil Day

Tlo je osnov za dobivanje hrane, goriva i vlakana. To je izvor koji održava kompletan ekosistem. Tlo biljke opskrbljuje vodom i otpor je u slučaju poplava i suša. Dragi naši čuvajte svoj okoliš i brinite o otpadu koji proizvodite. Neka isti bude pravilno recikliran i odložen u namjenski kontejner.   Lokacije kontejnera za elektronski otpad pogledaj na www.zeos.ba 

Learn more

Konferencija o promjenama navika pojedinaca i upravljanju otpadom

U Kući Europske unije u Ljubljani danas je organizovana Konferencija o promjenama navika pojedinaca i upravljanju otpadom.

Learn more

Edukacija u Osnovnim Školama Stari Grad

U periodu od 13. do 19. oktobra 2019. godine u okviru projekta: "Prikupljanje EE otpada" koji se realizuje u saradnji sa Općinom Stari Grad, predstavnik ZEOS eko-sistema g. Alem Kupusović je organizovao prezentacije u Osnovnim školama ove općine. 

Learn more

Besplatne konsultacije za nove klijente

Jeste li upoznati sa svojom zakonskom obavezom produžene odgovornosti proizvođača ukoliko uvozite, prodajete ili distribuirate bijelu tehniku, IT opremu ili druge električne uređaje?  

Learn more

EKO vijesti: ⚠️ Upoznajte Berilij!

  Nalazi se u matičnim pločama električnih uređaja.   Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (engl. International Agency for Research on Cancer - IARC), berilij spada u skupinu 1 kancerogenih tvari (dokazana kancerogenost za ljude). Pored toga izaziva plućnu i alergijsku bolest.   Električni i elektronski otpad mora i treba da se reciklira, spriječimo zagađenja #NeGomilajRecikliraj !   Svoj najbliži kontejner potraži na www.zeos.ba      

Learn more

Od sljedeće godine jedan punjač za sve telefone

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta raspravljao je o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektronske uređaje. Kako je izjavila Biljana Borzan, potpredsjednica evropskih socijalista, ove promjene mogle bi da se realizuju već sljedeće godine.

Learn more

Više od 100 organizacija širom svijeta su obilježile drugi Međunarodni dan e-otpada

Drugi Međunarodni dan e-otpada, održan 14. oktobra 2019. godine, sa ciljem da promoviše pravilno upravljanje električnog i elektronskog otpada (u daljem tekstu e-otpada), doživio je ogroman uspjeh od strane njegovih organizatora, WEEE Foruma. Ovaj događaj je okupio zajedno sve učesnike u oblasti električnog i elektronskog otpada širom svijeta kako bi se promovisao pravilan način odlaganja, omogućilo ponovno korištenje i reciklaža. Međunarodna unija za telekomunikacije, agencija UN-a odgovorna za ICT, bila je prvi put partner u ovome događaju, a njen globalni domet bio je važan u prenosu poruke što je moguće šire.

Learn more

ZEOS eko-sistem na Međunarodnom sajmu i konferenciji RENEXPO BiH 2019

Šesti međunarodni sajam i konferencija RENEXPO BiH o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša, upravljanju vodama i energijskoj efikasnosti održana je 23. i 24. oktobra u hotelu Hills u Sarajevu.

Learn more

Pravilno odlaganje e-otpada u Gračanici

Povodom obilježavanja drugog Međunarodnog dana e-otpada u Bosni i Hercegovini ZEOS eko-sistem d.o.o. i JP Komus d.o.o. su organizovali nagradni kviz znanja za sve posjetioce E-transformera u Gračanici, koji su svoj e-otpad predali na reciklažu.

Learn more

Sa krajem oktobra prikupljeno i predato na reciklažu 1.433 stara velika kućanska aparata u Bosni i Hercegovini

U velikoj ekološkoj akciji "Staro za novo s popustom", koju su započeli krajem prošle godine u novembru Gorenje Commerce d.o.o. sa svojim vlastitim maloprodajnim Gorenje STUDIJIMA i ZEOS eko-sistem ovlašteni operater sistema, zaključno sa oktobrom prikupljeno je 1.433 stara velika kućanska aparata.

Learn more

Dolazak E-transformera u BiH

U periodu od 21. oktobra do 27. oktobra, povodom drugog Međunarodnog dana e-otpada, a u okviru projekta Mali ambasadori okoliša, u Bosnu i Hercegovinu dolazi E-transformer, edukativno multimedijalno vozilo sa ciljem informisanja javnosti o pravilnom odlaganju e-otpada te načinu i važnosti reciklaže. 

Learn more

Commissioner Karmenu Vella's message for the 2nd international E-Waste Day

Pogledajte šta kaže Karmenu Vella, povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Europske unije o drugom Međunarodnom danu e-otpada i problemu e-otpada u svijetu. Many thanks Karmenu Vella for supporting this important way of protecting our environment! #14october #weee #iewd #ewasteday #negomilajrecikliraj

Learn more

Nagradni kviz znanja!

Povodom 2. Međunarodnog dana e-otpada 14.10.2019. društvo ZEOS eko-sistem i maskota Mister Recko Vam poklanjaju novi električni mikser.

Learn more

Radionica Međunarodni dan E-otpada Maarif Schools of Sarajevo

RADIONICA RECIKLAŽE ELEKTRONSKOG OTPADA   Povodom 14. oktobra, Međunarodnog dana e-otpada, učenici Škole "Maarif" prisustovali su radionici i prezentaciji reciklaže elektronskog otpada. Radionicu je održao ZEOS eko-sistem, prvi operater sistema upravljanja elektronskim otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Učenici su stekli znanje o elektronskom otpadu i načinu same reciklaže elektronskog otpada.    

Learn more

Drugi Međunarodni dan e-otpada osnažuje društvenu svijest ljudi o rastućem problemu e-otpada

Preko stotinu organizacija širom svijeta organizuje različite aktivnosti kao dio drugog Međunarodnog dana e-otpada, koji se obilježava 14. oktobra 2019. godine. Ovaj događaj je organizovan od strane WEEE Foruma, međunarodne organizacije najvećih sistema sakupljanja e-otpada i njenih članova. Događaj približava interesne grupe širom svijeta sa ciljem promocije pravilnog odlaganja električnih i elektronskih uređaja, kako bi se omogućila ponovna upotreba i reciklaža. International Telecommunication Union, UN agencija odgovorna za ICT, po prvi put je partner Međunarodnog dana e-otpada i njen globalni domet će biti važan u širenju poruke.

Learn more

Eko vijesti

Okeanija proizvodi najviše e-otpada po stanovniku 17,3 kg godišnje, dok Afrika proizvodi najmanje samo 1,9 kg. #14october #weee #iewd #ewasteday

Learn more

60 miliona tona e-otpada će se proizvesti 2025. godine

U svijetu količina e-otpada koja se generiše raste od 3-4% godišnje, što znači da će se do 2025. godine "proizvesti" 60 miliona tona. #14october #weee #iewd #ewasteday

Learn more

Pogledajte sirovine u e-otpadu

💻 E-otpad sadrži vrijedne i važne sirovine za proizvodnju novih električnih uređaja i opreme, koji ukoliko se ne recikliraju završe na deponijama. 💬 ⏰ #14october #weee #iewd #ewasteday

Learn more

25. septembar je dan rijeka!

U Bosni i Hercegovini su evdentirane 262 manje ili veće rijeke, pa se stoga za našu zemlju s pravom može reći da je zemlja rijeka. Znate li koja je najveća rijeka u BiH? 

Learn more

40 miliona tona e-otpada se ne reciklira

Da li ste znali da se samo 20% e-otpada na svjetskom nivou reciklira godišnje, što znači da se cca 4️⃣0️⃣ miliona tona odlaže na deponije, spaljuje ili se vrši ilegalno trgovanje uz obradu na nestandardni način.

Learn more

Međunarodni dan e-otpada / International E-waste Day

Da li ste znali da će se približno 50 miliona tona e-otpada proizvesti globalno u 2019. godini, ali da će samo 10 miliona tona biti dokumentovano kao pravilno sakupljeno i reciklirano. Dragi naši brinite o svome okolišu, pravilno odlažite otpad.    ⏰ #14october #weee #iewd #ewasteday

Learn more

Koliko je efikasan A+++ razred?

Mnoge inovacije kod mašina za veš i razlike u potrošnji energenata iz godine u godinu smanjuju potrošnju električne energije, koja je s 440 pala na 160 kWh godišnje, što znači da je račun za struju manji za cca 60%.

Learn more

Budite dio najveće akcije čišćenja otpada u BiH

Let's Do It Bosna i Hercegovina pravi najveću akciju čišćenja otpada, svi zainteresirani mogu pročitati kako da se prijave na linku: https://www.facebook.com/events/2624387061135389/

Learn more

Cirkularna ekonomija kao pokretač za razvoj privrede

Cirkularna ekonomija je socio-ekonomski sistem koji respektuje okoliš time što dio prirodnih resursa, odnosno obrađenih sirovina, reciklira. Ona predstavlja šansu da se zemlje članice EU okrenu višim ekološkim standardima i time smanje utjecaj ekonomskih aktivnosti na neodrživo izrabljivanje prirodnih resursa te na ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu.

Learn more

Predajte svoj e-otpad na reciklažu

Ukoliko Vaša kompanija ima stare/pokvarene električne uređaje koje više ne koristi i želi da ih reciklira u skladu sa zakonskim i ekološkim standardima, popunite ovaj jednostavni nalog http://bit.ly/preuzimanje i besplatno predajte svoj e-otpad na reciklažu.

Learn more

Postavljeni kontejneri za e-otpad u Kantonu Sarajevu

U utorak 27.08.2019. su postavljena dodatna četiri (4) kontejnera za e-otpad u Kantonu Sarajevo i to u: Općini Vogošća - Igmanska Općini Ilijaš - Kakanjska 5. Općini Novi Grad - Trg solidarnosti Općini Centar - Husrefa Redžića 12.  

Learn more

Međunarodni dan e-otpada 14.10.2019.

ZEOS eko-sistem je i ove godine ponosni predstavnik naše države Bosne i Hercegovine u obilježavanju Međunarodnog dana e-otpada u okviru WEEE Foruma najveće međunarodne zajednice u oblasti upravljanja e-otpadom. 

Learn more

U toku juna i jula prikupljeno i predato na reciklažu 258 velikih kućanska aparata!

U protekla dva mjeseca u sklopu ekološke akcije „Staro za novo s popustom“ prikupljeno je 258 velika kućanska aparata. Od ove količine izvezeno je 57 komada starih frižidera na sigurno zbrinjavanje u specijaliziranom reciklažnom centru za frižidere u Austriji. Ukupna količina predate opreme u ova dva mjeseca iznosi 15.638 kg. Sa krajem ovog mjeseca ukupna prikupljena količina u dosadašnjem toku akcije „Staro za novo s popustom“ iznosi 795 velikih aparata ili 48.330 kg što je 80% postavljenog godišnjeg cilja da se prikupi i zbrine 1.000 starih aparata u Bosni i Hercegovini. Svi ovi aparati su u saradnji sa ovlaštenim operaterom za e-otpad ZEOS eko-sistem predati i zbrinuti na ekološki prihvatljiv način.

Learn more

EKO akcija: "Ubaci za peticu!"

Od 12.07.2019. do 22.08.2019. smo za Vas pripremili pune školske torbe, želimo da zajedno sa vama proširimo vijest o važnosti reciklaže električnog i elektronskog otpada.

Learn more

Maskota u Sarajevu

12.05.2019. godine sa ciljem podizanja svijesti o novim kontejnerima u Kantonu Sarajevo, koje je ZEOS eko-sistem u saradnji sa nadležnim općinama postavio u proteklom periodu, organizovali smo i edukaciju uz maskotu i balone na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Learn more

Druženje sa maskotom u Sarajevu

Sutra (12.07.2019.) smo na Dobrinji (od 10:00) i na Ferhadiji (od 12:00). Naša maskota želi da Vas upozna, dijelimo balone i nove informacije o uličnim super kontejnerima. Uz to ćemo raditi kratku anketu gdje ćete za Vašu najbolju ideju imati mogućnost osvojiti novi mali kućanski aparat. Odabir pobjednika će biti u ponedjeljak 26.08.2019.   Vidimo se sutra!

Learn more

Završen projekat: "Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar"

Uspješno je završen još jedan projekat u Općini Centar. Centar za okolišno održivi razvoj je bio nosioc projekta, a ZEOS eko-sistem je učestvovao kao partner projekta iz oblasti pravilnog upravljanja električnim i elektronskim otpadom, procesom reciklaže i provođenjem edukacija zajedno sa ostalim partnerima. Mali i veliki će nastaviti čuvati okoliš. Hvala na lijepoj saradnji Centar za okolišno održivi razvoj - COOR

Learn more

Postavljeni novi kontejneri za e-otpad u Kantonu Sarajevo

U saradnji sa nadležnim općinama ZEOS eko-sistem je finansirao nabavku i organizovao postavljanje uličnih kontejnera za e-otpad u Općini Stari Grad, Općini Centar, Općini Novo Sarajevo, Općini Novi Grad, Općini Vogošća, Općini Ilidža, Općini Hadžići, Općini Ilijaš, Općini Konjic i Gradu Mostaru. 

Learn more

Medijska konferencija o pravilnom odlaganju e-otpada u Konjicu

Dana 20.06.2019. godine, ZEOS eko-sistem u službi prvog ovlaštenog operatera za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme u FBiH je u saradnji sa Općinom Konjic i JKP STANDARD Konjic organizovao u prostorijama općine konferenciju za medije, povodom završetka edukativno - ekološkog projekta Recikliran uređaj je spašen resurs! i postavljanja novih uličnih kontejnera za e-otpad u Općini Konjic.

Learn more

3.150 učesnika u edukativno - ekološkom projektu: „Recikliran uređaj je spašen resurs!“

ZEOS eko-sistem u službi prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom u FBiH, je u protekloj sedmici organizovao i posljednju aktivnost u okviru projekta Recikliran uređaj je spašen resurs i to Kviz znanja o e-otpadu i reciklaži.

Learn more

Važno obavještenje za sutra: Pionirska dolina od 10 do 16 sati

Najveća porodična zabava bit će organizirana sutra u RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt, a tim povodom danas su organizatori predstavili program i učesnike cjelodnevne manifestacije nazvane „Porodični i ekološki dan“. Predstavnik društva ZEOS eko-sistem d.o.o. g. Alem Kupusović će se pobrinuti da odgovori na sva vaša pitanja u vezi elekrtičnog otpada, a u okviru projekta Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar.

Learn more

Radionice u projektu Recikliran uređaj je spašen resurs!

Pogledajte odlične radove naših učenika koji su u okviru projekta Recikliran uređaj je spašen resurs učestvovali u radionici Rastavi sastavi, čiji je primarni cilj ukazivanje na važnosti reciklaže i sirovina koje se ponovno mogu iskoristiti na drugi način. 

Learn more

Radionice u projektu Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar

Pogledajte učeničke radove iz radionice Rastavi sastavi u okviru našeg projekta Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar, koji realizuje Centar za okolišno održivi razvoj - COOR zajedno sa prvim ovlaštenim operaterom za upravljanje električnim i elektronskim otpadom ZEOS eko-sistem i prvim ovlaštenim operaterom za upravljanje ambalažnim otpadom EKOPAK. Projekat je odobren u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Centar.

Learn more

Svjetski dan zaštite životne sredine

ZEOS eko-sistem d.o.o. u saradnji sa Gorenje Commerce d.o.o. nastavlja najveću EKO akciju zamjene i reciklaže starih aparata od građana, uz dodatne popuste od 3% do 5%, kao nagrade prilikom kupovine novog aparata u Gorenje STUDIJIMA. Više informacija i uslove učešća u projektu pogledajte ovdje.

Learn more

Medijska konferencija u Općini Stari Grad

Dana 31.05.2019. godine društvo ZEOS eko-sistem je organizovalo konferenciju za medije i građane sa ciljem informisanja o nedavno postavljenim kontejnerima u Općini Stari Grad.

Learn more

Izvoz opasnog otpada na reciklažu - sijalice

Dana 20.05.2019. godine je organizovan izvoz cca 9500 kg otpadnih plinskih sijalica, preko ovlaštenog sakupljača KEMIS - BH d.o.o., firme koja je najveći izvoznik opasnog otpada iz Bosne i Hercegovine, u reciklažno postrojenje LAREC Lampenrecycling GmbH, Njemačka. Bitno je napomenuti da ZEOS eko-sistem organizuje već treći izvoz ove opasne kategorije e-otpada na pravilno zbrinjavanje u skladu sa zakonskim i ekološkim standardima, a sve zbog nedostatka infrastrukture za obradu istog u Bosni i Hercegovini.

Learn more

U Beču je deponija smeća popularno izletište

Deponija Rautenweg u Beču je primjer ne samo najmodernije austrijske deponije nego i atraktivno i interesantno zeleno izletište koje nastanjuju raznolike životinjske i biljne vrste

Learn more

Posjeta učenika reciklažnom postrojenju

Dana 25.04.2019. godine smo zajedno sa Srednjom školom metalskih zanimanja, u okviru aktivnosti Zelena sedmica, posjetili jedno od naših reciklažnih postrojenja firmu Aida - Commerce d.o.o.

Learn more

Seminar o informacionom sistemu upravljanja otpadom - Neum

U novembru 2018. godine donesena je Uredbu o informacionom sistemu upravljanja otpadom, ista se odnosi na uvođenje informacionog sistema na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Uredba ima za cilj usklađivanje izvještavanja, pojednostavljenje procesa i osiguranje tačnosti podataka.

Learn more

Ukupno do sada prikupljeno i predato 400 starih aparata u našoj ekološkoj akciji

U mjesecu obilježavanja „Dana planete Zemlje“, Gorenje i ZEOS eko-sistem prikupili i predali na reciklažu 87 velikih kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini   Ukupno do sada prikupljeno i predato 400 starih aparata u ovoj ekološkoj akciji.   Uspješan tok ekološke akcije „Staro za novo s popustom“  koju ZEOS eko-sistem d.o.o. realizuje u saradnji sa Gorenje Commerce d.o.o. u svim Gorenje STUDIJIMA,  nastavljen je i u mjesecu u kojem je obilježen svjetski „Dan planete Zemlje“. 

Learn more

Dan planete Zemlje 22.04.2019.

Dragi naši, danas je Dan planete Zemlje, ispod se nalaze kratki savjeti kako svaki građanin može doprinijeti poboljšanju stanja okoliša. ✅ Ne koristite jednokratnu ambalažu ✅ Pokušajte smanjiti količinu otpada kojeg proizvodite ✅ Upozorite na zagađenje okoliša ✅ Odlažite svoj otpad na označena mjesta ✅ Očistite ispred svojih domova ✅ Čuvajte naš okoliš za buduće generacije koje dolaze ☀️Čestitamo Vam Dan planete Zemlje!♻️

Learn more

Eko vijesti

E-otpad sadrži mnogo štetnih hemikalija kao što je npr. olovo u TV-monitorima i živa u ravnim ekranima. Ljudi apsorbuju ove hemikalije kroz kontaminiranu vodu za piće. Pazite gdje odlažete svoj e-otpad, čuvajte svoje zdravlje.  

Learn more

Uskoro novi kontejneri za e-otpad u Kantonu Sarajevo

Obavještavamo naše građane da će uskoro Kanton Sarajevo dobiti novih 25 uličnih kontejnera za električni i elektronski otpad.   

Learn more

OBI tržni centar je nova lokacija za pravilno odlaganje e-otpada

Jučer je tržni centar OBI (Bau & Garten d.o.o.) postao dio naše velike mreže pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada. Ovdje svi građani mogu besplatno odložiti svoje male aparate, stare mobitele, punjače, baterije, kablove čak i štedne sijalice.

Learn more

TAIEX - Radionica o upravljanju električnim i elektronskim otpadom

TAIEX - Radionica o upravljanju električnim i elektronskim otpadom Predstavnici ZEOS eko-sistema d.o.o. su, zajedno sa predstavnicima drugih nadležnih institucija Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH i Fonda za zaštitu okoliša FBIH, 28. i 29. marta 2019. godine u Banja Luci, prisustvovali TAIEX radionici o upravljanju otpadom, sa ciljem upoznavnja i razmjene iskustva sa drugim državama Europske unije, po pitanju efikasnosti, održivosti i unpređenju čitavog sistema upravljanja.

Learn more

Rezultati Eko akcije "Staro za novo" sa popustom

Gorenje i ZEOS eko-sistem do sada prikupili i sigurno zbrinuli 313 starih velikih kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini ukupne mase 18.712 kg! Zaključno sa 1.aprilom 2019. godine Gorenje Commerce d.o.o. i ZEOS eko-sistem d.o.o. su u sklopu svoje zajedničke ekološke akcije “Staro za novo s popustom” prikupili i predali na reciklažu i sigurno zbrinjavanje 313 komada velikih kućanskih aparata u ukupnoj masi od 18.712 kg, od čega su 48 kom. bili frižideri za koje je napravljen izvoz iz Bosne i Hercegovine u fabriku specijaliziranu za recikliranje ovih uređaja u Austriji. Sa ovim brojem aparata trenutno smo na 31,3% našeg godišnjeg cilja postavljenog u novembru prošle godine da u Bosni i Hercegovini, u periodu od godinu dana, prikupimo i sigurno zbrinemo 1.000 starih aparata. Svrha ove akcije je povećanje stope reciklaže i zamjene starih aparata sa novim energetski efikasnijim Gorenje aparatima uz poseban Eko popust za kupovinu u Gorenje STUDIJIMA.

