Projekti

U Tešnju besplatno preuzimanje električnog i elektronskog otpada

13.03.2014.

U Općini Tešanj je održan sastanak s predstavnicima "ZEOS eko-sistem" - Društva za postupanje sa otpadnom električnom i elektronskom opremom d.o.o. Sarajevo, Elmom Babić-Džihanić i Alemom Kupusovićem, te predstavnicima firme "C.I.B.O.S." - Regionalni centar Zenica na temu mogućnosti sistemskog prikupljanja, preuzimanja, skladištenja i reciklaže EE-otpada s područja cijele općine Tešanj.

Na sastanku su u ime Općine Tešanj sudjelovali predstavnik rukovodstva kvalitete i okoliša Ferid Mustafić, predstavnici Komunalnog preduzeća "RAD" Tešanj Himzo Bošnjak i Indir Kapić, Kanita Gredelj ispred Službe za finansije, privredu, komunalne i inspekcijske poslove, te Hasan Plančić, koordinator za rad sa mjesnim zajednicama.

Sastanak je imao radni karakter, a cilj je bio da se učesnici međusobno informišu o mogućnostima za sistemsko rješavanje zbrinjavanja EE-otpada s područja Općine Tešanj, težišno iz domaćinstava, koji do sada nije adekvatno prikupljan i zbrinjavan, a predstavlja potencijalnu opasnost za ljude i okoliš. Iz informacija koje su dobili od gostiju - učesnika na sastanku predstavnici Općine su prepoznali šansu i mogućnosti da učinimo novi iskorak u oblasti ekologije i svijesti o okolišu, a općinu učinimo još čišćom, zdravijom i privlačnijom, istaknuto je na sastanku. 

Zaključeno je da su nakon ovog sastanka praktično otvorene nove mogućnosti kvalitetnog zbrinjavanja EE-otpada od strane certificiranih i za to ovlaštenih firmi, uz vrlo stimulativan način i za Općinu i za građane.

''Općina će u narednim danima sve ideje iznesene na sastanku analizirati i pripremiti plan aktivnosti, koji bi osigurao način uspješnog trajnog rješavanja prikupljanja i privremenog zbrinjavanja ovog otpada od građana, pri čemu će uključiti sve svoje potencijale, posebno vlastite kadrove, KP "RAD" i drugih zainteresiranih i odgovornih firmi, škole, medije, NVO i mjesne zajednice, kako bi se EE-otpad od građana mogao preuzimati u kontinuitetu, besplatno i uz stimulaciju, kratko vrijeme zbrinjavati u za to određenim prostorima (do prikupljanja količina rentabilnih za preuzimanje i prijevoz do Regionalnog centra Zenica od strane firme C.I.B.O.S.), a zatim i reciklirati uz najviše eko-norme i standarde'', navedeno je na sastanku. 

Dogovoreno je da će "ZEOS eko-sistem", sa svoje strane, osigurati preduvjete da se prikupljeni otpad besplatno preuzme, odveze i reciklira. Ovo društvo je prvi ovlašteni operater sistema upravljanja električnom i elektronskom opremom u Federaciji BiH, koji posluje po principu neprofitabilnosti.

Inače, na osnovu Zakona o upravljanju otpadom donesen je Pravilnik o upravljanju sa otpadom od električnih i elektronskih proizvoda ("Službene novine FBiH" br. 87 od 12.10.2012. godine), a koji je stupio na snagu 20.10.2012. godine, te obavezuje proizvođače i uvoznike na upravljanje i zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme po principu produžene odgovornosti proizvođača.

Novi sastanak sa konkretnim planovima i tehničkim rješenjem zbrinjavanja EE-otpada održat će se najkasnije za mjesec dana, do kada će Općina Tešanj poduzeti sve da detalje ovih aktivnosti sistemski riješi i sa istima upozna građane.

"Još jednom ističemo da će na prostoru cijele općine sistemski i kontinuirano biti riješeno besplatno preuzimanje EE-otpada koji građani bespotrebno i uz brojne opasnosti drže po svojim domovima i ostavama, kao što su stara i neispravna kompjuterska oprema, monitori, TV aparati, frižideri, neonske sijalice, baterije i dr. otpad potencijalno štetan za ljude i okoliš. Tako će naša općina biti još bliže ostvarenju svoje vizije: "Tešanj - sredina ekološke svijesti, čistoće i reda", ističu iz Općine Tešanj.

Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj