Projects

Održane su radionice u osnovnim školama „Aleksa Šantić“, „Čengić Vila 1“, „Grbavica 1“, „Hasan Kaimija“, „Nafija Sarajlić“, „Safvet-beg Bašagić“ i „Vrhbosna“

21.10.2015.

 Kako je već započeo drugi ciklus akcije Pokreni se – Opameti se, predstavljamo Vam uspiješno završene radove učenika osnovnih škola „Aleksa Šantić“, „Čengić Vila 1“ „Grbavica 1“, „Hasan Kaimija“, „Nafija Sarajlić“,  „Safvet-beg Bašagić“ i „Vrhbosna“. Sve radionice su pažljivo osmišljene i nadgledane od strane profesora ovih škola.

 Učenici Osnovne škola „Aleksa Šantić“ na svojoj radionici su napravili maketu kuće i dvorišta, a kao materijal su koristili dijelove centralne jedinice i baterije. 

Učenici Osnovne škole „ Čengić Vila1“ na radionici napravili su robota koji sakuplja jabuke.

Dok su učenici Osnovne škole „Grbavica 1“, napravili  maketu lampe, koja uključuje elektronske ploče i kao detaljno osvjetljene led sijalice, a sve sa ciljem da prikažu pozitivan način ponovno upotrebljenih otpadnih elektronskih ploča.

 Učenici Osnovne škole „Hasan Kaimija“ napravili su dvije slike. Način na koji su izrađene slike je slijedeći: na štampanoj ploči nacrtani su predmeti, a  to su papuče i cvijet, koji su ukrašeni su otpornicima, IC kolima, izolacijom vodova itd.

Učenici Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ napravili su dva posebna predmeta. Prvi je roštilj od kućište računara, a drugi košnica od matičnih ploča.

Učenici Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ napravili su osvježivać zraka i sat. Za izradu osvježivaća zraka  koristili su kučište zvučnika, koji su ofarbali u različite boje. U jedan dio zvučnika su stavili lavandu, a u drugi dio ventilator iz centralne jedinice i sve spojili na baterije. Sat su napravili uz pomoć drvene površine, starih iskorištenih CD-ova i sve ukrasili kamenjem. Postavljen je i mehanizam za sat.

Učenici Osnovne škole „Vrhbosna“ na svojoj radionici napravili su više predmeta, a među njima su dva sata od CD-ova i brojeva tastature, okvir za sliku od  šperploče i slova tastature, detektor metala od više iskorištenih otpadnih električnih materijala i malog robota od starog miša.

 

More news

Share content