Activities

Učenici zaključno sa Danom planete Zemlje sakupili 4.567 kilograma otpada i predali ga na reciklažu

22.04.2021.

Dan planete Zemlje nastupa 22. aprila, a ovogodišnja tema je Obnovimo našu planetu, sa ciljem razvoja svijesti o klimatskim promjenama i motivacije za promjene u ponašanju prema okolišu generalno, kako bi planetu sačuvali za budućnost naše djece.

U tu svrhu ZEOS eko-sistem d.o.o. je zajedno sa partnerom C.I.B.O.S. d.o.o., a u okviru završetka projekta Mali ambasadori okoliša, napravio malu ekskurziju na reciklažno dvorište Ilijaš, za devet zainteresiranih učenika Osnovne škole Osman Nuri Hadžić, koji su prošli kroz interaktivnu prezentaciju i kviz znanja uz maskotu, a nakon toga i pregled cjelokupnog procesa obrade otpada na reciklažnom dvorištu. Čitav projekat je završen uz druženje, slatkiše i diplome, gdje su maleni ambasadori okoliša imali priliku razgovarati o stečenom znanju. Učenici su u toku projekta sakupili preko 4.567 kilograma otpada.

Pozivamo sve građane i kompanije na odgovornost, da koriste besplatnu uslugu reciklaže električnog i elektronskog otpada kroz ovlaštenu i legalnu mrežu sakupljanja, koju je omogućio ZEOS eko-sistem. Lokacije kontejnera građani mogu pronaći na www.zeos.ba, a pravna lica svoj električni otpad predaju putem elektronskog naloga za preuzimanje sa naše stranice ili klikom na link ovdje.

O električnom i elektronskom otpadu

E-otpad sadrži vrijedne, a u pojedinim komponentama opasne hemijske supstance koje su kancerogene, izazivaju različita oboljenja i zagađenja ukoliko se ne odlažu pravilno. Svrha pravilnog odlaganja je da se obezbijedi "čist" otpad za ručnu ili mehaničku obradu, a zatim i reciklažu.

#ZEOSekosistem #NeGomilajRecikliraj #EarthDay #DanPlaneteZemlje

More news

Share content