Learn more

Svjetski dan voda 22.03.2019.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta. Obilježavanje ovog dana određeno je usvajanjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u decembru 1992. godine.   Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, slatke vode na planeti Zemlji ima svega 2.5%, od čega podzemne vode čine 30,8%, jezera i rijeke 0,3%, dok je najveći dio slatke vode „zarobljen“ u lednicima (68,9%). Procjenjuje se da je samo 1% slatke vode ili 0,007% ukupne količine vode moguće koristiti za potrebe čovječanstva. U svijetu čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta. 

Learn more

Svjetski dan šuma 21.03.2019.

Važnost šuma u BiH Šume doprinose ravnoteži kisika, apsorbiraju ugljen-dioksid, zaustavljaju čestice prašine i pepela, štite od štetnog djelovanja vjetra, štite riječna područja i izvorišta voda. Šume utječu na pročišćavanje atmosferskih voda, pozitivno djeluju na klimu, štite tlo od erozije, te osiguravaju staništa za mnogobrojne vrste flore i faune. One pokrivaju nešto više od 30% ukupnih kopnenih površina Zemlje – prostiru se na oko četiri milijarde hektara.

Learn more

Svjetski dan reciklaže 18.03.2019.

Prvi Svjetski dan reciklaže obilježava se 18. marta 2018. godine. Njegova svrha je podići svijest o važnosti recikliranja otpada. Obilježavanjem Svjetskog dana reciklaže teži se promjeni svijesti vlada, privrede, lokalnih zajednica i pojedinaca širom svijeta i pruža im se pomoć da vide reciklažni materijal kao sirovinu, a ne kao otpad.

Learn more

Poziv građanima Općine Centar - besplatno reciklirajte svoj otpad

  Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo implementira projekat pod nazivom „Zajedno-mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar“, od septembra 2018. do juna 2019. godine.   Projekat je odobren u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Centar.  

Learn more

Rezultati sakupljanja u projektu Recikliran uređaj je spašen resurs

Pogledajte rezultate sakupljanja u procesu reciklaže u našem projektu Recikliran uređaj je spašen resurs, koji se provodi u Općini Ilijaš, Konjic i Gradu Mostaru.

Learn more

Otrovne hemikalije u igračkama i u BiH - Studija "Recikliranje opasnog otpada u novim proizvodima"

U Briselu su 16. oktobra objavljeni alarmantni dokazi da otrovni bromirani usporivači plamena, opasne hemikalije iz elektronskog otpada za koje se zna da ometaju funkciju štitne žlijezde i uzrokuju neurološke poremećaje i nedostatak pažnje kod djece, zagađuju recikliranu plastiku u potrošačkim proizvodima širom Evrope. Među provjeravanim tržištima je i Bosna i Hercegovina.

Learn more

Eko vijesti

Da li vi odlažete pravilno svoj e-otpad? Lokacije za pravilno odlaganje pogledajte ovdje: http://zeos.ba/pages/11/lokacije Ukoliko Vaša firma ima e-otpad spreman za reciklažu popunite nalog za preuzimanje ovdje.

Learn more

Nove lokacije kontejnera širom FBIH

ZEOS eko-sistem je u proteklom periodu postavio osam novih kontejnera "Zelenog namještaja", gdje građani mogu besplatno odložiti svoje male aparate, mobitele, baterije i štedne sijalice.  Gdje se nalaze mjesta sakupljanja i kontejneri možete pogledati na ovom linku: http://zeos.ba/pages/11/lokacije

Learn more

Rang lista u projektu Recikliran uređaj je spašen resurs.

Pogledajte rang listu škola u našem projektu Recikliran uređaj je spašen resurs! ⭐️⭐️Mala raja se odlično brine o okolišu sve ukupno iznosi čak 41.330 bodova👏🚛📣♻️

Learn more

Stop zagađenju okoliša!

Dana 18., 19. i 20. februara 2019. godine ZEOS eko-sistem je sa predstavnicima Centra za okolišno održivi razvoj u okviru projekta Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša za učenike osnovnih škola učesnica u projektu organizovao radionice Rastavi sastavi gdje su se učenici upoznali sa komponentama električnog i elektronskog otpada kao i prvim stepenom obrade.

Learn more

Prezentacija o e-otpadu OŠ Hasan Kikić, S. Silvije Kranjćević i Alija Nametak

U okviru našeg projekta, Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar, koji realizuje Centar za okolišno održivi razvoj, u saradnji sa ZEOS eko-sistemom, 14.02.2019. smo posjetili i prezentirali pravilne navike odlaganja e-otpada uz reciklažu u Osnovnim školama Hasan Kikić, Strahimir Kranjčević i Alija Nametak.  

Learn more

Prezentacija o reciklaži OŠ Nafija Sarajlić

Drago nam je što se zajedno sa našim malim čuvarima okoliša možemo boriti sa ovim velikim ekološkim problemom.

Learn more

Prezentacija za učenike u OŠ Safvet-beg Bašagić

Jučer je održana edukativna prezentacija za učenike Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u Sarajevu, a u sklopu projekta Zajedno - mali i veliki čuvari okoilša. Gdje su mališani upoznati sa problemom koji se zove E-otpad i takmičenjem u najviše sakupljenoj količini, koje počinje od polovine februara!

Learn more

Sigurno odlaganje sitne električne i elektronske opreme u Gorenje maloprodajnim mjestima

Prošla su dva puna mjeseca od kako smo u saradnji sa firmom Gorenje Commerce d.o.o.  pokrenuli našu eko akciju "Staro za novo s popustom". U skladu sa najavljenom aktivnošću u svim Gorenje maloprodajnim mjestima u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici, Banja Luci i Blažuju postavljene su zelene eko stalaže za sigurno odlaganje i predaju sitne električne i elektronske opreme, sijalica, mobitela i baterija. Pozivaju se svi građani koji raspolažu sa takvom opremom da ih sigurno i besplatno predaju za dalje ekološko zbrinjavanje i reciklažu. 

Learn more

Osnovano Udruženje operatera sistema Federacije BiH

Ovlašteni operateri sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine, firme Ekopak Sarajevo i Eko život Tuzla, te ovlašteni operateri sistema za upravljanje elektronskim i elektroničkim otpadom Kim Tec Eko Vitez i ZEOS eko-sistem Sarajevo, osnivali su Udruženje operatera sistema Federacije BiH(UOS), čiji je cilj unaprijeđenje i razvoj sistema reciklaže i iskorištavanja ovih posebnih kategorija otpada u Federaciji BiH.

Learn more

Izvještaj o poslovanju za period 2018. godine

Obzirom da je 2018. godina iza nas u prilogu Vam dostavljamo kratak izvještaj o poslovanju i aktivnostima društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u FBiH. U protekloj godini sakupljena je do sada najveća količina električnog i elektronskog otpada u iznosu od 2.138.833 kg, što je 19% više nego u prethodnoj godini, a struktura otpada je sljedeća:

Learn more

Cjenovnik usluga za Obveznike sistema za 2019. godinu

Poštovani Obveznici sistema, U prilogu možete pogledati cjenovnik usluga koji važi za period 2019. godine.

Learn more

Održana treća radionica u sklopu projekta Re:Creativa

U okviru projekta Re:Creativa, kojeg provodi Udruženje „Resursni Aarhus centar u BiH“ počela je realizacija treće po redu radionice, koja se provodi u prostorijama JU Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Learn more

Sretni novogodišnji praznici

Poštovani/a,  Protekla godina je obilježila veliki uspjeh za okoliš Bosne i Hercegovine, baš kao i naša saradnja, u dolazećim praznicima želimo Vam mnogo lijepih trenutaka i ugodan zasluženi odmor.   Puno sreće u 2019. godini uz ispunjenje svih planiranih ciljeva.   Hvala Vam što ste dio ove pozitivne priče!   Srdačan pozdrav,   ZEOS eko-sistem d.o.o.

Learn more

Prvi rođendan eko kontejnera

Danas naši eko kontejneri slave svoj prvi rođendan! Da li ste ih već posjetili i odložili svoj e-otpad? Njihove lokacije su:  - TC Mercator, Ložionička 16  - OŠ Grbavica 1, Grbavička 14 - Centar Vladimir Nazor, Azize Šaćirbegović 80 Otpad koji se pravilno odloži, ide na reciklažu i ne zagađuje okoliš.  

Learn more

Prvi izvoz tv-monitora iz BiH

20.11.2018.  ZEOS eko-sistem d.o.o. je organizovao prvi izvoz televizora i monitora, koji spada u kategoriju opasnog otpada pod klasifikacijskim brojem 16 02 13*, iz Bosne i Hercegovine.

Learn more

Unapređenje stanja okoliša u Kantonu Sarajevo - novi kontejneri za e-otpad

20.11.2018. godine organizovan je radni sastanak sa predstavnicima općina i KJKP Rad u Kantonu Sarajevo.

Learn more

Prezentacija projekta: "Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša"

17.10.2018. Održana je prezentacija projekta u Centru za zdravo starenje u Općini Centar u okviru projekta: "Zajedno - mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar"   Više o projektu: http://bit.ly/projekat-COOR-ZEOS Anketi za istraživanje mišljenja građana možete pristupiti ovdje: http://bit.ly/anketa-OC

Learn more

1.000 posjeta edukativnom super vozilu E-transformer!

U sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs, kojeg provodi ZEOS eko-sistem d.o.o. na području Općina Ilijaš, Konjic, Jablanica i Grada Mostara, u periodu od 5.11. do 7.11.2018. godine organizovana je posjeta edukativnog super vozila E-transformer. Učešće u posjeti je imalo 19 obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, zajedno sa građanima koji su došli posjetiti vozilo, a ukupan broj posjeta prelazi 1.000.

Learn more

Pozivamo Vas da posjetite E-transformer u Ilijašu, Konjicu, Jablanici i Mostaru

ZEOS eko-sistem d.o.o., u sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs, organizuje posjetu edukativnog super kamiona E-transformer. Svrha ove posjete je da se građanima približi proces reciklaže kroz interaktivnu prezentaciju i eksponate rastavljenih kategorija e-otpada, kako bi se uticalo na svijest ljudi o pravilnom odlaganju i na povećanje stope reciklaže u BiH.

Learn more

Video o prvom Međunarodnom danu e-otpada

Ponosni smo što smo uključili Bosnu i Hercegovinu i bili dio ove velike svjetske organizacije, u obilježavanju prvog Međunarodnog dana e-otpada 13.10.2018. godine, zajedno sa 50 kompanija iz 30 zemalja širom svijeta.    

Learn more

Prezentacije za djecu u projektu Recikliran uređaj je spašen resurs!

U okviru projekta Recikliran uređaj je spašen resurs održane su prezentacije o e-otpadu i reciklaži u Osnovnoj školi Srednje, Prvoj osnovnoj školi Konjic, Osnovnoj školi Podlugovi, Osnovnoj školi Hašim Spahić, Osnovnoj školi Stari Ilijaš i Osnovnoj školi Đulistan. Mališani su naučili osnove pravilnog odlaganja, a u narednom periodu će imati priliku svoj e-otpad donijeti u školu kako bi se on mogao reciklirati! Bravo koordinatori, bravo škole!  Više o projektu na: http://bit.ly/zeos-projekat Slike se nalaze na: http://bit.ly/zeos-slike #ZEOS #share #čuvamokoliš #eotpad#koraknaprijed

Learn more

Prezentacija radova u okviru projekta Re:Creativa

U toku radionica koje su provođene u okviru projekta Re:Creativa učenici JU Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i JU Srednje škole primjenjenih umjetnosti, su zajedno sa mentorom iz studija AWS Design u Beču, g Adamom Wehsely-Swiczinsky i svojim profesorima, primjenjujući koncept upcycling, radili na svojim kreacijama koje su predstavljene 25.10.2018. u prostorijama Concept Store Kutcha.  Realizacija projekta se odvija preko Udruženja "Aarhus centar u BiH", dok projekat finansijski podržavaju Austrijska ambasada u Sarajevu, Grad Sarajevo, ZEOS eko sistem d.o.o., Ekopak d.o.o. i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Više o projektu pogledajte na: http://bit.ly/ReCreativa #ZEOS #share #čuvamokoliš #eotpad#koraknaprijed

Learn more

Istraživanje javnosti/građana u Općini Centar

Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo započeo je implementaciju projekta pod nazivom „Zajedno-mali i veliki čuvari okoliša u Općini Centar“. Projekat je odobren u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Centar. Planirano vrijeme realizacije projekta je septembar 2018-juni 2019. godine. Saradnici na projektu su: EKOPAK, d.o.o. (operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom), ZEOS eko-sistem, d.o.o. (operater za upravljanje E- otpadom) i Centar za zdravo starenje Općina Centar.

Learn more

Treća osnovna škola Bugojno obilježila prvi Međunarodni dan e-otpada

Ekološka sekcija Treće osnovne škole Bugojno se pridružila obilježavanju prvog Međunarodnog dana e-otpada!  Bravo Treća osnovna škola Bugojno Bravo Suada Ćatić

Learn more

Otvorena vrata reciklažnog postrojenja u Ilijašu

U srijedu 10.10.2018. ZEOS eko-sistem d.o.o. je u saradnji sa koordinatoricom Osnovne škole Hašim Spahić gđom. Elvedinom Bajrović i upravom društva za reciklažu C.I.B.O.S. d.o.o. organizovao dan otvorenih vrata za posjetioce.  Ova aktivnost je realizovana povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada, koji se obilježava 13.10.2018. godine, a u sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs.

Learn more

Održana prezentacija za učenike o e-otpadu i reciklaži

Povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada, ZEOS eko-sistem d.o.o. je u saradnji sa Osnovnom školom Lukavac Grad, organizovao prezentaciju za učenike petog razreda na temu: E-otpad i reciklaža. Nakon prezentacije za učenike je pripremljen kviz znanja, gdje su najbolji osvojili super nagrade!  Ovom prilikom mališani su naučili nešto novo i stekli određeno iskustvo po pitanju reciklaže i infrastrukture gdje mogu odlagati svoj e-otpad. Ova aktivnost je realizovana povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada, koji se obilježava 13.10.2018. godine.

Learn more

Aktivnosti povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada

Povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada ZEOS eko-sistem d.o.o. će na području BiH realizovati različite aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti, gdje će se građani upoznati sa time zašto je bitno pravilno odlagati svoj e-otpad, koristima reciklaže, te opasnostima koje e-otpad nosi.

Learn more

20% e-otpada od ukupne količine se reciklira

Samo se 20% e-otpada na globalnom nivou pravilno reciklira svake godine! Na 13-ti oktobar svi možemo doprinijeti poboljšanju postojećeg stanja. Pogledajte više na: http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 #ewasteday Only 20% of global e-waste is properly recycled each year! On the 13th of October we can all help to increase this figure. See more http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 #ewasteday

Learn more

50 miliona tona e-otpada u 2018. godini

Da li ste znali da će se 50 miliona tona e-otpada generisati širom svijeta u 2018. godini? Djeluj odmah kako bi se ovi vrijedni resursi ponovno iskoristili i reciklirali! http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 #ewasteday Did you know that 50 million tonnes of e-waste will be generated globally in 2018? Act now to ensure this valuable resource is re-used & recycled! http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 #ewasteday

Learn more

Prvi Međunarodni dan e-otpada!

Ponosni smo što smo dio prvog Međunarodnog dana e-otpada! Pogledajte šta će se dešavati širom svijeta 13-tog oktobra na: http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 #ewasteday #ZEOS We are proud to be part of the very first International E-Waste Day! See what will be going on around the world on 13th October at: http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0 #ewasteday

Learn more

Anketa za unapređenje i razvoj sistema

Dragi naši posjetitelji, sa ciljem unapređenja sistema zbrinjavanja e-otpada u FBiH pripremili smo namjensku anketu pomoću koje možete učestvovati u čitavom procesu i podijeliti sa nama Vaše mišljenje.   Anketa je vrlo kratka sa šest jednostavnih pitanja. Vremensko trajanje 1 minut.   Pristupiti možete na linku: https://goo.gl/forms/l7G1hWJxvjkkOfp93   Sa velikim zadovoljstvom očekujemo vaše odgovore!   

Learn more

Pobjeda za okoliš, bravo građani Sarajeva!

Nastavljamo reciklirati zajedno. : Lokacije za pravilno odlaganje e-otpada pogledajte ovdje: http://zeos.ba/pages/11/lokacije

Learn more

Podizanje svijesti u Rusiji

Ruski pijanista svirao na vrhu deponije smeća skrećući pažnju na ekologiju Pavel Andrejev, pijanista iz Sankt Peterburga, jučer je svirao nekoliko klasičnih kompozicija na vrhu jedne deponije smeća kako bi se skrenuo pažnju na ekološke probleme, prenosi Novaja Gazeta.

Learn more

Pobjednici kviza Prvi dan škole!

Dragi naši, zahvaljujemo se svima na učešću, svi slogani su zaista odlični, interesantni i zanimljivi, ali vrijeme je da proglasimo pobjednika.    

Learn more

Recikliranje e-otpada sa ZEOS eko-sistemom je vrlo jednostavno

Električni i elektronski otpad  (e-otpad), prema klasifikaciji spada u OPASNI OTPAD te sadrži mnoge štetne tvari za zdravlje ljudi i okoliš, poput: žive, kadmija, kroma, broma, olova, arsena, azbesta, spojeva silicija, berilija, fosfora itd.

Learn more

Od augusta 2018. godine živimo na ekološki dug!

Od 1. augusta 2018. godine, svijet je ušao u ekološki dug, najavljuje Global Footprint Network (GFN). Dan ekološkog duga je onaj dan kada potreba čovječanstva za prirodom nadmašuje ono što zemljini ekosistemi mogu u 2018. godini obnoviti.  

Learn more

28.juli Svjetski dan zaštite prirode / World Nature Conservation Day

Svjetski dan zaštite prirode 28.juli se obilježava sa ciljem širenja svijesti o prirodnim resursima koji se nalaze na našoj planeti Zemlji i koji su dostupni njenim stanovnicima za korištenje. Zauzvrat čovjek je dužan da te resurse održava, čuva i živi u skladu sa prirodom.

Learn more

Pravilno odlaganje e-otpada prednosti i nedostaci

Svaki građanin Bosne i Hercegovine zbog vlastitog zdravlja i zdravlja budućih generacija je dužan voditi brigu o okolini u kojoj živi, a u sklopu te dužnosti nalazi se i pravilno odlaganje električnog i elektronskog otpada (e-otpada).

Learn more

Dodjela nagrade učesniku Eko kviza: Ja čuvam okoliš

🌳🌳Jučer nas je posjetio dobitnik nagrade iz Eko kviza: Ja čuvam okoliš. Čestitamo: Resad Kraisnik👍 Nastavite pratiti našu stranicu i budite u toku sa našim aktivnostima! 🤗♻️ Našu Facebook stranicu možete pogledat ovdje.

Learn more

Završeni projekti u Travniku i Bugojnu

Dana 08.06.2018. održane su završne manifestacije za dva edukativno - ekološka projekta Recikliran uređaj je spašen resurs! i Bugojno odvaja e-otpad, a VI?, povodom kojih smo posjetili naše učesnike u Travniku i Bugojnu u svrhu dodjele nagrada za njihove aktivnosti. 

Learn more

Infrastruktura za pravilno odlaganje e-otpada

Da li ste primijetili nove kontejnere za električni otpad u Sarajevu? Građani mogu besplatno odložiti svoj e-otpad u kontejnere koji se nalaze u Općini Novo Sarajevo na lokacijama: Osnovna škola Grbavica 1 (Grbavička 14) Centar Vladimir Nazor (Azize Šaćirbegović 80) Tržni centar Merkator (Ložionička 16)

Learn more

Pobjednik Eko kviza: Ja čuvam okoliš!

Dragi učesnici Eko kviza: Ja čuvam okoliš!, vrijeme je da proglasimo pobjednika. 🤗🎉🥇 Sretni dobitnik je: Rešad Kraišnik Pobjedniku čestitamo, a ostalim učesnicima želimo više sreće naredni put. Pratite našu stranicu za više informacija o našim aktivnostima♻️⬇️ www.zeos.ba

Learn more

Eko kviz: Ja čuvam okoliš!

Na svjetskoj konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) koja je održana 1972. godine u Stockholmu, usvojen je temeljni dokument UNEP, Program zaštite okoliša UN-a. Stručnjaci, znanstvenici i političari dogovorili su se o zajedničkoj međunarodnoj saradnji u zaštiti okoliša. Naglašeno je da je potrebno stvarati ravnotežu između potreba čovječanstva i ograničenih mogućnosti koje planet može pružiti. Od tada se 05. juni/lipanj obilježava kao Svjetski dan zaštite okoliša. 

Learn more

Cjenovnik usluga za Obveznike sistema za 2018. godinu

Poštovani Obveznici sistema, U prilogu možete pogledati cjenovnik usluga koji važi za period 2018. godine.

Learn more

Završetak projekta u Travniku

U sklopu projekta podizanja svijesti i edukacije, pod nazivom „Recikliran uređaj je spašen resurs!“, u Općini Travnik učestvovalo je pet škola. Učenici su naučili kako pravilno odvajati e-otpad i zašto je bitan proces reciklaže.

