Projekti

Sigurno odlaganje sitne električne i elektronske opreme u Gorenje maloprodajnim mjestima

01.02.2019.

Prošla su dva puna mjeseca od kako smo u saradnji sa firmom Gorenje Commerce d.o.o.  pokrenuli našu eko akciju "Staro za novo s popustom". U skladu sa najavljenom aktivnošću u svim Gorenje maloprodajnim mjestima u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici, Banja Luci i Blažuju postavljene su zelene eko stalaže za sigurno odlaganje i predaju sitne električne i elektronske opreme, sijalica, mobitela i baterija. Pozivaju se svi građani koji raspolažu sa takvom opremom da ih sigurno i besplatno predaju za dalje ekološko zbrinjavanje i reciklažu. 

Također u prethodna dva mjeseca naše akcije, naišli smo na zaista odličan odaziv i svijest naših građana koji su iskoristili mogućnost kupovine novog aparata uz popust odobren za predaju starog aparata iste vrste, na reciklažu i sigurno zbrinjavanje, koje je obezbijedio ovlašteni operater ZEOS eko-sistem. Zaključno sa januarom 2019. godine ukupno smo prikupili i predali na reciklažu i sigurno zbrinjavanje 126 komada velikih kućanskih aparata u ukupnoj masi 7.760 kg. Time smo već sada na 12,6% našeg postavljenog cilja da u godini dana sigurno prikupimo i zbrinemo 1.000 starih velikih kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini.

 

Svakako očekujemo da će rezultati ove akcije biti i bolji od postavljenog cilja, te da ćemo kroz ovu ekološku akciju dati svoj doprinos u smanjenju negativnog utjecaja nepravilno odlaganih starih aparata i time zaštiti životnu sredinu i okoliš.

 

Koliko može biti štetan utjecaj nepravilno zbrinutih aparata pokazuje i izvještaj UN-a za 2018 godinu po pitanju e-otpada i infografike tog izvještaja.

U ovom zanimljivom, ali i zabrinjavajućem izvještaju između ostalog istaknuto je sljedeće: 

 

"E-otpad je trenutno jedan od najveće rastućih tokova otpada na svijetu. Pojedine forme tog otpada rastu eksponencionalno. UN ih je nazvao “cunamijem e-otpada”. Pretpostavlja se da je ovaj tok otpada dosegao 58,5 miliona tona u 2018. godini. Samo oko 20% tog otpada se reciklira, a za ostalu količinu postoji jako malo podataka gdje završe, a najvećim dijelom završe na livadama, ili se rastavljaju na dijelove/komponente od neformalnih radnika u neuslovnim načinima obrade. Međutim u e-otpadu nalazi se vrijednost od skoro 62,5 milijardi dolara godišnje, što je veće od GDP-a većine zemalja. Kada bi e-otpad bio država, njegov GDP bi bio jednak Kenijskom GDP-u. Dodatno, 124 druge države bi imale manji GDP u poređenju sa globalnom gomilom elektronskog otpada. U pravim rukama ovakav otpad bi svakako mogao vrijediti i mnogo više".

 

Gorenje i ZEOS eko-sistem će i u nastavku pod svojim jedinstvenim heštegom #1000recikliranihaparata izvještavati o rezultatima ove zajedničke ekološke akcije.

 

VIŠE O EKO AKCIJI "STARO ZA NOVO S POPUSTOM"


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj