Activities

Gdje se otvara prva fabrika za odvajanje plemenitih metala iz e-otpada pomoću bakterija?

25.08.2020.

Ujedinjeno Kraljevstvo, doskorašnja članica Evropske unije, moglo bi uskoro da dobije prvu fabriku za odvajanje elektronskog otpada, koja će za taj proces koristiti bakterije, umjesto tehnologije zasnovane na cijanidu, prenosi Nova ekonomija pisanja portala Euractiv.

Startap kompanija sa Novog Zelanda Mint Innovation za godinu dana planira da otvori pogon u Češiru, na sjeveru Engleske.

Izvještaj Ujedinjenih nacija prošlog mjeseca pokazao je da najmanje 8,47 milijardi eura vrijednog zlata, platine i drugih plemenitih metala, koji se nalaze u e-otpadu završi na deponijama.

„Britanija je proizvela velike količine tog otpada, više od EU prosjeka i bila je jedan od glavnih kršilaca pravila za njegov izvoz u druge zemlje u razvoju. Bila je i loše opremljena za njegovo odlaganje, koje je društveno i ekološki odgovorno“, izjavila je Meri Kreg iz Komiteta za reviziju zaštite životne sredine „Commons“.

Recikleri iz Ujedinjenog Kraljevstva moraju da šalju matične ploče u kontinentalnu Evropu, kako bi se iz njih vadili dragocjeni metali.

Cilj kompanije osnovane 2016. godine je, dodaje se, bezbjedno vađenja zlata, paladijuma, srebra i bakra iz elektronskog otpada.

„Fabrike su kao poljoprivredna gazdinstva i više liče na male pivare. Propisi daju vjetar u leđa zemljama na zapadu da upravljaju sopstvenim otpadom. Mi nudimo iste usluge kao topionice, ali smo brži. Za razliku od njih, ne koristimo cijanid i trošimo manje energije, manje emitujemo ugljen-dioksida, upotrebljavamo manje vode, manje otpada“, kaže naučni direktor te kompanije Oli Kruš.

Postrojenje će u početku moći da preradi 20 tona otpada dnevno, a u skladu sa potražnjom i veće količine.

Razmatra se i izgradnja drugog postrojenja na jugu Engleske.


Related news

Ne gomilaj - recikliraj!
Kome i kako ćeš predati svoj električni otpad ostaje na tebi. Za dobrobit svih nas, neka bude zbrinut u skladu sa zakonom.


Budi odgovoran/na
FK Željezničar i ZEOS eko-sistem vas pozivaju na reciklažu! Pronađite najbliži kontejner u Kantonu Sarajevo i tu reciklirajte svoj električni otpad (45x45 cm).


U sklopu programa Eko-škole održano takmičenje „Eko Reporteri 2020“
U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.


Zamijeni stari veliki kućanski aparat novim i ostvari do 30% popusta
Potreban vam je veliki kućanski aparat? U sklopu naše eko akcije "𝐒𝐭𝐚𝐫𝐨 𝐳𝐚 𝐧𝐨𝐯𝐨", koju provodimo sa Gorenje Commerce za mjesec august u njihovim trgovinama možete ostvariti popuste od 20% do 30%, kombinacijom trenutnih akcija!! Super pogodnost zar ne? Postaje još bolje!


More news

Share content