Learn more

Posjeta učenika reciklažnom postrojenju Aida-Commerce d.o.o.

Dana 22.05.2018. ZEOS eko-sistem d.o.o. je u okviru aktivnosti podizanja svijesti i edukacije zajedno sa nastavnicima Srednje škole metalskih zanimanja Sarajevo, organizovao posjetu jednom od naših ovlaštenih sakupljača kompaniji Aida-Commerce d.o.o. 

Learn more

Posjeta sajmu IFAT 2018

U toku mjeseca maja posjetili smo IFAT sajam koji se održavao u Minhenu, sa ciljem upoznavanja sa najnovijom tehnologijom i svjetskim trendovima po pitanju zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada.

Learn more

Recikliran uređaj je spašen resurs! - posjeta Travnik

Dana 09.05.2018., u sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs!, smo posjetili Osnovnu školu Karaula i Osnovnu školu Vitovlje. Održana je prezentacija za učenike petog, šetstog, sedmog i osmog razreda o koristima, opasnostima, pravilnom odlaganju e-otpada i reciklaži.

Learn more

Edukacija u Travniku

Dana 07.05.2018. u sklopu projekta "Recikliran uređaj je spašen resurs!" smo posjetili OŠ Han Bila, OŠ Dolac i OŠ Turbe, gdje su naši budući čuvari okoliša imali priliku saznati nešto novo o e-otpadu, njegovom pravilnom odlaganju i reciklaži. Zahvaljujemo se direktorima škola, koordinatorima projekta i učenicima koji su prisustvovali prezentaciji "E-otpad i reciklaža". Više o projektu možete pogledati ovdje.

Learn more

Završetak projekta Djeca za djecu

U ulozi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom, a povodom Dana planete Zemlje 22.04.2018. godine u dogovoru sa nastavnicima osnovnih škola, ZEOS eko-sistem je realizovao projekat edukacije, podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpada za učenike uzrasta od prvog do osmog razreda, pod nazivom Djeca za djecu.  

Learn more

Projekat Djeca za djecu - Dodjela nagrada

Dodijelili smo i nagrade školama koje su sakupljale e-otpad, organizovale aktivnosti, pjesmice, crteže i slogane. Slike i više informacija o projektu možete pogledati ovdje.

Learn more

Projekat Djeca za djecu - OŠ Fatima Gunić

U petak 27.04.2018. smo posjetili i Osnovnu školu Fatima Gunić, gdje je održana prezentacija o e-otpadu, njegovom pravilnom odlaganju i reciklaži! 

Learn more

E-otpad iz škola je spreman za reciklažu!

Jedna od aktivnosti projekta Djeca za djecu je bilo pravilno odlaganje e-otpada u školama i našim kontejnerima. Dana 26.04.2018. godine je preuzeta kompletna količina e-otpada i odvezena na reciklažu.

Learn more

Projekat Djeca za djecu - Posjeta Roditeljskoj kući

Dana 26.04.2018. smo, u sklopu pojekta Djeca za djecu, sa predstavnicima Grada Sarajeva i delegacijom iz Wolfsburga posjetili Roditeljsku kuću – U.G. Srce za djecu koja boluju od raka.

Learn more

Sretan Dan planete Zemlje!

Dragi naši posjetitelji, pravilno odlažite svoj otpad i čuvajte našu planetu Zemlju.🌳🌲🌻💧🌍

Learn more

Projekat Djeca za djecu - OŠ Grbavica 1

Dana 20.04.2018. bili smo u posjeti Osnovnoj školi Grbavica 1, gdje je održana prezentacija za Dan planete Zemlje, pod nazivom E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu". Zahvaljujemo se našim učesnicima na saradnji i provedenim aktivnostima, na osnovu kojih će zajedno sa ZEOS eko-sistemom pomoći rad Roditeljske kuće.

Learn more

Projekat Djeca za djecu - Deseta osnovna škola Ilidža

Dana 19.04.2018. bili smo u posjeti Desetoj osnovnoj školi Ilidža, gdje je održana prezentacija za Dan planete Zemlje, pod nazivom E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu". Zahvaljujemo se našim učesnicima na provedenim aktivnostima i saradnji.

Learn more

Projekat Djeca za djecu - OŠ Đulistan

Dana 19.04.2018. bili smo u posjeti Osnovnoj školi Đulistan, gdje je održana prezentacija za Dan planete Zemlje, pod nazivom E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu".  Zahvaljujemo se našim učesnicima na provedenim aktivnostima i saradnji.  

Learn more

Projekat Djeca za djecu - OŠ Meša Selimović

Dana 17.04.2018. bili smo u posjeti Osnovnoj školi Meša Selimović, gdje je održana prezentacija za Dan planete Zemlje, E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu".

Learn more

Projekat Djeca za djecu - Vladimir Nazor

Dana 18.04.2018. bili smo u posjeti Centru Vladimir Nazor, gdje je održana prezentacija o vrsti i pravilnom odlaganju e-otpada, reciklaži i njenim koristima za Dan planete Zemlje, pod nazivom E-otpad i reciklaža, u sklopu projekta "Djeca za djecu". Zahvaljujemo se našim učesnicima na provedenim aktivnostima i saradnji.  

Learn more

U Lukavcu otvoren prvi Centar za bioremedijaciju kontaminirane zemlje

Kompanija Kemis BH d.o.o. u saradnji sa češkom kompanija Dekonta, a.s. 28.03.2018. godine je u Lukavcu svečano otvorila prvi pogon za tretman zemlje kontaminirane naftom i naftnim derivatima - Centar za bioremedijaciju. Svrha rada Centra je smanjivanje pritisaka na okoliš i prvi je ovog tipa u zemlji, a nastao je kao rezultat ideje za konkretnim smanjenjem pritisaka u okolišu putem tretmana zemlje na okolišno prihvatljiv način, te ponovnim korištenjem prečišćene zemlje.

Learn more

Ulični kontejneri za e-otpad u Sarajevu

Obavještavamo građane da su ulični kontejneri za e-otpad u Općini Novo Sarajevo ispražnjeni i spremni za ponovnu upotrebu.

Learn more

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda engleski: World Day for Water obilježava se svake godine 22. marta. Obilježavanje Svjetskog dana voda u BiH započelo je 1995. godine, a od tad se raznim aktivnostima ukazuje na važnost zaštite rijeka i vode te sprječavanja njihovog uništenja.

Learn more

Rezultati sakupljanja e-otpada u gradu Bugojno

U sklopu projekta Bugojno odvaja e-otpad, a Vi?, učestvuje osam obrazovnih institucija, koje se takmiče da sakupe najveću količinu električnog i elektronskog otpada. Kod svake obrazovne institucije se nalaze palete za električni i elektronski otpad, u koje građani i pravna lica mogu isti donijeti i na taj način doprinijeti njihovom stanju na rang listi.

Learn more

Čisti i uredni ulični kontejneri za e-otpad

Dana 19.02.2018. su u saradnji sa firmom Aida-Commerce d.o.o. očišćeni kontejneri za e-otpad na lokacijama: Grbavička 14 (OŠ Grbavica 1) Azize Šaćirbegović 80 (Centar Vladimir Nazor) Ložionička 16 (Tržni centar Merkator BH)

Learn more

Sakupljena količina e-otpada u projektu Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo!

U projektu Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo je učestvovalo ukupno šest škola na području Općine Novo Sarajevo. Škole su se takmičile za prvo mjesto u sakupljanju e-otpada. Svakoj školi je bila obezbijeđena željezna paleta, koja se na kraju projekta preuzela, količine izvagale, a rezultati su sljedeći.  

Learn more

Edukacija i veseli čas u U.G. Leptir Bugojno

U okviru našeg projekta Bugojno odvaja e-otpad, a Vi?, u saradnji sa gospodinom Borisom Jokićem iz U.G. Prijatelji prirode Eko Element Bugojno, dana 12.02.2018. godine ZEOS eko-sistem je održao prezentaciju i edukaciju naših vrijednih učesnika projekta u Udruženju Leptir.

Learn more

Infrastruktura sakupljanja e-otpada u Federaciji Bosne i Hercegovine

ZEOS eko-sistem d.o.o., u svojstvu ovlaštenog operatera sistema za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme na području Federacije Bosne i Hercegovine, je u toku svog operativnog djelovanja osigurao 76 mjesta sakupljanja u koja spadaju:

Learn more

Definicija Operatera sistema u Izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održanoj 09.11.2017. godine su usvojene Izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom. Po prvi put je Zakonom uvedena definicija operatera sistema – pravnog lica koje po sistemu „produžene odgovornosti proizvođača“ ispunjava ciljeve za reciklažu i iskorištenje posebnih kategorija otpada; mogu ga osnovati samo pravna lica koja obavljaju svoju poslovnu aktivnost stavljanjem u promet proizvoda koji postaju posebne kategorije otpada. 

Learn more

Aktivnosti u gradu Bugojno

Naši mladi ekolozi u gradu Bugojno i Udruženje Prijatelji prirode Eko Element Bugojno, u toku projekta Bugojno odvaja e-otpad, a Vi?, su bili zaista vrijedni pripremili su radove, posjetili su E-transformer i aktivno su učestvovali u projektu.

Learn more

Izvoz opasnog e-otpada

Dana 22.01. i 23.01. su pripremljena za izvoz tri puna šlepera e-otpada, koji spada u kategoriju rashladnih uređaja.

Learn more

Sređeni i čisti kontejneri za e-otpad u Općini Novo Sarajevo

Mjesec dana nakon postavljanja kontejnera za električni i elektronski otpad, koji se nalaze u Općini Novo Sarajevo, izvršeno je zbrinjavanje i analiza preuzetog e-otpada. Rezultati sakupljanja za prvi mjesec dana su odlični, a u narednom periodu se planira postavljanje kontejnera širom Federacije Bosne i Hercegovine, gdje će se velikom broju građana omogućiti da budu dio ove pozitivne priče.

Learn more

Impresivni rezultati poslovanja društva ZEOS eko-sistem u 2017. godini!

ZEOS eko-sistem je u svojstvu operatera sistema, ovlaštenog od Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH, u toku 2017. godine na području Federacije Bosne i Hercegovine uspješno na ekološki prihvatljiv način zbrinuo 1.794.790 kg električnog i elektronskog otpada, što je cca 30% od ukupno plasirane e-opreme na tržište FBiH od strane obveznika ZEOS eko-sistema. 

Learn more

Sretni novogodišnji praznici 2018!

Dragi poslovni partneri,  Zahvaljujemo Vam se na odličnoj saradnji u toku prethodne godine i želimo Vama i članovima Vašeg kolektiva puno poslovnog uspjeha i lijepih trenutaka u novoj 2018. godini. ZEOS eko-sistem d.o.o.

Learn more

Manifestacija u Centru Vladimir Nazor

Nakon postavljanja specijalnih kontejnera za e-otpad, dana 18.12.2017. organizovana je manifestacija u velikoj sali Centra Vladimir Nazor, gdje je nakon pripremljenih nastupa od strane učenika Centra, upriličena dodjela diploma za najbolje predmete napravljene od e-otpada, koje su izradili učenici škola iz Općine Novo Sarajevo, u okviru projekta Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo.

Learn more

Prvi put u BiH, specijalni kontejneri za e-otpad!

Godišnje pojedinac generiše 6 kilograma e-otpada. Pravilno odlaganje je neophodno! U prosjeku je svaki stanovnik planete Zemlje prošle godine generirao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada). Količina e-otpada u Europi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada. 

Learn more

Promocija specijalnih kontejnera za e-otpad

Promocija postavljanja kontejnera namijenjenih za prikupljanje električnog i elektronskog (EE) otpada u dvorištu Centra „Vladimir Nazor“.

Learn more

Svjetski dan zaštite zemljišta 5.12.2017.

U okviru realizacije projekta  „Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo“ kojeg provodi Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u saradnji sa ZEOS eko-sistem i podršku Općine Novo Sarajevo u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, 5. decembra ove godine, svečano je obilježen Međunarodni dana volontera i Svjetski dan tla.

Learn more

E-transformer u Sarajevu i Bugojnom!

U periodu od 1. do 8. decembra u Sarajevo i Bugojno je dolazio edukativni super kamion E-transformer. Vozilo je tu bilo u sklopu projekata Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo, kojeg radimo u saradnji sa Centrom za okolišno održiv razvoj uz podršku Općine Novo Sarajevo i Bugojno odvaja e-otpad, a Vi?, kojeg radimo u saradnji sa Prijateljima prirode Eko Element Bugojno i podršku Općine Bugojno. 

Learn more

Specijalni kontejneri za e-otpad!

Specijalni kontejneri za e-otpad, u okviru projekta Naviku usvojimo - EE otpad odvojimo, koji se planiraju instalirati na području Općine Novo Sarajevo su spremni. U tabeli ispod se nalaze neke vrste e-otpada koje će građani moći odlagati u kontejnere.

Learn more

Prva faza izrade specijalnih kontejnera

Novi kontejneri za električni i elektronski otpad u Općini Novo Sarajevo su spremni, građani će u njih moći odlagati male kućanske aparate, IT opremu, mjerne uređaje, električne alate, električne igračke, mobitele, telefone, muzičku opremu, videorekordere, konzole za video igre, kalkulatore, satove, punjače, medicinske aparate, aparate za šišanje, brijanje, baterije i slično.   

Learn more

E-transformer dolazi u Sarajevo!

Obavještavamo građane, učenike osnovnih i srednjih škola i studente fakulteta da će dana 01.12.2017. godine u petak u Sarajevo doći edukativno, multimedijalno, super vozilo E-transformer.

Learn more

Analiza rezultata ankete u projektu Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo

U toku trajanja projekta na području Općine Novo Sarajevo, koji se organizuje zajedno sa sa Centrom za okolišno održiv razvoj (COOR), bila je pripremljena anketa za istraživanje navika građana po pitanju električnog i elektronskog otpada. Rezultate ankete Vam predstavljamo u prilogu.

Learn more

Izvoz otpadnih frižidera 20.11.2017.

Obavještavamo javnost da smo u toku mjeseca novembra organizovali izvoz cca 114 komada otpadnih frižidera u ukupnoj masi od cca 14.433 kilograma.   

Learn more

Projekat: Bugojno odvaja e-otpad, a Vi?

Dana 09.11.2017. smo posjetili grad Bugojno gdje smo predstavili ekološki projekat odvojenog odlaganja električnog i elektronskog otpada pod nazivom Bugojno odvaja e-otpad, a Vi? Projekat se radi sa osnovim i srednjim školama, Centrom za predškolsko obrazovanje Bugojno i Udruženjem Leptir.

Learn more

Izvoz otpadnih frižidera na reciklažu

Obavještavamo javnost da smo u toku mjeseca Oktobra organizovali izvoz od cca 221 komada otpadnih frižidera ukupne mase cca 24.900 kg. Otpadni frižideri se klasifikuju kao opasni otpad pod klasifikacijskim brojem 16 02 11*, koji se mora pažljivo tretirati i reciklirati zbog štetnih gasova HCFC i CFC koji se nalaze unutar njih.

Learn more

Završetak projekta: Očistimo Općinu Ilidžu od e-otpada!

Dragi naši građani, obavještavamo Vas da je u sklopu naših aktivnosti podizanja svijesti i edukacije, od strane ZEOS eko-sistem d.o.o., završen još jedan ekološki društveno koristan projekat upravljanja e-otpadom pod nazivom: Očistimo Općinu Ilidžu od e-otpada!   

Learn more

ZEOS eko-sistem: Pozitivni rezultati izvještaja o operativnom djelovanju

ZEOS eko-sistem je od početka svog operativnog djelovanja do augusta 2017. godine, zahvaljujući svim učesnicima sistema, sakupio 4.883.343 kg e-otpada na području Bosne i Hercegovine, čime je spriječeno njihovo odlaganje na deponiju.

Learn more

Nalog za preuzimanje e-otpada!

Pozivamo sve kompanije, agencije i institucije da prilikom rashodovanja opreme istu ne odbacuju zajedno sa ostalim komunalnim otpadom, već da kontaktiraju svog operatera za električni i elektronski otpad ZEOS eko-sistem, koji će besplatno preuzeti e-otpad iz Vaše kompanije.   

Learn more

ZEOS eko-sistem: BESPLATNO PREUZIMANJE E-OTPADA

Operativni aspekt našeg društva ZEOS eko-sistem, između ostalog sastoji se i od toga da na zahtjev BESPLATNO preuzima e-otpad iz Vaše kompanije. 

Learn more

Vaš ovlašteni operater sistema za električni i elektronski otpad!

Od svog osnivanja do danas specijalizirani smo u našoj djelatnosti, te ponosno možemo izjaviti da smo izgradili uređen sistem za izvještavanje, sakupljanje, kontrolu i nadzor tokova e-otpada, tako da završna faza u sistemu rezultira reciklažom e-otpada i ponovnim stavljanjem u lanac sirovina, čime se štedi velika količina energije, sprječava eksploatacija novih resursa i nastajanje ilegalnih deponija. 

Learn more

Dodjela nagrada iz kviza Znanjem do malih kućanskih aparata

U sklopu naših aktivnosti podizanja svijesti za građane Bosne i Hercegovine po pitanju, odlaganja, obrade i reciklaže električnog i elektronskog otpada dodijelili smo tri nagrade iz nagradnog kviza: Znanjem do malih kućanskih aparata. Aktivnost je imala doseg od 7.800 ljudi na društvenim mrežama. Čestitamo našim sretnim dobitnicima! Pratite nas i dalje putem naših društvenih mreža na Facebooku, Instagramu i Twitteru. #ZEOS #eko #sistem #elektronski #otpad #ovlašteni #operater #sistema www.zeos.ba

Learn more

Rezultati nagradnog kviza: Znanjem do malih kućanskih aparata!

Dragi naši, u sklopu naših aktivnosti podizanja svijesti o e-otpadu, elektronskim izvlačenjem dobili smo sretne dobitnike nagradnog kviza: Znanjem do malih kućanskih aparata. Sretni dobitnici su: 1. Mustafa Marevac - prva nagrada pegla 2. Saša Đurić - druga nagrada mikser 3. Adisa Zaimović - treća nagrada fen

Learn more

Izvoz otpadnih frižidera 05.06.2017.

Obavještavamo javnost da je 05.06.2017. za Svjetski dan zaštite okoliša organizovan izvoz 94 komada otpadnih frižidera, koji se klasifikuju kao opasan otpad, u ukupnoj masi od cca 5760 kg.

Learn more

Svjetski dan zaštite okoliša 05.06.2017.

Obavještavamo građane Bosne i Hercegovine da je danas 05.6.2017. godine Svjetski dan zaštite okoliša. Tog se datuma obilježava godišnjica Konferencije Ujedinjenih naroda održane 1972. godine u Stockholmu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Learn more

Akcija podizanja svijesti o e-otpadu: Znanjem do malih kućanskih aparata!

Poštovani učesnici, društvo ZEOS eko-sistem organizuje kviz znanja u vidu akcija podizanja svijesti građana o električnom i elektronskom otpadu, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša 05.06.2017. Kvizu mogu pristupiti svi građani Bosne i Hercegovine, koji uredno popune obrazac i tačno odgovore na pitanja.

Learn more

Zbrinjavanje i izvoz opasnog i štetnog e-otpada

Obavještavamo javnost da smo u toku mjeseca maja organizovali izvoz 207 komada opasnog elektronskog otpada, koji spada u grupu rashladnih uređaja, u ukupnoj masi 16.820 kg. 

Learn more

Edukacija i osvještavanje mladih – DAN PLANETE ZEMLJE

Danas 24.04.2017. smo posjetili vrtić Dječiji grad na Mojmilu, gdje smo pripremili za mališane interaktivnu prezentaciju sa ciljem predstavljanja pojma električnog i elektronskog otpada, prikupljanja i reciklaže istog.

Learn more

Konferencija “Navike pojedinaca u pogledu upravljanja otpadom”

21. aprila 2017. u Ljubljani povodom obilježavanja Dana planete Zemlje održana je znanstvena konferencija pod nazivom “Navike pojedinaca u pogledu upravljanja otpadom” u okviru LIFE projekta za upravljanje električnim i elektronskim otpadom uz slogan E-cikliraj u organizaciji naše osnivačke kompanije ZEOS d.o.o. 

Learn more

Dan planete Zemlje 22. april 2017.

Dan planete Zemlje (eng. Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta sa svrhom da se građanima planete Zemlje ukaže koliko je bitno da čuvaju prirodu od različitih vrsta otpada i aktivnosti štetnih za kompletan ekosistem.

Learn more

Ispunjavanje Zakonskih normi i zbrinjavanje opasnog i štetnog otpada

Obavještavamo javnost da smo u proteklih sedam dana organizovali izvoz u Austriju šest kamiona štetnog i opasnog otpada, veliki aparati za hlađenje, frižideri i zamrzivači, ukupno 382 komada odnosno 38.700 kg.

Learn more

Drugi izvoz frižidera na reciklažu u 2017. godini

U ponedjeljak, 04.03.2017. godine ZEOS eko-sistem nastavlja sa izvozom frižidera na reciklažu u Austriju. U ukupno 2 kamiona utovareno je 179 komada frižidera koji će biti adekvatno zbrinuti i reciklirani u Austriji.  

Learn more

Izvoz frižidera na reciklažu u Austriju

U petak, 31.03.2017. godine, ZEOS eko-sistem je nakon pauze zbog stavljanja Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda van snage, opet imao izvoz frižidera na reciklažu u Austriju.

Learn more

Posjedujete e-otpad - mi smo prava adresa za vas!

 Ponosni smo da smo unatoč pravnom vakumu od 247 dana u 2016. godini uspjeli kontinuirano nastaviti sa preuzimanjem e-otpada, akcijama . . . 

Learn more

Akcija sakupljanja e-otpada u Općini Visoko

Akciju prikupljanja elektronskog i električnog otpada na području Općine Visoko u saradnji sa predstavnicima mjesnih zajednica i JKP «Visoko» d.o.o. Visoko i ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo  

Learn more

Ponovno važenje Pravilnika

Obavještavamo Vas da je donešen je Pravilnik o stavljanju van snage pravilnika o prestanku važenja pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda (Službene novine Federacije BiH, broj 79/16 od 07.10.2016. godine), što znači da je Pravilnik o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda na snazi 8. dan od objave u Službenim novinama FBIH, tj. od 15.10.2016. godine.

Learn more

Instalacija uličnih kontejnera za prikupljanje e-otpada i otpadnih baterija

ZEOS d.o.o. iz Ljubljane, jedan od osnivača ZEOS eko-sistema d.o.o.,  je 26. augusta 2016. godine u Sloveniji u okviru LIFE projekta pod nazivom „E-CIKLIRAJ“ postavilo 30 uličnih kontejnera za prikupljanje e-otpada i otpadnih baterija. Kontejneri su raspoređeni u 18 gradova, a ujedno je potpisan i ugovor sa kompanijom Saubermacher – komunalnim preduzećem u Sloveniji kako bi sistem bio što efikasniji u zbrinjavanju ove vrste otpada.

Learn more

PRAVILNIK O PRESTANKU VAŽENJA PRAVILNIKA O UPRAVLJANJU OTPADOM OD ELEKTRIČNIH I ELEKTRONSKIH PROIZVODA

 Službene novine Federacije BiH, broj 8/16 Na osnovu odredbi člana 58. stav 8. Zakona o upravljanju otpadom ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 72/09), federalna ministrica okoliša i turizma donosi 03.02.2016 godine PRAVILNIK      O PRESTANKU VAŽENJA PRAVILNIKA O UPRAVLJANJU OTPADOM OD ELEKTRIČNIH I ELEKTRONSKIH PROIZVODA    Član 1.  Pravilnik o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda ("Službene novine Federacije BiH", br. 87/12 i 107/14) prestaje da važi.  Član 2.  (1) Operateri sistema za otpad od električnih i elektronskih proizvoda dužni su da Federalnom ministarstvu okoliša i turizma (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo) i Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Fond) dostave izvještaj o ispunjavanju nacionalnih ciljeva za 2015. godinu radi utvrđivanja činjeničnog stanja i vođenja baza podataka najkasnije do 31. marta 2016. godine.    (2) Operateri sistema su dužni da angažuju vanjskog revizora koji će izvršiti reviziju njihovog poslovanja, te su dužni istu dostaviti Federalnom ministarstvu.  Član 3.  Operateri sistema za otpad od električnih i elektronskih proizvoda su dužni da sve stečene obaveze i sva namjenski neutrošena sredstva, osim iznosa koji se odnosi na osnivački kapital, prenesu na Fond do 31. marta 2016. godine.  Član 4.  Operateri sistema nemaju prava da raspolažu ili u bilo koju svrhu koriste informacije o privrednim društvima sa kojima su bili u ugovornom odnosu. Sve podatke iz svojih informacionih sistema dužni su da zvanično predaju Fondu u elektronskoj formi.  Član 5.  Federalno ministarstvo će formirati komisiju za prenos stečenih obaveza i finansijskih sredstava sa operatera za otpad od električnih i elektronskih proizvoda na Fond u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.  Član 6.  (1) Fond će napraviti izvještaj Federalnom ministarstvu o stečenim obavezama i raspoloživim sredstvima sa prijedogom rješenja do 30. juna 2016. godine.    (2) Izvještaj i prijedlog rješenja iz stava (1) ovog člana usvaja Federalno ministarstvo. 

Learn more

E-Transformer stiže u Unsko-sanski kanton

 1. 12. 2015.  OŠ 25. novembar, Bihaćkih branilaca 7, Velika Kladuša  2. 12. 2015.   OŠ Bužim, Generala Izeta Nanića 35, Bužim 3. 12. 2015.  Druga osnovna škola, Zahum bb, Bosanska Krupa 4. i 5. 12. 2015.  OŠ Cazin II, Ćuprija bb, Cazin  6. i 7. 12. 2015. OŠ Harmani II, Ešrefa Kovačevića bb, Bihać 8. 12. 2015. OŠ Ahmet Hromadžić, V korpusa bb, Bosanski Petrovac   9.12.2015. OŠ Ključ, Kulina bana bb, Ključ 10.12.2015. OŠ 5. oktobar, 17.viteške krajiške brigade 2, Sanski Most  

Learn more

Drugi izvoz frižidera u mjesecu novembru 2015

 ZEOS eko-sistem prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom i ove godine izvozi otpadne frižidere na obradu u inozemstvo, zbog nespotojanja odgovarajuće infrastrukture u državi. Kako frižideri sadrže toksične plinove, svrstavamo ih u opasni otpad i pridajemo im posebmu pažnju prilikom sakupljanja i  postupanja.

Learn more

ZEOS eko-sistem – Okrugli sto na temu "Cirkularna ekonomija u Kantonu Sarajevu"

 24.11.2015 godine ogržan je Okrugli sto na temu "Cirkularna ekonomija u Kantonu Sarajevu" Pozivi za učešće na Okruglom stolu poslani su predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, svih kantonalnih općina, direktorima građevinskih firmi, operatorima za upravljanje posebnim vrstama otpada i drugim relevantnim institucijama. 

Learn more

Izvoz frižidera

 Kod OEEO često se suočavamo sa činjnicom da su toj opremi imali pristup neovlaštena lica. Nepropisno rastavljanje i odstranjivanje komponenti iz ove vrste otpada, za posljedicu ima da se u zrak, vodu i zemlju ispuštaju opasne tvari kao što su ulja i plinovi iz rashladnih sistema frižidera. Ovako oštećenu opremu je nemoguće adekvatno obraditi i preraditi, što povećava cijenu kako usluga postupanja sa otpadnom i samu cijenu konačnog proizvoda. Frižideri sadrže hlorofluorougljovodonike, HCFC i  HFC što spada u opsanu vrstu plinova, stoga frižideri se svrstavaju u opasni otpad i potrebno im je posvetiti posebnu pažnju. ZEOS eko-sistem je u 2014 godini izvezao 63.280,00 kg frižidera i zamrzivača. Zbog nepostojanja odgovarajuće infrastrukture u državi, ovi frižideri su izvezeni na obradu u Austriju.

Learn more

Zeos eko-sistem na press konferenciji u okviru obilježavanja Evropske sedmice za smanjenje otpada 2015 EWWR (EUROPEON WEEK FOR WASTE REDUCTION)

 EWWR je kampanja koja se već sedam godina održava u Evropi sa ciljem jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada. Promocija različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada odvija se širom Evrope u periodu od 21.11.-29.11.2015. godine. Projekt je pokrenut 2009. godine uz finansijsku pomoć Life + programa Evropske komisije.  Evropska sedmica smanjenja otpada je inicijativa koja ima za cilj promociju akcija podizanja svijesti o održivom upravljanju otpadom. Aktivnosti koje se provode u sklopu EWWR su usmjerene na "3R": reduce (smanjiti količinu otpada), reuse (ponovna upotreba) i recycle (reciklirati). Ovogodišnja tema je: Dematerijalizacija – praviti više sa manje.

Learn more

Prvi izvoz otpadnih sijalica

 U BiH svijest o važnosti pravilnog postupanja sa EE otpadom je u početnoj fazi i svi zajedno počinjemo biti svjesni da posebne grupe otpada imaju posebne tokove i zahtijevaju posebnu pažnju. Odgovorno i pravilno postupanje donosi korist za sve – smanjuje se količina otpada koji se odlaže, a stepen reciklaže i količina ponovno upotrebljenih materijala se povećava. Time brinemo za čist okoliš, a ujedno snižavamo troškove postupanja sa komunalnim otpadom. ZEOS eko-sistem d.o.o. prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom 20.novembra, 2015 godine izvezao je u Njemačku na reciklažu 6.120,00 kg što je 40.800,00 komada otpadnih sijalica. Kako naglašava pomoćnica direktora Elma Babić – Džihanić: „ZEOS eko-sistem je jedini operater sistema koji je nakon samo dvije godine rada uspio prikupiti i  skladištiti ovu količinu otpadnih sijalica,  ponosni smo da smo ostvarili izvoz. Sijalice se klasificiraju kao opasni otpad, kojeg je potrebno, zbog nedostatka odgovarajuće infrastrukture u državi, izvesti na obradu u inozemstvo.“

Learn more

Održan prvi sastanak povodom implementacije projekta „EE – Transformer“

 Dana, 13. novembra 2015. godine u Bihaću u organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sasnkog kantona održan je prvi sastanak na temu implementacije projekta „EE – Transformer“. Ministarstvo i Društvo za postupanje sa otpadnom električnom i elektronskom opremom „ZEOS eko - sistem“ d.o.o. iz Sarajeva pripremili su projekat pod nazivom „EE – Transformer“ čija je svrha ojačati svijest djece i građana o opasnostima koje odlaganje i nestručno rukovanje električnim i elektronskim (EE) otpadom imaju na okoliš  i ljudsko zdravlje. Partneri na projektu su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i javna komunalna preduzeća, a medijski pokrovitelj Radio-televizija Unsko-sanskog kantona. Ukupna vrijednost projekta je 25.550 KM, a vremenski period realizacije je novembar – decembar 2015. godine. Aktivnosti projekta su provođenje edukacije u centralnim školama na području svih osam lokalnih zajednica Unsko-sanskog kantona o EE otpadu, akcija prikupljanja istoga, te nagrađivanje škole koja bude najuspješnija u prikupljanju ove vrste otpada. Jedna od glavnih aktivnosti biće 10-dnevni obilazak svih lokalnih zajednica Unsko-sanskog kantona edukativnog vozila „E-Transformer“.

Learn more

ZEOS eko-sistem na konferenciji Reciklažne industrije REC 2015

 ZEOS eko-sistem prisustvovao je konferenciji Reciklažne industrije REC 2015, 15. i 16. oktobra 2015 godine u Termani Laško, Slovenija.  Cilj konferencije je napredak društva, koji se orijentira na održavanje prosperiteta koji se ogleda u uspješnom poslovanju na polju otpadne električne i elektronske opreme i stvaranju novih radnih mjesta.

