Projects

U Lukavcu otvoren prvi Centar za bioremedijaciju kontaminirane zemlje

02.04.2018.

Kompanija Kemis BH d.o.o. u saradnji sa češkom kompanija Dekonta, a.s. 28.03.2018. godine je u Lukavcu svečano otvorila prvi pogon za tretman zemlje kontaminirane naftom i naftnim derivatima - Centar za bioremedijaciju.

Svrha rada Centra je smanjivanje pritisaka na okoliš i prvi je ovog tipa u zemlji, a nastao je kao rezultat ideje za konkretnim smanjenjem pritisaka u okolišu putem tretmana zemlje na okolišno prihvatljiv način, te ponovnim korištenjem prečišćene zemlje.

Prema riječima Maida Hadžimujića, direktora ove kompanije, ideja za uspostavu ovakvog Centra nastala je 2014. godine u suradnji kompanija KEMIS-BH i češke kompanije Dekonta. Od tada je rađeno na prikupljanju dokumentacije potrebne za građenje i funkcioniranje Centra.

"Radi se o projektu velikog značaja jer smo prvi centar koji će da rješava probleme zagađenog zemljišta u BiH. Nadamo se da ćemo otvaranjem centra podstaći zakonodavnu i izvršnu vlast da prošire zakonsku regulativu vezanu za zaštitu zemljišta", kazao je on u izjavi za portal Akta.ba, podsjećajući da BiH ima definisane uslove za zaštitu zraka i voda, ali ne i zemljišta.  

Istakao je da kroz ovu investiciju planiraju i nova zapošljavanja i odgovorno održivi razvoj u BiH.

Sam proces pripreme otvaranja centra je bio dugotrajan i traje od 2013. godine kada su počeli sa pripremom svih upotrebnih dozvola.

Centar je otvoren uz podršku češke kompanije Dekonta koja daje know how, odnosno prenos znanja iz Evrope zemljama koje imaju tendenciju da pristupe EU.

"U svim zemljama EU se vodi računa o kontaminiranom zemljištu koje se nastoji što prije očistiti, tako da se nadam da će se ta pozitivna iskustva što prije prenijeti i u BiH jer sada imamo mjesto i uslove za to", naglasio je Hadžimujić.

Izvor: www.akta.ba 

More news

Share content