Aktivnosti

Novi kontejneri za elektro otpad u Tuzli i Živinicama

24.11.2021.

Sredinom mjeseca novembra ZEOS eko-sistem d.o.o., u službi ovlaštenog operatera, a u okviru provođenja projekta Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti, organizovao je sastanke sa ključnim učesnicima povodom uspostavljanja sistema odlaganja i sakupljanja elektro otpada. Projekat Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti je sufinansiran od strane Challenge to Change projekta i Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku su definisani postojeći problemi, nedostatci i mogućnosti razvoja sistema upravljanja električnim i elektronskim otpadom, a najvažnija tema sastanka bila je predstavljanje mobilnog reciklažnog dvorišta i kontejnera za elektro otpad uz definisanje najboljih lokacija za njihovo postavljanje.

U okviru projekta u Grad Tuzla postaviti će se trinaest (13) kontejnera za elektro otpad, također u Grad Živinice postaviti će se ukupno četiri (4) kontejnera za elektro otpad.

Odložite elektro otpad u kontejner i učestvujte u zaštiti okoliša

Ulični e-kontejneri će građanima biti na raspolaganju od januara 2022. godine, a građani u njih će moći pravilno odložiti sve aparate promjera do 40 cm poput mobitela, laptopa, miksera, pegli, punjača, fenova, konzola za igrice, različitih alata, zvučnika i sl. ZEOS će se pobrinuti da elektro otpad iz kontejnera bude pravilno zbrinut skladu sa zakonom, kako bi se smanjio nivo zagađenja, a direktno povećala stopa reciklaže u našoj državi. Pored kontejnera u Gradu Tuzla građani će imati mogućnost korištenja i mobilnog reciklažnog dvorišta.

Sve lokacije kontejnera, njihove slike i adrese, građani će imati priliku pronaći na interaktivnoj karti klikom na link ovdje: KARTA


Povezane vijesti

Početak projekta Ekolucija – revolucija ekološke svijesti
O projektu Trajanje projekta: 28.09. 2021 – 31.01.2022. godine. Vrijednost projekta: 124.959,33 KM Finansiranje: 53,05% ZEOS eko-sistem, 46,95% Challenge to change program, koji implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija RS – RARS. Projekat je odobren u okviru Challenge to change projekta, koji finansira Ambasada Švedske u BiH. Područje implementacije: Grad Tuzla i Grad Živinice


Pogledaj sve novosti

Podijeli sadržaj