Learn more

ZEOS d.o.o. obilježio 10 godina postojanja

 Društvo ZEOS d.o.o. obilježio je  desetu godišnjicu od osnivanja i organiziranog upravljanja otpadom od električnih i elektronskih proizvoda u Sloveniji. Na osnovu produžene odgovornosti proizvođača, najreprezentativniji proizvođači su se oranizovali i osnovali društvo u 2005 godini. Osnovači ZEOS d.o.o. su: AVTOTEHNA zastopanje, trgovina, izvoz-uvoz, servis in proizvodnja d.d., BSH HIŠNI APARATI d.o.o., ELECTROLUX Ljubljana, d.o.o., EKOSIJ d.o.o., EKOSIJ LTD, GORENJE gospodinjski aparati, d.d., MERKUR - trgovina in storitve, d.d., MIKROPIS HOLDING d.o.o., Moelex GmbH i POSLOVNI SISTEM MERCATOR d.d.. Društvo ZEOS d.o.o. je prvi ovlašteni operater sistema za OEEO u Sloveniji, ujedno operater sistema i za prenosne baterije i akumulatore, te za otpadne svijeće.

Learn more

Eko-dan obavještenje

 Ovim putem vas obavještavamo da će se zbog vremenskih uvjeta program Eko-dan održati 20.10.2015 godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici,  u Ul. Kemala Kapetanovića br. 17.  Program Eko-dana će biti  prilagođen zatvorenom prostoru. Aktivnosti počinju u 10:00 h i traju do 14:30 h.

Learn more

ZEOS eko-sistem na ZEPS-u

 ZEOS eko-sistem d.o.o. je jedan od učesnika ZEPS-a, najvećeg sajma u Bosni i Hercegovini. ZEPS sajmove obiđe u prosjeku između 40 i čak 70 hiljada posjetilaca. Pa po tome je ovaj sajam najposjećenija manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini i upravo ta izvanredna posjećenost njegova je najprivlačnija karakteristika.  Sajam se održava na sajmištu Kamberovića polje u centru grada Zenice. Sajam je koncipiran po cjelinama – sajamskim blokovima. 

Learn more

ZEOS d.o.o. Slovenija BEST of the BEST

 U Briselu 04.06.2015 godine ZEOS-u dodjeljena nagrada za najbolji LIFE projekat.

Learn more

Završena posjeta E-transformera

 E- transformer su posjetili od 04.05 do 08.05.2015 godine građani i učesnici projekta „Pokreni se  – Opameti se“ na četiri lokacije. Ukupan broj posjetitelja bio je veći od 650 ljudi. Pored obilaska i edukacija upriličeni su i posebni programi animacija i oslikavanje lica za one najmlađe. S ciljem približavanja problematike o električnom i elektronskom otpadu za učenike deset ekoškola održano je i takmičenje u igranju igrice ZETRIS. Za prva tri mjesta ZEOS eko-sistem je obezbijedio vrijedne nagrade.  Podsječamo da je projekat  primarno kreiran za učenje djece od najranije dobi o tome kako da pravilno odlažu električni i elektronski otpad i na koji način da doprinesu očuvanju životne sredine i zdravlja.  Naredna aktivnost koja obuhvata drugi ciklus projekta jeste izrada novog predmeta, gdje učenici  mogu da prave različite predmete od upotrebljenih električnih i elektrosnkih dijelova, a ujedno ih  nastavnici i eko timovi edukuju na temu reciklaže.  

Learn more

E-transformer u dvorištu O.Š. Osman Nuri Hadžić

Učenici Osnovne škole ''Osman Nuri Hadžić'' u dvorištu škole u sarajevskom naselju Dobrinja 04.05. i 05.05.2015 godine su posjetili E –transformer. Na zanimljiv način, u E-transformeru, multimedijalnom vozilu, prikazani su im načini pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada te posljedice i opasnosti. Osim učenika, priliku za edukaciju imali su i građani okolnih naselja. Događaj je organizovan u okviru Projekta ''Akcija za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada - Pokreni se, opameti se''.

Learn more

E-transformer stiže u Sarajevo

 4. maja od 14:00 do 18:00 sati - O.Š. Osman Nuri Hadžić – adresa: Lava Tolstoja 6 5.maja od 10:00 do 18:00 sati -  O.Š. Osman Nuri Hadžić – adresa: Lava Tolstoja 6 6.maja od 10:00 do 22:00 sata - Sarajevo City Center  – adresa: Vrbanja 1 7.maja od 10:00 do 18:00 sati - Ljetne pozornice kod Zemaljskog muzeja – adresa: Zmaja od Bosne  8.maja od 10:00 do 18:00 sati - Ljetne pozornice kod Zemaljskog muzeja – adresa: Zmaja od Bosne

Learn more

ZETRIS - igra za Android

ZETRIS igra je kreirana za Androide, a radi na principu selektivnog sakupljanja otpada od električne i elektronske opreme. U toku igre komadi EE opreme padaju sa vrha, a igrač ima šest različitih posuda za sakupljanje, svaki komad mora pasti u odgovarajuću posudu. Kako se duže igra komadi brže padaju i daju dinamiku igri. Uspiješni i neuspiješni otpad prikupljen tokom igre evidentira se kao pozitvni ili negativni bod. Cilj igre je prikupiti što više bodova, tako što će se uspiješno rasporediti otpadna električna i elektronska oprema. 

Learn more

E-transformer - vozilo koje će vas očarati.

 E-transformer je kreiran 2012 godine i prvi put je predstavljen javnosti u okviru pojekta LIFE + koji je sufinansirala EU, a u saradnji sa našim suosnivačen Zeos d.o.o..  E- transformer je edukativno vozilo, različitih boja i veselih geometrijskih oblika opremljen najnovijim multimedijskim prezentacijskim opremama i opremom za rasvijetu, koje se u potpunosti napaja solarnim postrojenjima instaliranim na krovu vozila.  Njegov cilj je na ugodan i jednostavan način predstavi važnost pravilnog selektivnog odvajanja električnog i elektronskog otpada. Njegov moto je da malim koracima učinimo mnogo za sebe i druge. Posjetiteljima vozila je prikazano na specifičan način zašto je važno selektivno odvajati.

Learn more

Uspiješno okončana akacija „Očistimo Ključ od električnog i elektronskog otpada“.

 ZEOS eko-sistem d.o.o. je uz saradnju JKP „Rad“ Ključ  organizovao akciju na cijelom podrućju Općine Ključ pod nazivom “Očistimo Ključ od električnog i elektronskog otpada“, a u cilju jačanja svijesti i edukacije stanovništva o opasnostima nepropisnog odlaganja elektirčnog i elektronskog otpada. Akcija je trajala u periodu od 03.12. – 24.12.2014 godine. Svi zainteresovani građani mogli su besplatno predati otpadnu električnu i elektronsku opremu ili otpadnu sijalicu, a za svoj trud i dopinos zaštite okoliša Zeos d.o.o. nagradio je njih  12 najvrijdnijih sa malim kućanskim aparatima i drugim električnim uređjajima, a JKP“RAD“ je oslobodio pet građana plaćanja komunalnih usluga na jedan i tri mjeseca. Dobitnici ovih uistinu vrijednih nagrada su: 1.    Medina Bajrić - Ekološka sekcija  MSŠ  Ključ 2.    Nero  Halilović 3.    Edina Mušanović 4.    Juso Smajić 5.    Munevera Gonilović 6.    Elhad Jodanović 7.    Muhamed Hodžić 8.    Elvisa Krivić 9.    Zineta Hodžić 10.    Halid Čajić 11.    Emsud Zulić 12.    Enes Šistek 13.    Emir Gonilović 14.    Emina Hrnčić -  Ekološka sekcija MSŠ Ključ 15.    Ifeta Halilović 16.    Almira Adžemović 17.    Hanka Gonlović Građani Općine Kljuć bili su odušvljeni akcijom. Pored velike ekološke vrijednost ekipa Zeos-a educirala je stanovništvo na koji način izdvajati i odlagati električnu i elektronsku opremu. Mnogi građani smatraju da je ova akcija doprinijela podizanju njihove svijesti o  okolini i njenoj zaštiti.

Learn more

Uspješna saradnja ZEOS eko-sistem sa MSŠ „Mladost“ Zenica

U utorak, 23.12.2014.godine predstavnici ZEOS eko-sistema su sa zadovoljstvom učenicima Mješovite srednje škole „Mladost“ Zenica prezentovali  dosadašnji rad Društva ZEOS eko-sistem i na koji način i gdje mogu da zbrinu EE otpad u svom gradu.

Learn more

Važnost selektivnog odvajanja električne i elektonske otpadne opreme

Dana 05.12.2014.godine u prostorijama Privredne komore FBiH održan je okrugli sto na tamu: „Važnost selektivnog odvajanja električne i elektronske otpadne opreme“.

Learn more

Model upravljanja i postupanja sa otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini

Dana 03.12.2014. godine u prostorijama Privredne komore FBiH, u organizaciji ZEOS eko-sistem d.o.o. organizovan je okrugli sto na temu: „Model upravljanja i postupanja sa otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini“.

Learn more

Implementacije Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda

Dana 09.05.2014. godine u Bihaću u organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona i u saradnji sa ovlaštenim operaterom za zbrinjavanje elektičnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo, održan je sastanak na temu implementacije Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.

Learn more

Dogovorena implementacija projekta za zbrinjavanje elektroničkog i električnog otpada

Dana 09. aprila 2014.godine u prostorijama operatera za zbrinjavanje električnog i elektroničkog otpada Zeos u Sarajevu, održan je sastanak kojem su prisustvovali ministrica Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Sinha Kurbegović sa saradnicama i predstavnica Zeosa Elma Babić – Džihanić.

Learn more

Specijalni ZEOS kontejneri za odvojeno prikupljanje E-otpada podstavljeni u velike tržne centre

Krajem 2013. godine društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. je besplatno dostavilo u sve veće trgovačke centre, kao što su Konzum, Mercator, Bingo, Penny Plus itd., kontejnere za odvojeno prikupljanje električne i elektronske opreme. Naime u skladu sa članom 6. stav 2.  Pravilnika „distributer je dužan prilikom nabavke opreme iz domaćinstva, od krajnjeg korisnika besplatno preuzeti otpadnu opremu, ukoliko je isti želi predati ...“, a sve sa ciljem da građani imaju priliku besplatno predati otpadnu električnu i elektronsku opremu, koju imaju u svojim domaćinstvima i koji želi selektivno odvajati otpad, omogućeno im je da odu do najbližeg trgovačkog centra i otpadnu opremu  predaju u postavljeni kontejner.

Learn more

Seminar CETEOR

Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. u svojstvu ovlaštenog operatera sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom, sudjelovalo je kod prezentacije – upoznavanja pravnih subjekata sa obavezama, koje proizilaze iz Pravilnika, a seminare je organizovalo društvo CETEOR d.o.o. Sarajevo.

Learn more