Aktivnosti

Od sljedeće godine jedan punjač za sve telefone

11.11.2019.

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta raspravljao je o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektronske uređaje. Kako je izjavila Biljana Borzan, potpredsjednica evropskih socijalista, ove promjene mogle bi da se realizuju već sljedeće godine.

– Ovo su dobre vijesti za građane. Svako ima nekoliko starih punjača po fiokama, a konstantno kupujemo nove. Neki punjači čak podižu cijenu uređaja, tako da bi standardizacija po kojoj bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona, kao i drugih malih elektronskih uređaja, dovela do uštede, izjavila je Borzan.

Ona je dodala da elektronski otpad raste od tri do pet posto godišnje širom Evropske unije i da mjere koje je Evropska komisija do sada preduzimala nisu donijele bitnije rezultate. Proizvođači se, navodno, nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promijene u svakoj generaciji mobilnih telefona stvaraju profit koga ne žele da se odreknu. Podaci pokazuju da bi standardizacijom punjača za polovinu elektronskih uređaja potrošači mogli uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. godine. Prema podacima evropske statistike godišnje se baci 51.000 tona punjača. Upravo zato su u toku konsultacije o načinu na koji bi se punjač standardizovao, dok bi zakonske odredbe mogle da se usvoje već sljedeće godine.

 

– Ovo bi bio samo jedan mali korak prema održivoj potrošnji. Čak 78% potrošača morao je da zamijeni svoj mobilni telefon samo zato što problem nije riješen u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram i dalje da radim, zaključila je Borzan.

 

Izvor:http://www.poslovnojutro.com/details&id=127522

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj