Projects

U Beču je deponija smeća popularno izletište

16.05.2019.

Deponija Rautenweg u Beču je primjer ne samo najmodernije austrijske deponije nego i atraktivno i interesantno zeleno izletište koje nastanjuju raznolike životinjske i biljne vrste

Deponije smeća ne smatraju se svuda atraktivnim mjestom za izlete, ali se Odjel Grada Beča za upravljenje otpadom MA48 pobrinuo da odlagališta smeća učine primamljivim izletištima.

Tako od maja do oktobra svakog petka i prve subote u mjesecu pozivaju na deponiju Rautenweg gdje se od 2009. godine deponuju još samo pepeo i šljaka iz postrojenja za sagorijevanje otpada. Od tada je deponija dobrim dijelom ozelenjena i postala staništem za mnoge biljke i čak životinje poput koza.

Tokom vožnje kroz deponiju građane se upoznaje sa funkcionisanjem kompletnog sistema zbrinjavanja otpada i zaštite podzemnih voda, a deponija je predstavljena i kao alternativni snabdjevač energijom. Elektrifikacijom deponijskog gasa, solarnim panelima i drugim alternativnim metodama ovdje se godišnje uštedi 2.200 tona ugljen-dioksida. Pri tome se proizvodi osam puta više struje nego što je potrebno za održavanje deponije.

Spisak izleta o otpadu zaokružuje posjeta postrojenju za kompost Lobau. Sav biološki otpadi iz bašti, parkova i drugih gradskih zelenih površina zbrinjava se na ovom mjestu, a sve procese obrade i kontrole kvaliteta mogu pratiti i posjetioci. 

Izvor: https://www.klix.ba

More news

Share content