Activities

Zašto je tok od 82,6% e-otpada u svijetu nepoznat?

26.10.2020.

Sudbina 82,6% (44,3 Mt) e-otpada u svijetu iz 2019. godine je nepoznata, također zbog toga nepoznat je i njegov destruktivni uticaj na okoliš.

To je otpad koji je nepravilno odložen u kontejnere, predat neovlaštenom obrađivaču i slično. Završava spaljivanjem u prirodi, odložen u rijekama, jezerima, transportovan u nerazvijene zemlje bez dokumentacije o toku otpada, ili u ilegalnoj trgovini.

ZEOS-ovi kontejneri za električni i elektronski otpad se nalaze ovdje, jer da bi se električni i elektronski otpad pravilno reciklirao on mora biti pravilno odložen.

Izvor: The Global E-waste Monitor 2020


Related news

Odloži svoje male aparate i plinske sijalice u KONZUM trgovinama
Koliko ste puta kupovali u KONZUMU, ali nikada niste primijetili da tu postoje kontejneri za električni i elektronski otpad (20x12 cm, plinske sijalice) i baterije? 


Znaš li koliki je značaj jednog kontejnera?
Jedan ZEOS-ov kontejner za e-otpad spriječava do 250 kg e-otpada mjesečno, da ide na deponiju. Ukoliko ih pravilno koristimo za električni i elektronski otpad to je 3.000 kilograma godišnje manje zagađenja po jednom kontejneru.


Radovi učenika u OŠ Jala Tuzla, povodom Međunarodnog dana e-otpada
Na incijativu profesorice Anđeline Sulejmanović i Osnovna škola Jala Tuzla se uključila u obilježavanje Međunarodnog dana e-otpada, 14. oktobra.


More news

Share content