Projekti

Poziv za medije - Međunarodni dan e-otpada, centralna manifestacija u BiH

12.10.2022.

Poštovani, pozivamo vas na centralnu manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana e-otpada u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 14.10.2022.godine u JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo (adresa: Asima Ferhatovića br.2, Sarajevo) sa početkom u 10.00 sati. Manifestaciju će otvoriti obraćanje prisutnim od strane koordinatora projekta, a zatim smo pripremili aktivnosti djece koje se odnose na recitacije i igrokaz, manifestacija će se završiti sadnjom sadnica u dvorištu škole, zajedno sa volonterima i prisutnim gostima.

Programom obilježavanja planirana promocija ovogodišnjeg Međunarodnog dana e-otpada (#ewasteday) 2022. koji će biti na malim uređajima, pod sloganom „Reciklirajte sve, bez obzira na veličinu!“. Mali električni i elektronski uređaji na kraju životnog vijeka predstavljaju veliki izazov. UN procjenjuje da će samo 2022. godine u svijetu biti proizvedeno 24,5 miliona tona malog e-otpada. Ovo je čak četiri puta veće od težine Velike piramide u Gizi! Zbog toga u okviru petog Međunarodnog dana e-otpada, čiji je organizator za Bosnu i Hercegovinu društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. Želimo podsjetiti stanovništvo da se mali aparati ne smiju zaboraviti prilikom pravilnog odlaganja. Za njih postoje adekvatni ulični kontejneri i ZEOS-ova besplatna usluga preuzimanja sa kućne adrese. Stanovništvo se o ovome može informisati na www.zeos.ba.

U programu učestvuju kompanije ZEOS eko-sistem d.o.o., Addiko Bank Sarajevo i MBM d.o.o. Sarajevo. Ovaj događaj je rezultat projekta  "Zelena revolucija", u organizaciji društva ZEOS eko-sistem d.o.o., koji je uspješno realizovan u školskoj 2021/2022.godini i u kojem je učestvovalo 200 osnovnih škola iz cijele BiH i preko 88.000 učenika. Ovom prilikom će se učenicima Centra uručiti i nagrade za ostvarene rezultate u projektu " Zelena revolucija" koje su obezbijedile sljedeće kompanije:

1. ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo - novčana sredstava u iznosu od 1.050,00 KM namijenjena za kupovinu sadnica za uređenje školskog  dvorišta; 

2. Addiko Bank d.d. Sarajevo - TV prijemnik namijenjem za upotrebu i edukaciju djece u nastavi, a ova banka je angažovala učešće volontera u sadnji i uređenju školskog dvorišta;

3. MBM d.o.o. Sarajevo - besplatna dostava sadnica, te učešće u uređenju školskog dvorišta.

Pozivamo vas da svojim prisustvom i medijskom promocijom pošaljemo snažnu poruku o podizanju i razvijanju svijesti društva i pojedinaca o značaju pravilnog odlaganja i zbrinjavanja e-otpada, važnim za zdravlje ljudi i čist okoliš.

Posebno smo ponosni što će promotori petog Međunarodnog dana e-otpada ove godine u BiH biti učenici oštećenog sluha i govora, koji će pokazati sva svoja znanja i vještine te dostojanstveno predstaviti našu školu i državu zajedno sa 170 organizacija širom svijeta, koji obilježavaju #ewasteday.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj