Projekti

Elektro reciklaža za zeleniju budućnost

10.03.2016.

 Tokom trogodišnje intenzivne uključenosti u aktivnosti podizanja svijesti građana BiH, ZEOS eko-sistem d.o.o. i u 2016 godini aktivno djeluje na polju edukacija i informisanja građana o štetnostima električnog i elektronskog otpada, te važnostima očuvanja okoliša i pažnje da ga ne zagađujemo više. 

Imajući u vidu važnost rane edukacije i usvajanje pravilnih navika vezano za odlaganje ove vrste  otpada i zaštite okoliša općenito, u martu mjesecu, ZEOS eko-sistem  započinje novi projekat u partnerstvu sa Udruženjem za unapređenje životne sredine „ E-grupa “ Zenica. S ciljem poboljšanja stanja okoliša na području ZDK.

Centralni dio projekta se provodi kroz nastavnu ekološku zabavu u vidu radionica. Ekološka zabava treba da na zabavan način ukaže na moguće načine prevencije nastanka otpada, selektivno odlaganje i prvenstveno iskorištenost otpada. Radionice će biti održane u četiri osnovne škole sa ruralnog područja Zeničko-dobojskog kantona i to: O.Š. Hamza Humo, O.Š. Enver Čolaković, O.Š. Hasan Kikić i O.Š. Ahmed Muradbegović,a za sve škole su obezbijeđene nagrade. 

 Posebnu podršku ovom projektu, pružila je Mješovita srednja škole „Mladost“ Zenica, koja od ranije surađuje sa ZEOS eko-sistemom. Prvi edukativni časovi u 2014 godini održani su baš u ovoj školi, koja je napravila Priručnik o upravljanju otpadom od električne i elektronske opreme, a svoj doprinos u ovom projektu dat će kroz sakupljanje EEO.

Projekat sufinansira i podržava Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštite okoline ZDK.

 

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj