Activities

Mladi Eko Reporteri: Najbolje reportaže 2020

12.08.2020.

U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Mladi Eko Reporteri takmičili su se u pet kategorija: Eko-reportaža (za osnovne škole i za srednje škole), eko-foto priča, fotografija i kratki video. U stručnom žiriju bili su: Arduana Pribinja (Al Jazeera), Bojan Dragišić (Play Media Day Banja Luka i radio NES) i Majda Balić (fotografkinja i članica PR agencije Prime).

Danas predstavljamo pobjednike u kategoriji reportaža za osnovne škola:

  1. mjesto – Luka Biletić, Osnovna škola “Dubravica” Vitez – “Šume duhova”
  2. mjesto – Hamza Ramić, “Druga osnovna škola” Konjic – “Značaj, način održavanja i obnova domaćih sorti”
  3. mjesto – Sara Alagić Bowder, Osnovna škola “Bloom” Sarajevo – “Zagađenje zraka i grad”

Pobjednici u kategoriji reportaža za srednje škole:

  1. mjesto – Amila Mrkonja,”Mješovita srednja škola Travnik” Travnik – “Radi lokalno, djeluj globalno”
  2. mjesto – Sara Ninković, Srednjoškolski centar “27. Januar” Rogatica – “Smrdljivi cvijet u rajskoj bašti”
  3. mjesto – Ognjen Lubara, Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža” Istočno Sarajevo – “Sarajevo zagađenije od Pekinga”

Ovom prilikom želimo da vam čestitamo i Međunarodni dan mladih, koji se obilježava 12.08. još od 2000. godine Na ovaj dan se slave postignuća mladih ljudi i ohrabruje njihovo aktivno sudjelovanje u društvu. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana mladih je Youth Engagement for Global Action”.

Program Eko-škole i međunarodno takmičenje Mladi Eko Reporteri organizira Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ sa info platformom Hoću.ba.  Zahvaljujući kompaniji ZEOS eko-sistem, prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja električnim i elektronskim otpadom i drugim partnerima poput Coca-Cole u BiH, Tretrapaku i EKOPAK-u. Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje.

More news

Share content