Activities

Svjetski dan reciklaže 18.03.2019.

18.03.2019.

Prvi Svjetski dan reciklaže obilježava se 18. marta 2018. godine. Njegova svrha je podići svijest o važnosti recikliranja otpada. Obilježavanjem Svjetskog dana reciklaže teži se promjeni svijesti vlada, privrede, lokalnih zajednica i pojedinaca širom svijeta i pruža im se pomoć da vide reciklažni materijal kao sirovinu, a ne kao otpad.
Reciklažna industrija je u centru promjene koja je potrebna u borbi protiv poražavajućih efekata klimatskih promjena, najvećeg ekološkog problema današnjice. Recikliranje (u industriji i domaćinstvu) vodi većem smanjenju emisije ugljen-dioksida na godišnjem nivou nego čitava avio industrija, dok se istovremeno umanjuje eksploatacija vrijednih prirodnih resursa, saopćili su iz organizacije Izgradnja zelenijeg ekonomskog okruženja (CNVP).
Grupi od šest glavnih prirodnih resursa – voda, zrak, ugalj, nafta, prirodni gas i minerali – pridružio se i sedmi: reciklažni otpad. Bez reciklaže, svi korišteni i bačeni frižideri, plastične flaše, kutije, mobilni telefoni, ostali uređaji i papirne čaše doprinijet će rastu planine otpada, bilo da se spaljuju ili završavaju na deponijama, i neće nikada više biti upotrebljeni.
ZEOS eko-sistem zbrinjava Vaš električni i elektronski otpad i stare aparate, a lokacije kontejnera za njih možete pogledati ovdje:

More news

Share content